Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE

Hrana i piće

Vinarija Matalj apsolutni pobednik Velikog testa Vino.rs

Nikola Mladenović, vlasnik Vinarije MataljCeremonijom dodele kristalnih prizmi šampionima po kategorijama i zlatnih medalja, u subotu 13. decembra u beogradskom TORO Latin GastroBaru održano je veliko finale četvrtog po redu VTV 2014 (Velikog Testa Vino.rs), međunarodnog ocenjivanja najboljih srpskih vina u izboru Vino.rs.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Radoslav Ćatić: Srbija je zemlja tartufa

Radoslav ĆatićU nepostrednoj blizini domaćinstva Radoslava Ćatića nalazi se geografski centar Šumadije i, mogli bismo slobodno reći, centar znanja o tartufarstvu. Radoslav Ćatić tvrdi da ne postoji čovek koji poznaje tartufarstvo bolje od njega. Ovaj veliki poznavalac skupocenih tartufa zna njihov istorijat, traženje, tehnologije i sve prerade, i četiri modifikacije dobijanja sadnog materijala do kojih je sam došao, njihovu identifikaciju, banku podataka… Ukratko, ne postoji zarez o tartufarstvu o kome ovaj čovek ne zna, pa čak i kada je reč o seksualnom životu ovih aristokrata u svetu gljiva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Božić u flaši dvojca Benišek-Veselinović

Mirko Veselinović (levo) i Mario BenišekOpšta zemljoradnička zadruga „Benišek-Veselinović“, koju čini dvojac Mario Benišek i Mirko Veselinović, mlad su, ali uspešan predstavnik jednog od najvinorodnijeg i najrazvijenijeg vinskog kraja, Sremsko-karlovačkog vinogorja. Iako pripadaju kategoriji manjih proizvođača, jedna su od retkih vinskih kuća koja se bavi i proizvodnjom rakije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Poljoprivredni fakultet i Udruženje Naša vina u misiji afirmacije vinarstva

Članovi Udruženja Naša vina zadovoljni ostvarenim u minuloj godiniNa salašu „Vindulo“ u Temerinu, vlasnika Lasla Dujmovića, proslavljen je drugi rođendan Udruženja „Naša vina“. Na svečanoj večeri u prijatnoj atmosferi salaša „Vindulo“, uz odličnu hranu, mogla su se probati po dva vina iz svake vinarije, članice Udruženja, među kojima su bili i višestruko nagrađivani Italijanski Rizling klon 54, iz vinarije „Vinum“, Probus, Panonija…To je potvrda da su i domaće sorte “proizvedene” u novosadskom Institutu za voćarstva i vonogradarstva našle svoje mesto kod proizvođača, i to ne samo u Srbiji, već i u Hrvatskoj, pa i u Rusiji, na Crnom moru...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Vinski put Fruške gore

Jasmina Beljan-Iskrin (desno) i Marija ČupićTuristička organizacija Žabalj, organizovala je u petak, 6. decembra, u tamošnjem Lovačkom domu, smotru natvanu „Nova vina Potisja”, manifestaciju započetu 2011. godine, koja ima za cilj da promoviše tzv. “male” vinarije od Subotice do Titela. Osim degustacije i prodaje vina, u okviru manifestacije svake godine se sprovode i predavanja vezana za prouizvodnju vina. Ove godine zanimljivo izlaganje imala je Jasmina Beljan-Iskrin, direktorka Turističke organizacije opštine Sremski Karlovci (TOSK) , koja je na molbu koleginice Marije Čupić, direktorke Turističke organizacije Žabalj, ovoga puta govorila o razvoju Vinskog puta Fruške gore, a ekskluzivan intervju dala je i za naš portal.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Maja za novu mladost Carskog vinograda M.A. Probus

Maja MiloševićImperator Marcus Aurelius Probus važi za začetnika fruškogorskog, srpskog, ali i evropskog kontinentalnog vinogradarstva. Njegovu ideju da upravo na Fruškoj gori, na Šuljamačkoj glavici kraj Velikih Radinaca, posadi vinovu lozu, sledili su mnogi, ali u poslednje vreme niko kao gospodin Milorad Milošević, koji je ne samo rešio da posle XVII vekova obnovi vinograde, koje je u III veku zasadio car Prob, već je to i uradio. Krenuo je od 2,5 hektara, stigao do 7, da bi već sledeće godine na atraktivnoj Šuljmanskoj glavici posadio još 7 ha i time zaokružio neku svoju viziju izgleda „Carskih vinograda“ i ambijenta koji ga okružuje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Proglašeni pobednici Velikog testa Vino.rs 2014.

Sa ceremonije dodele nagradaNegotinska vinarija Matalj drugu godinu uzastopno pobednik je Velikog testa Vino.rs, ovog puta s vinom Kremen 2012 i osvajač prestižne nagrade Grand Prix Vino.rs 2014. Mataljev Kremen iz 2012 ocenjen je i kao najbolje crveno vino u kategoriji preko 1.000 dinara, dok je kod belih vina u istoj kategoriji to priznanje pripalo vinu Babaroga iz 2013, Vinarije Bjelica. Najbolje crveno vino u kategoriji do 1.000 dinara su Tri Morave crveno 2012, Vinarije Temet, a u kategoriji belo vino Chardonnay 2013 Vinarije Zvonko Bogdan. Varijanta 2013 Vinarije Aleksandrović je najbolje roze vino, a vino Late Harvest 2013 istog proizvođača ponelo je epitet najboljeg prirodno slatkog vina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Atos Fructum, sve na jednom mestu

Atos Fructum u Maloj RemetiKompanija Atos Fructum, najmlađa članica Deus business grupe, osnovana je 2007. godine u Maloj Remeti. Izuzetne prirodne pogodnosti: zemljište, voda, klima i položaj bili su presudni za donošenje odluke da kompanija podigne zasade jabuka na jugoistočnoj padini Fruške gore. Plantaže Atosa se prostiru na 100 ha kvalitetnog zemljišta na nadmorskoj visini od 220 do 250 metara.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Vina sa porukom Vinarije familije Rogan

Dr Dragan Rogan na jednoj od promocija u Novom Sadu-Namera pri podizanju vinograda bila je da pravim dobra vina, jer sam uvek smatrao da se dobro vino može napraviti samo u dobrom vinogradu. To je bio razlog zbog kojeg sam se posvetio kupovini zemlje u selu Lipovac, u Oplenačkom kraju. Shvatajući izreku „da je vinu zemlja majka, sunce otac, a vremenske prilike sudbina“, i da sam baš to našao u podnebljem za vino bogatoj Šumadiji, koja u celoj Srbiji ima najveći procenat zemljišta na kojem se po evropskom kriterijumima može saditi vinova loza (čak 25, 4% od ukupnih obradivih površina u Šumadiji su vinogradarske), uz to dobro prihvaćen od tamošnjih kolega - vinogradara i vinara, odlučio sam da se upustim u ovaj nadasve izazovan ali, po mom mišljenju, najlepši mogući kreativni posao, upravo u ovom kraju sa prebogatom storijom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dan mladog Portugizera - osmi put

Tanja Grubišić kreatorka ovogodišnjeg mladog PortugizeraDočekali smo konačno taj treći četvrtak, taj veseo trenutak kada Vinarija „Mačkov podrum“, u centru Novog Sada, u Ulici Jovana Jovanovića Zmaja, organizuje već tradicionalan Dan mladog vina, uz bure Portugizera-Svatovca. Tog dana, ove godine 20. novembra, po osmi put, Srbija je, zahvaljujući inventivnosti gospodina Save Jojića -Mačka, vinara i vlasnika vinarije „Mačkov podrum“, postala deo svetskog vinarstva, koji slično nama, obeležava ovaj dan.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Božanski mladi Portugizer-Svatovac iz Mačkovog podruma prvi degustirali novinari

Zajednički snimak učesnika degustacijePovodom završetka berbe grožđa i poslednjeg obranog grožđa iz Mačkovih vinograda, a neposredno pre velike gradske svetkovine, Dana mladog vina, koja će se ove godine održati na tradicionalni treći četvrtak u novembru, tačnije 20. novembra u 17 časova u centru Novog Sada, vinarija “Mačkov podrum“ je u svojoj „Senici“, priredila neforamlno druženje sa novinarima uz degustaciju mladog Portugizera.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Ana Luković: Sve je lepše uz čašu vina

Ana LukovićZa kombinaciju žene i vina, mnogi će reći da je idealna. Ima onih koji smatraju da je predinamična, preekspresivna, čak fatalna. Ima i onih koji veruju da žena i vino funkiconišu samo na relaciji ili-ili, i da se u potpunosti može uživati ili u ženi, ili u vinu, zajedno nikako. Bez obzira na različite poglede, žena u vinarstvu je sve više, a njihova uloga sve zapaženija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...