Fri06232017

Poslednja izmena:08:06:04 AM

Back HRANA I PIĆE

Hrana i piće

Ariljska malina - sinonim za kvalitet

Sa promocije Ariljske maline na 84. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom SaduU Srbiji su prvi žbunovi maline zasađeni 1880. godine, kao ukrasne biljke, po okućnicama i baštama imućnih ljudi. Robna proizvodnja maline kod nas počinje 1920., a u današnjoj prestonici maline, ariljskom kraju, intenzivno uzgajanje malina datira od pre pet decenija. Danas je pri spomenu Arilja i ariljskog kraja, prva asocijacija malina, poznata po vrhunskom kvalitetu i dobrim malinarima, i proizvodnji koja u 95% završi na svetskom tržištu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zašto Vojvodina nije, a mogla bi da bude, svetski poznata gastro destinacija

Aleksandar Samardžija SplićaMorke su jedan od simbola vojvođanskih salaša. Te divlje ptice, koje narastu do kilogram težine, poreklom iz Afrike, zbog egzotičnog ukusa mesa, sličnom onom od fazana, pravi su delikates. Vlada mišljenje da nema ukusnijeg obroka i većeg zadovoljstva za gurmane od specijaliteta pripremljenih od ove ptice. Posebno morčije supe, koja se zbog neusaglešene zakonske regulative, čak i na salašima sve ređe nalazi na trpezi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vuk Štefanović: Lokalno najbolje ide sa lokalnim

Vuk ŠtefanovićUtemeljivači pravila prilikom kombinacije hrane i vina bili su francuski kuvari XIX veka. Ali pravila kao i sva druga su tu da bi se kršila. Uparivanje hrane i vina je tema koja poslednjih godina nadrasta interesovanja pasioniranih gastrofila i vinofila. Istina je da samo za najsofisticiranije poznavaoce gastro i vinske scene važe striktna pravila uslovljena njihovim znanjem, iskustvom i profesionalnom i životnom orijentacijom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Domaći, kvalitetni proizvodi VRTLARA osvajaju svet

VRTLARI nagrađeni velikim šampionskim peharom za kvalitet na 84. Međunarodnom poljoprivrednom sajmuProšlo je vreme generacije koja je promovisala hranu od plastike i život bez ljubavi. Napredak zasnovan na nasleđu sve više oblikuje našu sadašnjost, samim tim i budućnost. Sve je više onih koji su shvatili da Srbija ima brend s kojim može da osvoji čitav svet. Preduzeće za proizvodnju, trgovinu i usluge VRTLARI DOO, iz Malog Iđoša, vlasnika i direktora Branislava Sekulića, uveliko je krenulo u tom pravcu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Seduša i Neoplanta - novi dragulji vinarije Šijački

Ivana Šijački MajorošiNavikli smo da iz Vinarije „Šijački“ iz Banoštora na Fruškoj gori, uvek ima nešto novo. U to smo mogli da se uverimo na Danima Vojvodine u Beogradu, održanim od 1.-3. juna, u organizaciji Turističke organizacije Vojvodine. Pored predstavljanja turističkih potencijala severne pokrajine, ugostitelja, udruženja žena, udruženja rukotvorina i starih zanata, te brojnih proizvođača lokalnih proizvoda, tokom dva dana u Hotelu Radisson Blu Old Mill priređen je Salon vina Vojvodine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Najavljen 14. Međunarodni festival vina - Interfest

Sa konferencije za medije u TONS-uČlan Gradskog veća za privredu, Milorad Radojević, prisustvovao je konferenciji za novinare u Turističkoj organizaciji Grada Novog Sada, održanoj povodom najave predstojećeg 14. po redu Međunarodnog festivala vina - Interfest, koji će biti održan na Trgu slobode od petka 16. do nedelje 18. juna. Na konferenciji su se obratili i direktorka Interfesta, Nataša Budisavljević - Radišić, kao i direktorka vinarije „Mačakov podrum“ iz Iriga, Đurđica Jojić-Novaković.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Recept za zdrav život - tema konferencije Moja kravica Food Talk

Skup je podržao i potpredsednik Pokrajinske vlade, gospodin Ivan ĐokovićU petrovaradinskom restoranu „Beskraj“, nedaleko od Novog Sad, u petak 9. juna, održana je regionalna konferencija posvećena hrani i vinu ,,Moja kravica Food Talk“. Gosti konferencije mogli su da učestvuju i uživaju u raznovrsnom programu na zanimljive teme. Tri panela, o Zaštiti potrošača, Hrani i događajima i Njegovo veličanstvo srpskom penušavcu, pokušalo se dati odgovor na pitanja šta i od koga kupujemo, o stanju e-trgovine u Srbiji, o hrani kao bitnom delu nekog događaja i hrani kao kulturnoj kategoriji, promoteru kuhinje i navika ovog podneblja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Fruškogorski lipov med - Slatko čudo prirode

Fruškogorski med - Original SrbijaFruškogorski lipov med, jedini monofloralni med sa oznakom zaštite geografskog porekla, bio je jedan od šest proizvoda koji je reprezentovao Srbiju na sajmu Terra madre Salone del gusto u Torinu, najznačajnijem međunarodnom događaju posvećenom kulturi hrane, na štandu Slow Food Srbija u septembru prošle godine, a predsednik Društva pčelara „Jovan Živanović“ iz Novog Sada, gospodin Miodrag Čupić, je tom prilikom bio akter predavanja i radionica iz oblasti pčelarstva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Homoljski med - i hrana i lek

Homoljski med - prvi srpski proizvod sa međunarodnom oznakom geografskog poreklaHomoljski med ima dugu tradiciju proizvodnje. Iza njega je ničim nenaršena priroda Homolja - ekološka oaza Srbije i vredni homoljski pčelari, koji zaslužuju veliko poštovanje. Opština Žagubica je prepoznala važnost pčelarstva, ali i potencijal koji ova grana poljoprivrede ima, pa je već u toku 2006. godine započet postupak zaštite geografskog porekla Homoljskog meda.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mlekarska škola u Pirotu, čuvar tradicije proizvodnje Pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka

Priotski kačkavalj - Original Srbija- Pirotski kačkavalj je jedinstven proizvod na našem tržištu. Proizvodi se od kravljeg mleka sa zaštićenim geografskim poreklom, od nepasterizovanog mleka, i sve trave koje se nalaze u prirodi, a koje životinje koriste u svojoj ishrani, i svi mirisi ostaju u mleku. U ovaj sir se ne dodaje ništa sem sirila i dobija se sasvim prirodan i zdrav proizvod.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Svrljiški sir, Belmuž i Svrljiško jagnje, prepoznatljivi proizvodi svrljiškog kraja

Tradicija pretočena u brendOpština Svrljig je u okviru projekta „Original Srbija“, proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije na 84. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, predstavila je Svrljiški sir, Belmuž i u svetu dobro poznatu Svrljišku ovcu, odnosno jagnje. Svrljig je opština u Nišavskom okrugu koja broji oko 15.000 stanovnika, nedirnute prirode.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sremski kulen, delikates od čistog mesa

Provereno najbolje iz SremaPredsednik Udruženja Sremski kulen i preduzetnik, gospodin Branislav Janošević iz Sremske Mitrovice, na 84. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, sa desetak proizvođača tradicionalnih proizvoda sa teritorije naše zemlje, u okviru Saveza „Original Sribja“, reprezentovao je jedinstven proizvod sa zaštitom oznaka geografskog porekla - Sremski kulen.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com