Wed12132017

Poslednja izmena:10:31:11 PM

Back HRANA I PIĆE

Hrana i piće

Obeležen Terra Madre Day - na meniju lokalni proizvodi

Dejana Budić vodio je prisutne kroz promociju domaćih proizvodaŠirom sveta 10. decembar Slow Food udruženja obeležavaju Terra Madre Day - Dan Majke Zemlje, zahvaljujući joj na darovima kojima je čovečanstvo obdarila. Obeležavanju ovog Dana priključilo se i novosadsko Udruženje Slow Food koje je okupilo svoje članove, simpatizere i medije na prigodnoj večeri u prestižnom restoranu „Stratus“. Ideja obležavanja je doprinela da se širi auditorijum upozna sa Slow Food pokretom i osnovnim načelima proizvodnje dobre, čiste i fer hrane za sve.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Marija Čupić: Nova vina Potisja sve uspešnija, a dalji planovi TOO Žabalj veliki

Marija Čupić sa saradnicama uz podršku opštine uradili sjajnu promocijuSedma po redu smotra „Nova vina Potisja“ održana je u subotu, 09. decembra, u restoranu “Naša lovačka priča” u Žablju. Dobra posećenost, 25 vinara i 50 uzoraka, opravdali su smisao ustanovljenja ovakve jedne manifestacije u kraju koji nije bio poznat po vinarima. Na premijernoj manifestaciji je bilo četiri - pet izlagača i 20 uzoraka vina. Danas je u ovoj opštini, osim Vinarija Botić (Biserno) iz Čuruga, osnovane 1991. godine, sve više vinara i novih vinarija. Svake godine na manifestaciji ima izlagača iz drugih mesta koji podržavaju ovaj festival i doprinose njegovom kvalitetu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

U Wine Shopu počinje sa radom jedinstvena Mala škola vina u Novom Sadu

Sa jednog predavanja i degustacije u novosadskoj vinoteciKoliko znate o vinu i vinskoj kulturi? Ako ste nezadovoljni svojom spoznajom o ovoj vrlo važnoj socijalnoj temi, Mala škola vina je prilika da nešto više naučite, obnovite i nadomestite ono što ste propustili. U želji da sa drugima podele ono što je njima drago, dva prijatelja, Dušan Janjić i Vladislav Jović, pre godinu i po dana u Sremskim Karlovcima, pre tri mesca u Novom Sadu (Bulevar oslobođenja 61), otvorila su vinoteku Wine Shop sa karlovačkim vinima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Seminar o savremenim metodama toplotne obrade hrane na PMF-u

Doc. dr Bojana Kalenjuk u društvu studenata PMF-a, poziva na seminar sve zainteresovane koji žele da čuju nešto novo u vezi ishraneU okviru vannastavnih aktivnosti na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, u subotu, 09.12.2017. godine, biće održan drugi po redu seminar, akreditovan od Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja pod naslovom "Inovativne metode toplotne obrade hrane". Ovaj seminar namenjen je svim nastavnicima srednjih stručnih škola koji se bave hranom i ishranom, ali i ljudima iz privrede, menadžerima, šefovima, kuvarima i ostalim ugostiteljskim radnicima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Najbolja svetska vina i srpske rakije za vikend na Beogradskom salonu u hotelu Hyatt Regency

Prilika da vinoljupci probaju najbolja vinaČuveni Beogradski salon vina, jedna od najcenjenijih manifestacija u Srbiji kada je u pitanju vino i vinski turizam, u organizaciji dirme „In vino“, biće održana 08. i 09. decembra 2017, u beogradskom hotelu Hyatt Regency. Salon je konceptualno i programski fokusiran ka pasioniranim ljubiteljima vina i gastronomije koji žele da stalno unapređuju svoje znanja, da putuju i otkrivaju nova vina i nova podneblja, kao i da uvek budu otvoreni prema novim stilovima, pravcima i idejama.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

FINS-ovo info veče o aditivima u hrani

Prilika da saznate sve o aditivima u hraniU četvrtak 7. decembra 2017. godine u Startit centru (ul. Miroslava Antića 2) u centru Novog Sada sa početkom u 18:00 h prisustvujete info večeri „Sve što ste želeli da znate o aditivima u hrani, a niste imali koga da pitate“ u organizaciji Naučnog instituta za prehrambene tehnologije (FINS) i suorganizaciji Asocijacije potrošača Srbije (APOS). Info veče je prvenstveno namenjeno široj javnosti, odn. zainteresovanim potrošačima, i osmišljeno tako da se u neformalnom razgovoru sa stručnjacima saznaju istine i otklone zablude o aditivima u hrani.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vršačke vinarije na sajmu u Somboru

Vrščani iskoristili priliku da uz vina predstave i turističku ponudu svoga krajaTuristička organizacija Vršac i vinski podrumi iz Vršca bili su učesnici na Međunarodnoj manifestaciji IX. „Ravangrad Wine Fest“ koja je proteklog vikenda održana u Somboru.
Ove godine tri vinarije su predstavile vinsku tradiciju Vršca na „Ravangrad Wine Fest“ – međunarodnom festivalu vina i hrane. To su: Podrum „Tatalović“ -

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vinarija Tonković - mesto gde je Kadarka našla svoj dom

Kadarka najboilje ide uz originalnu muziku ovih prostoraNa krajnjem severu Bačke, na granici sa Mađarskoj, u Bačkim Vinogradima, situirana je heritage Vinarija Tonković. Vinariju je osnovao 2006. godine doktor veterine, diplomata, dugogodišnji upravnik Zoo vrta na Paliću, gospodin Ignacije Tonković, kako bi prekratio penzionerske dane. Hrabar i inovativan, i u vinarstvu je želeo da ostavi lični pečat.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nova vina Potisja - sedmi put u Žablju

Marija Čupić, direktorica TO, uručuje priznanje Darku Korugi za najbolje belo vino manifestacije 2016Turistička organizacija opštine Žabalj poziva na 7. manifestaciju Nova vina Potisja, koja će tradicionalno biti održana u subotu, 9. decembra 2017. godine, od 18-23h u restoranu “Naša lovačka priča”, lociranom u ulici Svetozara Miletića 33.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nagrađeni na XII Međunarodnom sajmu etno hrane i pića u Beogradu

PG Radišić iz Čuruga dobitnik je Specijalnog priznanja za kvalitet sireva I klaseOd 22. do 25. novembra u Beogradu je održan XII Međunarodni sajam etno hrane, pića i opreme, najveća smotra proizvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu Srbije i regionu Jugoistočne Evrope. Sajam etno hrane je i regionalna smotra prehrambenih proizvoda pripremljenih po „receptima naših baka“, nacionalnih specijaliteta karakterističnih za uža geografska područja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sajam etno hrane i pića od srede u Beogradu

Ekipa portala TopSrbija.com na štandu Dragane BokanSajam etno hrane i pića, najznačajnija regionalna smotra proizvođača reprezentativnih tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope, biće održan u hali 3 Beogradskog sajma od 22. do 25. novembra. Svečano otvaranje Sajma zakazano je za 22. novembar u 11 časova u Etno dvorištu hale 3.
Na 12. po redu Sajmu etno hrane i pića na pojedinačnim ili grupnim štandovima predstaviće se više od 2.000 različitih prehrambenih proizvoda, karakterističnih za uža geografska područja, najčešće ručne izrade i od organski gajenih sirovina, koji se prave po posebnoj recepturi i u ograničenoj količini za tržište (tzv. nacionalni specijaliteti). Proizvođači se predstavljaju uz podršku Privredne komore Srbije i Zadružnog saveza Srbije, državnih institucija lokalnih samouprava, udruženja, turističkih organizacija i samostalno.Osim proizvođača hrane na Sajmu, kao što je bila praksa i predhodnih godina, predstaviće se i proizvođači opreme za čuvanje i pakovanje tradicionalnih proizvoda. Pored domaćih na Sajmu etno hrane i pića očekuje se učešće proizvođača iz Grčke, Indije, Republike Srpske i drugih zemalja. Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrde Republike Srbije i Grad Beograd. Podršku u organizaciji pružaju Privredna komora Srbije i Zadružni savez Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Deseti put obeležen Dan mladog Portugizera u Novom Sadu

Sava Jojić, idejnu tvorac manifestacije sa ćerkom ĐurđicomNi vreme, „ni hoće li - neće kiša“, nisu omeli održavanje desete manifestacije „Dani mladog Portugizera“ koju u Novom Sadu organizuje Vinarija „Mačkov podrum“ iz Iriga. Ne samo što je manifestacija održana, već je okupila i brojnu publiku koja se u tročasovnom programu u centru grada prepustila degustaciji mladog vina, koja je, kao i svake godine, za sve posetioce bila besplatna.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com