Sat10212017

Poslednja izmena:04:10:11 PM

Back KULTURA

Kultura

Prokleti pas premijerno u Novom Sadu

Ekipa filma na premijeri u Novom Sadu- Hvala režiseru i scenaristi ovog filma, Draganu Pešikanu, koji je imao hrabrosti da stavi tri žene za nosioce glavnih uloga. Ovaj film nosi i divnu poruku, da kada se ujedine žene mogu da učine svašta, pa i da reše jedan veliki problem, kao što su to učinili u ovom filmu - rekla je u obraćanju novinarima Nina Seničar, uz Jelenu Galović i Maju Lukić, glavna akterka filma „Prokleti pas“ koji je u sredu, 18. oktobra u „Areni Cineplex“-u premijerno prikazan novosadskoj publici.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Marijana Đorđević Obradović: Umetnost izatkana od raznih sila

Marijana Đorđević Obradović oduševljena likovnom kolonijom kod Miljevića u Starim LedincimaMarijana Đorđević Obradović iz Beograda pripada dolazećoj generaciji slikara. Njeno prvobitno opredeljenje bilo je vezano za ekonomiju, kasnije završava i master akademske studije na FDU u Beogradu. Kao diplomirani ekonomista 2007. osniva produkcijsku kuću Crossroads i bavi se produkcijom filmova i reklama, snima autorske emisije (Moljac), kratkometražne filmove („Trudnoća na točkovima“, „Grad na dva točka“), bavi se dizajnom...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Janoš Mesaroš: Huni krivi za bele konje na mojim slikama

Janoš MesarošJanoš Mesaroš je po drugi put prihvatio ulogu selektora jedne od omiljenih slikarskih kolonija, u režiji domaćinstvu porodice Mie i Dragana Miljevića, u Etno kući „Podrum Miljević“ u Starim Ledincima, krajem septembra. Nije jednostavno dovesti nekolicinu bardova da zadovoljavaju sve kriterije, da su i dobri ljudi, i dobri slikari, i da sve funkcioniše - ali on drugačije ne zna. Vođeni tim kriterijumom ovoga puta na koloniji su učestvovali: Šlajf Šandor, Vojin Tišma, Marijana Obradović Đorđević, Olivera Protić, Saša Dobrić. I kako kaže svetski priznat, a naš slikar, svi su ispunili postavljene uslove i Slikarska kolonija „Podrum Miljević“ je funkcionisala tokom pet dana na opšte zadovoljstvo i umetnika i domaćina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Patricija Guči gošća novembarskog Serbia Fashion Week-a

Particija GučiPatricija Guči, unuka Gučia Gučija, osnivača najpoznatijeg italijanskog brenda i brend menadžer “Gučija”, biće gošća Serbia Fashion Week-a, vodeće modne manifestacije u regionu i pete po veličini Nedelje mode u Evropi. Slavna Patricija Guči već je izrazila zadovoljstvo što će biti deo Srpske nedelje mode i izjavila da se raduje što će posetiti Srbiju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Četvrt veka sećanja Kumančana na Lazu Telečkog

Radoslavu Milenkoviću ovogodišnja nagrada Maska Laze TelečkogKumane je i ove godine tokom četiri dana, od 12. do 15. oktobra, bilo u znaku Laze Telečkog gde su održani 25. Dani Laze Telečkog, pozorišna manifestacija posvećena prvaku srpskog glumišta, rođenom Kumančaninu. Ljubitelji pozorišne umetnosti imali su priliku da u Zadružnom domu pogledaju dve predstave za decu i četiri za odrasle. Manifestacija je počela lutkarskom predstavom „Zvezdan“ u izvođenju Narodnog pozorišta „Toša Joavanović“ iz Zrenjanina, dok je u večernjim časovima prvog dana manifestacije izvedena i predstava „Ona“, takođe, zrenjaninskog pozorišta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

U Briselu predstavljen prvi izveštaj Evropskoj komisiji o projektu Novi Sad 2021

Novi Sad riznica kultureU utorak 10. oktobra 2017. godine, predstavnici Fondacije „Novi Sad 2021- Evropska prestonica kulture“, predstavili su u Briselu svoj prvi izveštaj o radu. Prezentaciji postignutih rezultata prisustvovali su predstavnici Evropske Komisije i eksternih službi koje se bave saradnjom sa Zapadnim Balkanom, kao i predstavnica Republike Srbije u Briselu, Vanja Radonjić Rakić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

SFW nagrada za najbolji događaj godine

Sa ceremonije dodele nagradaSerbia Fashion Week-u dobila je prestižno priznanje za “Najbolji događaj u Kongresnom centru Master za 2016. godinu”. Tokom uspešne saradnje sa Kongresnim centrom Master, Serbia Fashion Week svake godine ugosti preko 30.000 posetilaca koji uživaju u različitim segmentima mode kao što su revije nekih od najvećih modnih imena sveta, takmičenje mladih talenata, evropsko takmičenje mladih talenata, dodela nagrada Serbia Fashion Awards, edukativni seminari i konferencije, Design Week, ShowRoom i drugi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mi smo kultura i nasleđe Srbije

Puna podrška akciji Mi smo kultura i nasleđe Srbije 07. oktobraMinistarstvo kulture i informisanja Republike Srbije pokrenulo javnu raspravu o “Strategiji razvoja kulture Republike Srbije za period od 2017. do 2027. godine“. Rasprava traje do 28. septembra 2017. godine. Govoreći tokom javne rasprave ministar kulture Vladan Vukosavljević je istakao da je neophodno da se značajno povećaju izdvajanja za kulturu. Naglasio je da će naša nacionalna kultura, a samim tim i kulturno umetnička društva i tzv. amaterizam zauzeti izuzetno značajno mesto.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Predragu Dašiću uručen Orden Ukrajinske tehnološke akademije (UTA)

Profesor Dašić sa vrednim međunarodnim priznanjemDana 16.09.2017. godine na Zlatiboru, u okviru 17. međunarodne konferencije RaDMI-2017, predsednik Ukrajinske tehnološke akademije (UTA) Prof. dr Igor I. Polovnikov uručio je Orden za nauku te akademije, koja je međunarodno priznata od strane UNESCO-a.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Varoš u kojoj i danju i noću pevaju pevci

Srba Takić, hroničar VlasotincaPrvi put zvanično Vlasotince se pominje u turskim popisima 1516. godine pod nazivom Vlasotinac, kao kulturno i poljoprivredno sedište. Ono je bilo derbendžijsko mesto, stanovnike lokalnog područja Turci su angažovali da čuvaju puteve i obezbeđuju nesmetani prolaz turskim trgovacima. Borbeni i nemirnog duha kad god su čuli da se neko buni protiv Turaka Vlasotinčani su bili uz njega.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Krupanj - grad na četiri vode

Krupanj ovih danaU srednjem veku Krupanj se pominje kao trgovačko i rudarsko mesto, „auto-put“ kojim su se kretali trgovci u pravcu Dubrovnika. Grad je smešten u kotlini između Boranje, Jagodnje i Sokolskih planina, kroz koji protiču reke Bogoštica, Čađavica, Kržava i Likodra, preko kojih je izgrađeno dvadesetak mostova. Krupanj je prema velikom popisu iz 1900-te imao 18.800 stanovnika, a Beograd 60.000.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Milanka Mišković: Park prirode Jegrička jedinstveni turistički proizvod u srcu Vojvodine

Milanka MiškovićPark prirode „Jegrička“ zaštićeno područje II kategorije od velikog značaja, nalazi se na prostoru južne Bačke, i obuhvata tok rečice Jegričke, između kanala Dunav-Tisa-Dunav kod Despotova, na zapadu i njenog ušća u Tisu kod Žablja, na istoku. Dužina Jegričke iznosi 64 km, a zaštićeno područje zahvata površinu od 1.193,19 ha. „Jegrička“ je zaštićena 2005. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com