Tue08222017

Poslednja izmena:08:27:30 AM

Back HRANA I PIĆE

Hrana i piće

Milorad Milošević: Čuda su moguća kada je ideja ljubav

Raste Probusov hram u Carskim vinogradima na Šuljamačkoj glaviciOd 2012., gospodin Milorad Milošević sa svojom porodicom, 19. avgusta, kada srpska pravoslavna crkva obeležava praznik Preobraženja Gospodnjeg, i dan rođenja rimskog imepratora Markusa Aurelijusa Probusa, upriliči prijem pod nazivom „Probu u čast i slavu Fruškogorskog vinogorja“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Dragomir Stamenković: Tradicija pijenja vina vraća se u Pećince

Dr Dragomir StamenkovićDoktor mašinstva, sa specijalizacijom iz oblasti optike stečenom na Pariskom univerzitetu - Sorbona, profesor Defektološkog fakulteta Beogradskog univerziteta, vlasnik kompanije Optix d.o.o., koja se bavi proizvodnjom kontaktnih sočiva i optikom za korekciju vida, dr Dragomir Stamenković posle nekoliko uzastopnih odlazaka na Svetu goru i učešća u tamošnjim berbama grožđa, a po nagovoru prijatelja, doneo je odluku da na imanju svojih pokojnih roditelja i sam zasadi vinograd.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Najavljen III Međunarodni festival voćnih rakija Žestival

Uvek je vreme za dobru srpsku rakijuIII Međunarodni festival voćnih rakija „Žestival“ je privredno-turistička manifestacija, takmičarskog i prodajnog karaktera koja za cilj ima očuvanje tradicije, promovisanje i unapređenje proizvodnje i plasman voćnih rakija, kao i turističkih i drugih potencijala Srbije i regiona.
Festival će biti održan 18. i 19.avgusta 2017. godine na Gradskom trgu u Užicu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Miloš Jovanović: Vinarija Grabak od hobija do biznisa

Miloš JovanovićNajstarije vino iz Vinarije Grabak datira iz 2015. godine, i reč je o jednoj mladoj vinariji, u kraju koji je poznat po sedam izvora mineralnih voda, a ne po vinu i vinogradima. Vlasnik vinarije, gospodin Miloš Jovanović, mašinski inženjer, koji se više od dvadeset godina bavi proizvodnjom stomatoloških instrumenata (jedini na Balkanu), objašnjava da se vinova loza u kraju oko Vrnjačke Banje, kao i u samoj Banji, oduvek gajila, ali na manjim parcelama i u okviru okućnica, kao i da je gotovo svako domaćinstvo gostima moglo da iznese svoje, domaće vino.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zoran Rapajić: Novi zadaci pred Udruženjem vinskih puteva Srbije

Zoran RapajićProjekat signalizacije vinskih puteva, pokrenut na inicijativu Udruženja vinski putevi Srbije, podržan od Ministarstva ekonomije, započet 2012. godine, obuhvatio je devet vinskih puteva, 109 vinarija i sedam vinskih objekata na celoj teritoriji Republike Srbije i tada je proglašen za jedan od najuspešnijih turističkih projekata u zemlji. Dve godine kasnije sprovedena je revizija projekta, u kojoj je učestvovalo Udurženje vinski putevi, podržano od Vlade Srbije, kojom je utvrđen benefit obeležavanja vinarija i vinskih podruma, a to je 50% više turista, povećan broj proizvodnih i smeštajnih kapaciteta, infrastrukture i broja zaposlenih.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vinski podrum - apoteka Branka Petrovića

Branko Petrović i novinarka TopSrbije Elizabeta Berček„Iz zemlje raste, ide u čokot, iz čokota u grozd, iz grozda u flašu, iz flaše u čašu, iz čaše za zdravlje“ je proces koji se u kući Petrović iz Bajmoka poštuje od onog trenutka kada se Branko Petrović, tada mehaničar, a danas u penziji, razboleo, a lekari mu preporučili da je „dobro da malo popije“. Od tada je prošlo šesnaest godina, koliki je i staž ovog domaćina u bavljenju vinovom lozom. Nekada zakleti antialkoholočar, danas je pravi kolekcionar vinove loze sa svih meridijana, ukupno 200 čokota 40 vrsta grožđa. Tu su i stone i vinske sorte, i internacionalne, i autohtone: Cardinal, Julski muskat (Đenđeš), Muskat zlatni, Rizling, Othello (Otelo), Moldavija (Moldova), Michele Palieri (Mišel Palijer), Demir kapija, Volandovski drenak, Karmen, Cabernet Sauvignon, Tamjanika, Kraljica vinograda...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Atila Klinocki, najveći vinogradar i vinar Bajmoka

Sa svečanosti prijem Atile Klinockog u Bački vinski red Sveti ĐorđeBajmok je mesna zajednica u subotičkoj opštini, kojoj pripadaju Novo Selo, Mišićevo i druga okolna naselja subotičkih salaša. Iako je i ranije na mestu današenjeg Bajmoka bilo naselje, ovo današnje je nastalo sredinom XVIII veka, na predlog dvorskog savetnika Antonija Kotmana, koji je vršeći inspekciju puteva i naselja u Bačkoj konstatovao da između Sombora i Subotice nema ni jednog mesta u kome bi se putnici i vojska mogli odmoriti. I danas je Bajmok, koji se nalazi na 23 km od Subotice, 33km od Sombora, na samo 9 km od srpsko-mađarske granice, dobrim drumskim i železničkim vezama povezan sa većim mestima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vinsko druženje u Bajmoku

Sa skupštine Saveza vinskih viteških redova SrbijeBajmok je prvog julskog dana bio domaćin susreta vinskih viteških redova iz Srbije i Mađarske, a povodom godišnje Skupštine Saveza vinskih viteških redova Srbije. Ovom prilikom primljen je novi član u redove Bačkog vinskog reda Sveti Đorđe iz Feketića (Atila Klinocki), izabrana je kraljica vina (Kristina Lukač), a u lokalnoj katoličkoj crkvi održana je svečana misa. Domaćini su za brojne goste upriličili obilazak vinarije Klinocki, večeru uz degustaciju lokalnih vina i dobro druženje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Faze oplemenjivačkog rada na Oglednom dobru u Sremskim Karlovcima

Prof. dr Nada KoraćProf. dr Nada Korać, sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu predstavljajući rezultate oplemenjivačkog rada na Oglednom polju u Sremskim Karlovcima, obratila je pažnju na ciljeve koji su se, kroz tri faze ovog rada, menjali. Od 1947. do 1975. godine ukrštanja su vršena u okviru vrste Vitis vinifera, a cilj je bio stvaranje novih sorti novih proizvodnih karakteristika tj. boljeg kvaliteta nego što imaju autohtone sorte Smederevka, Prokupac i dr.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Klonovi loze Župljanka

Župljanka može da bude respektabilan reprezent srpske vinske sceneO klonovima sorte Župljanka, prof. dr Mira Medić, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu rekla je da je Župljanka, kao i većina novostvorenih sorata nastalih na Institutu za vinogradarstvo i voćarstvo u Sremskim Karlovcima, stvorena ukrštanjem dve crne sorte, Prokupca i Burgundca crnog. Ova sorta je dobila ime po rodnom kraju autora, prof. dr Dragoslava Milosavljevića, priznata 1970. godine, kada se beleži njeno intenzivno širenje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Petra, Petka, Bačka i Rubinka

Petra se odomaćila u našim vinogradimaPetra je nastala ukrštanjem sorti Kunbarat i Traminac, sa idejom da se u oplemenjivački program uvede i otpornost na niske zimske temperature, kako bi se areal gajenja vinove loze proširio i na ravnicu, i u takvim područjima, gde preti opasnost od izmrzavanja. Njeni autori su dr P. Cindrić i dr V. Kovač, a priznata je 1991. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sorte vinove loze nastale na Institutu u Sremskim Karlovcima - originalan put ka uspehu

Prof. dr Petar CindrićPo rečima prof. dr Kozma Pál-a, sa Univerziteta u Pečuju, u Evropi vinova loza zauzima 2% poljoprivrednih površina. Na tih 2% površina se upotrebi 50% pesticida namenjenih poljoprivredi. Stoga je smanjenje njihove upotrebe i borba sa klimatskim promenama stalni izazov za istraživače. Naime, klimatske promene imaju izuzetan uticaj na gajenje mnogih kultura, a posebno onih u vinogradarstvu, samim tim utiču i na vinarstvo, pa se dalje priča širi na vinski turizam i ekonomiju uopšte.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com