Tue08222017

Poslednja izmena:08:27:30 AM

Back KULTURA

Kultura

Jelena Tomašević sinonim za vrhunski kvalitet

Jelena Tomašević u društvu Mirjane Martinović i Boška NegovanovićaU mestu kroz koje prolaze svi putevi i u kojem vlada harmonija prirodne i kulturne baštine, ove godine, u organizaciji Turističke organizacije opštine Ruma, pod pokroviteljstvom Opštine Ruma i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, 02. i 03. avgusta, održan je sedmi Rumfest, manifestacija posvećena gastronomskoj i vinskoj tradiciji ovog kraja, kako i dolikuje mestu u kojem se spajaju „vinski“ i „svinjski“ Srem.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Duh Buenos Ajresa u Novom Sadu

Spektakularno muzičko veče u najaviNarednog petka (25. avgust, 20h), u Novosadskoj sinagogi, gostuje beogradski Beltango kvintet (čine ga: Aleksandar Nikolić - bandoneon , Ivana Nikolić - klavir, Antonija Barna - violina, Bogdan Pejić - gitara, Petar Holik - kontrabas), jedan od najpriznatijih tango orkestara u Evropi. Daniel Pjacola, sin slavnog kompozitora Astora Pjacole, svojevremeno je rekao da muzika njegovog oca treba da se izvodi baš kao što to čini Beltango.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Slobodan Puzović - čovek koji nikada nije sumnjao da je povratak starog sjaja Obedske bare moguć

Dr Slobodan PuzovićČudo prirode, SRP Obedska bara, davne 1874. godine bila je prvo u Evropi, a drugo u svetu zaštićeno područje, odmah posle Jeloustouna. Godine 1977. upisana je u spisak močvara od međunarodnog značaja po Ramsarskoj konvenciji, a 1989. na osnovu IBA projekta našla se na spisku područja od izuzetnog značaja za ptice Evrope. Rezervat Obedska bara sa zaštitnom zonom je najveće poplavno područje u Republici Srbiji, na oko 13 hiljada hekatara aluvijalne ravni uz reku Savu koje se redovno plavi, što je jedan od najboljih mehanizama odbrane od visokih voda.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Rumski vašar 270 godina trajanja

Aleksandra Ćirić predstavila je istoriju Rumskog vašara na Rumfestu 2017Naselje sa imenom Ruma prvi put se pominje u Sremskom defteru iz 1546. godine. Ruma je tada bila selo srednje veličine, najverovatnije raštrkano duž obala Borkovačkog potoka. Iz popisa se vidi da su stanovnici bili Srbi, koji su se bavili zemljoradnjom i stočarstvom, a turskim vlastima plaćali porez.. Imala je 49 kuća, odnosno, kućedomaćina, i tri sveštenika: pop Nikola, pop Petar, pop Mileta. Ovo poslednje je svakako dokaz da je Ruma imala crkvu. U dva naredna veka turske vlasti nad Sremom selo Ruma je još nekoliko puta pominjano u zvaničnim dokumentima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Elizabeta Berček: Kratak osvrt na roman Salaš u Samkovoj dolini

Elizabeta BerčekJasno, sažeto, nadasve interesantno, prvi je utisak koji čitaocu ostavlja ljubavna priča Ljubice Miloradov, „Salaš u Samkovoj dolini“. Nije ni malo jednostavno na tako iskren način opisati ljubavni život jedne devojke tokom decenije njenog stasavanja, kako je to učinila u ovoj pitkoj priči autorka. I kao što biva u maloj sredini opterećenoj „šta će drugi reći“ stvarima, taj život, nikada nije tekao pravolinijski, u njega su se uplitale i preplitale razne „situacije“, kojima je podložno ovo turbulentno područje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Jubilarni Sabor frulaša Srbije Oj Moravo za vikend u Prislonici

Sve više mladih svira frulu na našu radostJubilarni, 30-ti po redu Sabor frulaša Srbije pod nazivom ``Oj Moravo``, biće održan u subotu, 22. jula i nedelju, 23. jula 2017. godine. Domaćin Sabora je Svetislav Božić, kompozitor, dopisni član SANU, a Starešina, maestro Bora Dugić. Ovogodišnji Sabor posvećen je duhovnom ocu Sabora prof. Miodragu Milu Azanjcu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Gordana Bjelajac: Vojvođanske žene, promoteri vojvođanske kuhinje

Gordana BjelajacOvde nema šefova, visokih kapa i blistavo belih unformi. Nema ni nervoze, žurbe, bojazni da nešto neće uspeti. Sve se odvija prirodno i spontano, jer u pitanju su žene pune iskustva i ljubavi i prema hrani i prema onima za koje je pripremana. Ukratko, to su vojvođanske žene, promoterke tradicije svog kraja preko jela iz kuvarica njihovih majki, baka...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nušićijada u znaku proslave pola veka od svog začetka uz moto Opšti džumbus

Plakat kao pozivnica za IvanjicuNušićijada, ivanjički praznik kulture, zabave, humora i radosti, ove godine održaće se od 24. do 27. avgusta, a njeni brojni sadržaji biće posvećeni obeležavanju pola veka od njenog začetka. Dokumentarni film, koji će biti prikazan na svečanoj akademiji ali i otvoriti novopostavljenu filmsku scenu, monografija, izložbe i tribine posebno će se baviti ne samo Nušićijadom, već i širim kulturnim kontekstom na ovim prostorima u poslednjih pola veka, dok će pažljivo birani kolaž ostalih festivalskih sadržaja istaći jedinstveni lokalni, nacionalni i međunarodni karakter Nušićijade uz izvođače iz svih ovih sfera.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kineska četvrt sačuvana, dijalogom do njenog razvoja

Sa konferencije na EXIT festivaluNekadašnji prostor fabričkog kompleksa „Petra Drapšina“, poznatiji kao tzv. Kineska četvrt, se tek zahvaljujući pobedama za Evropsku prestonicu kulture 2021. i Omladinske prestonice Evrope 2019. godine, ponovo našao u fokusu i postao prepoznat kao važna gradska lokacija. Usvajanjem Plana detaljne regulacije tog prostora, koji je usledio posle dobijanja ovih titula, sačuvana je od rušenja i pretvaranja u tržni centar ili u kompleks stambenih objekata. Sledeći korak koji podrazumeva razvoj, odnosno odluku o budućim sadražajima tzv. Kineske četvrti biće donet jedino kroz usvajanje kulture dijaloga, neki su od zaključaka na tribini „Dijalogom do razvoja kineske četvrti“ koja je u organizaciji lista Danas i Exit festivala održana na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

EXIT sa istorijskim maksimumom od 215.000 posetilaca ušao u novu eru

Predstavnici medija i ove godine su dali nemerljiv doprinos uspehu EXIT festivalaEXIT festival ove godine je zabeležio novi rekord posete od preko 215.000 ljudi koji su od 5. do 9. jula prošli kroz kapije na Petrovaradinskoj tvrđavi! Ovogodišnje izdanje biće upamćeno po nekoliko velikih prekretnica kao što su nulti dan sa apsolutnim hedlajnerima na glavnoj bini, ali i na novoj, spektakularnoj mts Dance Areni za koju pohvale stižu sa svih strana.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ljubav i borba za spas planete poruke EXIT-a 2017

EXIT na krilima mladosti, radosti i ljubaviPošto su se kapije EXIT-a za 2017 zatvorile sa do sada, najspektakularnijom žurkom na Dance Areni koju je predvodila najpopularnija dama svetske elektronske scene Nina Kraviz, i dok se patike, sa kojih je sprana petodnevna petrovaradinska prašina, još suše na nemilosrdnom kontinentalnom suncu, polako se pakuju rančevi i koferi. Oni najodvažniji, produžavaju za Crnu Goru, gde će na plaži Jaz nastaviti uživanje u Letu ljubavi 2017, a mi, koji ostajemo, slažemo utiske.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Valentina Antić: Velika je odgovornost biti mlad

Valentina Antić- Konferencija "Novi Sad otvara vrata" održana 5. jula u okviru letnjeg programa OPENS 2019, održana je drugu godinu za redom, ali prvi put u Omladinskoj prestonici Evrope, pa je time njen značaj veći - rekla je Valentina Antić, koordinatorka za međunarodnu saradnju Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com