Sun04232017

Poslednja izmena:09:35:28 PM

Back KULTURA

Kultura

Serbia Fashion Week doprinosi turističkom bumu Novog Sada i Srbije

Priča o SFW je i priča o Srpskoj AtiniNacionalna komora za modu Srbije je legitimni predstavnik Srbije u instituciji EU - EFC (Evropskom modnom savetu). SFW je uspostavila saradnju sa više od 20 nedalja mode širom sveta među kojima i onim najprestižnijim: Paris FW, NYFW, DC Fashion Week Washington, Fashion Week Rotterdam, St.Petersburg Fashion Week, i mnogim drugim, a zemlje sa kojima je zasnovana saradnja šalju svoje najbolje dizajnere da se predstave na našoj nacionalnoj nedelji mode, dok srpski dizajneri to imaju priliku da učine na nedeljama mode širom sveta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Otvoren 37. NOMUS - najreprezentativniji festival umetničke muzike u Srbiji

Pozivnica za NOMUS 2017.Sinoć, 20. aprila, u Sinagogi, počele su Novosadske muzičke svečanosti - NOMUS 2017. Svečanost je počela performansom studenata Akademije umetnosti iz Novog Sada pod nazivom „Biti ovde“, u znak sećanja na velikana i jednog od arhitekata kulturnog života Novog Sada, kompozitora Rudolfa Bručija, posle čega je izvedeno delo domaćeg autora mlađe generacije, Ljubomira Nikolića pod nazivom „Musica assoluta“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Bogat program na drugoj večeri Nomusa u petak 21. aprila

Kamerni orkestar Anima Musicae iz MađarskeU Sinagogi sa početkom u 20,00 časova svira Kamerni orkestar Anima Musicae iz Mađarske sa fenomenalnim solistom - pobednikom Međunarodnog violinskog takmičenja u Indijanapolisu, Barnabašom Kelemenom, a od 22,00 časova u Srpskom narodnom pozorištu očekuje nas svetska premijera multimedijalnog performansa “SVEČULNI TRAGOVI SVETLOSTI” na jedinstvenim akustičnim skulpturama Vladimira Labata.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nemanja Milenković: Novi Sad je srpska prestonica kreativnih industrija

Nemanja MilenkovićSerbia Fashion Week održava se dva puta godišnje, u aprilu i oktobru, u trajanju od pet dana, uz učešće poznatih svetskih i domaćih modnih dizajnera i primenjenih umetnika. Sastavljen je iz nekoliko segmenata, od glamuroznih modnih revija do seminara i izložbi. Serbia Fashion Week organizuje i konkurs za takmičenje modnih talenata Srbije – Fashion Talent Design Competition i European Fashion Talent Design Competition, putem kojeg mladi talenti dobijaju šansu da naprave prvi korak u realni svet mode i da se predstave najširoj javnosti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dalibor Rožić: Novi Sad manifestacijama poput SFW opravdava evropske titule

Sa KZN u Gradskoj kućiNovi Sad od svih svojih pređašnjih imena, Racko selo, Racka varoš, Racki grad, Petrovaradinski šanac, latinskog Neoplanta i mađarskog Újvidék, uvek je najviše voleo da ga nazivaju Srpskom Atinom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Svetlana Horvat: Modu treba posmatrati kroz prizmu kreativne umetnosti i biznisa

Ovako je bilo lane na završnoj večeri prolećnog SFWPred nama je aprilsko izdanje Serbia Fashion Week-a, najvećeg i najznačajnijeg festivala mode u regionu, koje će biti održano od 24. do 29. aprila u Kongresnom centru Master Novosadskog sajma. Predsednica SFW-a i Nacionalne komore za modu Srbije gospođa Svetlana Horvat je na konferenciji za medije održane uoči predstojećeg događaja govorila o značaju manifestacije za grad i celu državu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Spektakularno izdanje Serbia Fasion Week-a

250 manekena prodefilovaće centrom Novog Sada 23. aprilaSerbia Fasion Week počinje 24. aprila spektakularnim otvaranjem i ne manje atraktivnim revijama tokom narednih pet dana. U novosadskoj Gradskoj kući, u sredu, 19. aprila, održana je konferencija za medije povodom aprilskog izdanja Serbia Fashion Week-a, na kojem će se od 24. do 29. aprila, uz brojne sadržaje vezane za svet mode, predstaviti preko 40 dizajnera iz zemlje, regiona i sveta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Počinje novosadski aprilski praznik muzike - festival NOMUS

Plakat kao pozivnicaNa otvaranju Novosadskih muzičkih svečanosti - Nomusa, koje će biti održano u četvrtak 20. aprila u Sinagogi, uz VOJVOĐANSKI SIMFONIJSKI ORKESTAR nastupa svestrani muzičar, Britanac FREDI KEMPF, a za dirigentskim pultom stajaće naš ugledni umetnik, maestro BOJAN SUĐIĆ.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nušićijadi drugi put obeležje evropskog festivala

Dobar glas se daleko čujeIvanjička Nušićijada, praznik kulture i zabave, humora i stila, ponovo je dobio obeležje “Evropa za festivale, festivali za Evropu” (EFFE). Nakon obeležja za 2015. i 2016. godinu koje je Nušićijadi dodeljeno u okviru istoimenog programa Evropske komisije, a koji je inicirala Evropska asocijacija festivala (EFA) u cilju stvaranja evropske platforme festivala, ivanjički festival potvrdio je svoj kvalitet i na drugom konkursu i zaslužio prestižno obeležje za 2017. i 2018. godinu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Serbia Fashion Week taxi najavljuje spektakularnu prolećnu Nedelju mode u Novom Sadu

Spektakl u najaviSerbia Fashion Week je i ovog proleća obradovao pripadnice nežnijeg pola koje ponovo imaju priliku da nauče nešto novo o šminkanju, da stignu sigurno i besplatno na željenu lokaciju i iz taksija izađu zadovoljne, sa poklonima kozmetičke marke Golden Rose. Čuveni Serbia Fashion Week beauty taxi saobraća novosadskim ulicama od 17. do 20. aprila, u perodu od 13 do 17 časova.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Candirove fotografije pričaju, misle, osećaju

Martin Candir u društvu Patrijarha srpskog IrinejaZa svet fotografije zainteresovao ga je otac, često fotografišući njega i sestru za porodični album. Prvu fotografiju, bitnu za njegov potonji rad, snimio je 1974., kao učenik dizajnera fotografije i pedagoga, čuvenog Ivice Karlavarisa u Srednjoj umetničkoj školi. U to vreme uveliko je zarađivao prateći na turnire po čitavoj Jugoslaviji sportiste, olimpijce, boksere braću Tadiju i Slobodana Kačara, karatistu Dušana Dačića, džudistu Slavka Obadova... Godine 1979. postaje otac jednoj Sari i sa dvadeset jednom godinom brine o egzistenciji porodice. Mnogo godina kasnije na svet je došao i jedan Matija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Poziv budućim nevestama

Svadbeni običaji bogatstvo SrbijeMuzej grada Novog Sada je, u okviru izložbe „Hajde, brate, kupi svate - srpska svadba“, autora Dušanke Marković, organizovao je muzejska prela na kojima su posetioci, zajedno sa domaćinima, pripremali devojačku spremu. Pripremljeni i prikupljeni predmeti su, kao nekada, spakovani u drveni devojački sanduk koji je, specijalno za ovu priliku, izradilo Udruženje zanatlija Novog Sada po uzoru na nekadašnje sanduke koji se čuvaju kao muzejski eksponati.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com