Wed05242017

Poslednja izmena:07:38:51 AM

Back HRANA I PIĆE

Hrana i piće

Prof. dr Olivera Đuragić: Za bezbednost hrane važna kontrola celog procesa proizvodnje

Prof. dr Olivera ĐuragićKakva je bezbednost hrane koju jedemo, koji se koraci preduzimaju da na tržištu budu proizvodi koji zadovoljavaju sve propisane uslove, bila je tema Okruglog stola „Bezednost hrane u Srbiji“, održanog u utorak, 16. maja, na Novosadskom sajmu, a u okviru 84. Međunarodnog poljoprivrednog sajma.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Stevica Marković: Veliki zadaci pred Savezom Original Srbija

Stevica MarkovićPosle iznenadnog odlaska sa životne scene gospodina Gorana Puače, predsednika Udruženja Futoški kupus, inicijatora mnogih inovativnih ideja u očuvanju i zaštiti tradicionalnih proizvoda u Srbiji, među kojima i Saveza proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije "ORIGINAL SRBIJA", na ovom poslednjem, dužnost predsednika preuzeo je gospodin Stevica Marković, poljoprivredni proizvođač iz Brestovca i predsednik Skupštine Udruženja "Leskovački domaći ajvar“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Velika zainteresovanost proizvođača za organsku proizvodnju

Sa poslovnog susreta organskih proizvođačaU okviru 84. tradicionalnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, u utorak 16. maja održan je poslovni susret organskih proizvođača i izložba organskih proizvoda u organizaciji Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede, a uz podršku Privredne komore Vojvodine. Tom prilikom nakon reči dobrodošlice od strane predsednika PKV Boška Vučurevića i menadžera VOK-a Marije Nikolajev, učešće na okruglom stolu „Podrška organskoj poljoprivredi“ uzeli su: Ivana Simić, generalni sekretar Nacionalne asocijacije za organsku proizvodnju „Serbia organica“, Veljko Jovanović ispred Centra za organsku proizvodnju Privredne komore Srbije, Vladislav Krsmanović, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, kao i Saša Bilinović iz Uprave za privredu Grada Novog Sada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nova ajkula u Minićevoj kući rakije

Stanimir Cane Minić sa ovogodišnjim priznanjimaMalo ko u Srbiji ne zna za Minićevu kuću rakije iz Donje Trepče kod Čačka. Dobra rakija kod nas se pije pre jela, u nekim drugim zemlja posle, a gospodin Stanislav Cane Minić kaže da je najbolje i pre i posle.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Trgovina poljoprivrednim proizvodima na pijacama - izazovi i mogućnosti

Detalj sa konferencijeAgrobiznis magazin je u saradnji sa Udruženjem novinara za poljoprivredu AGROPRESS organizovao konferenciju na temu Trgovina poljoprivrednim proizvodima na pijacama - izazovi i mogućnosti”.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Miroljub Janković: Tradicionalni proizvodi Original Srbija su identitet kraja iz kojeg dolaze

veliko interesovanja grupa i pojedinaca za proizvode Original SrbijaSavez proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije „Original Srbija“, drugu godinu kako uz podrški Ministarstva poljoprivrede organizovano nastupa u Hali 1 u okviru Međunarodnog poljoprivrednog sajam u Novom Sadu. Ove godine Savez predstavlja deset proizvođača iz raznih krajeva Srbije: Svrljiško jagnje i belmuž sir– organski proizvodi iz sela Svrljig, Svrljiški kačkavalj, Pirotski kačkavalj od kravljeg mleka, Ariljska malina, Sremski kulen, Petrovska klobasa, Leskovački ajvat, Fruškogorski lipov med, Homoljski med i Futoški kupus.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

PG Gorski svečano otvorio prvi prostor za degustaciju sireva u Srbiji

Mirjana Paušić Mojić i Milan Mojić organizovali promociju za predstavnike medija- Ovo možda nije globalno veliki događaj ali za nas jeste - ovim rečima dočekala je goste, političke zvaničnike, predstavnike medija, svoje prijatelje, gospođa Ljiljana Paušić Mojić, vlasnica Poljoprivrednog gazdinstva „Gorski“ na svečanosti povodom otvaranja prve u Srbiji „prostorije za uživanje u siru“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mr Mirjana Maksimović održala interaktivno predavanja na temu knjige i vina

Ukusi sa više aspekataU Studentskom kulturnom centru „Fabrika“, u popularnoj Kineskoj četvrti Novog Sada, od 12. do 14. maja održan je I Internacionalni festival UKUSA - knjige, kafe i čokolade. Ovaj festival, održavao se paralelno sa Međunarodnim poljoprivrednim sajmom na kojim se predstavljaju neki drugi ukusi, na neki drugi način, tako da event u Fabrici nije imao ambicije da pomuti rejting većeg i starijeg, već da pokaže da su ukusi tema koja se može posmatrati sa više aspekata.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Tri međe i oblak - obična priča o jednoj neobičnoj vinariji

Sa prezentacije vina na Vinofestu 2017. u VršcuVladimir Dragičević, doktor nauka arhitektura, umetnik po profesiji i vokaciji, u vinskoj priči obreo se kada je njegova tašta želeći da uloži novac, kupila jutro vinograda u Neštinu. Ovo mesto na Fruškoj gori, danas je voćarski, a do Drugog svetskog rata bio je pretežno vinogradarski kraj, da bi 90-tih vinogradarstvo potpuno zamrlo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mladi o vinu i vinskoj kulturi

Spoj teorije i prakse najbolji put upoznavanja vinske kultureStudenti Fakulteta za sport i turizam – TIMS i Prirodno-matermatičkog fakulteta u Novom Sadu pomno su pratili Ski &Wine Winterfest festival vina i gastronomije, održan u organizaciji Udruženja „Interfest“ iz Novog Sada, od 23. do 26. marta u Hotelu „Grand“ na Kopaoniku, po peti put. Dominantni sadržaji ovog gastro-vinskog hepeninga bili su svakodnevni paneli preko dana i Salon vina i hrane u večernjim časovima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Siniša Popov: Portugizer iz Vinarije Kiš tek treba da dostigne svoj maksimum

Siniša Popov sa porodicomPraksa je pokazala da je porodica ključ uspeha svakog poslovnog čoveka, i da porodično jedinstvo nedvosmisleno doprinosi uspehu jedne firme. Pozitivan primer te prakse je porodična Vinarija Kiš iz Sremskih Karlovaca, u kojoj trenutno vina vrhunskog kvaliteta kreira i na tržište plasira šesta generacija vinara. Siniša Popov ima zvanje menadžera prodaje u Vinariji Kiš, somelijera i zeta, i zdušno se trudi da sve to opravda.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Predrag Crnković: Šampionska titula Portugizeru na ponos šest generacija Vinarije Kiš

Predrag CrnkovićKrajem aprila, Vinarija Kiš je bila mesto slavlja šampionskog pehara i najboljeg vina svetskog ocenjivanja Portugizera. Tom prilikom okupili su se brojni novinari sa ciljem da ovaj uspeh pronesu diljem zemlje, a Portugizer bude jedan od činilaca povratka Sremskih Karlovaca i Srbije na vinsku mapu Evrope. Peti po redu Portugiezer du Monde, održan u Žolnai muzejskoj četvrti u Pečuju (Mađarska), ove 2017. godine bio je u znaku Portugizera iz Srbije, a apolutni šampion ovog prestižnog ocenjivanja bio je Portugizer Vinarije Kiš iz Sremskih Karlovaca.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com