Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA

Kultura

Rusini, važan deo vojvođanskog kaleidoskopa

Nikola Kuhara i direktor TOO Žabalj Marija Čupić            Iz svoje prapostojbine, Prikarpatske Rusije, dela Ukrajine, na granici sa Poljskom, Slovačkom, Mađarskom i Rumunijom, sa sedištem u gradu Užgorodu, Ugovorom о naseljavanju na pustaru Veliki Krstur, koji je 17. januara 1751. u Somboru potpisao Franc Jozef de Redl, savetnik carice Marije Terezije i administrator Kraljevsko-državnog Bačkog distrikta, u Bačku se doselilo 200 rusinskih grkokatoličkih porodica. I danas se ovaj dan praznuje kao Dan Rusina. Godine 1848. rusinska zajednica brojala je 8.500 članova, koji su živeli u Ruskom Krsturu, Kucuri, Novom Sadu, Šidu, Berkasovu, Starom Vrbasu, Bačincima, Petrovcima i Gospođincima, i u manjem broju u Bikiću, Sremskoj Mitrovici, Novom Orahovu i Subotici. U drugoj polovini XIX veka u Đurđevo dolazi nekoliko rusinskih porodica iz Ruskog Krstura i Kucure. U svojoj matici, Ruskom Krsturu, 1751. godine Rusini osnivaju svoju parohiju. Prva rusinska škola, tada konfesionalna, počela je sa radom dve godine kasnije, takođe u Ruskom Krsturu. Osim vrtića, osnovne škole, u Ruskom Krsturu deluje i srednja škola na rusinskom jeziku, i kao takva jedina je u svetu. Po zvaničnim statistikama, kod Rusina nema nepismenih, a preko 10% stanovnika ima visoko obrazovanje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Delegacija Tamburica Festa na prijemu u ambasadi Republike Austrija

arin Traunmüller  i Jovan Pejčić            Ovogodišnji, jubilarni XV put po redu,  Svetski Tamburica Fest održava od 18. do 21. avgusta u centru Novog Sada na Trgu slobode. U bogatom četvorodnevnom programu će se pored takmičenja međunarodnih tamburaških sastava održati prvi put na svetu Tamburaška Mondovizija sa učesnicima iz 15 zemalja, Tamburaška Filharmonija koja broji 200 članova  i projekcija dugometražnog dokumentarnog filma o Tamburica Festu ,,Zaustavite Dunav i skazaljke stare“. Sa velikim zadovoljstvom najavljujemo i svečani koncert čuvenog Ansambla „Johan Strauss“ iz Linca koji je ovogodišnji reprezent Republike Austrije, zemlje prijatelja Tamburica Fest-a 2022.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Prof. dr Slobodan Popov: FILMić je prva stanica ka filmskoj magiji

Prof. dr Slobodan Popov            Prof. dr Slobodan Popov, predsednik Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike Novi Sad, bio je deo tima na projektu „FILMić“, koji je uvršten u kalendar događaja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, što jednoj manifestaciji, koja po XV put okuplja timove učenika osnovih i srednjih škola iz Republike Srbije i priliči.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Revija kratkog đačkog filma FILMić 2022

Zajednički snimak nagrađenih i organizatora manifestacije            Završna manifestacija Revije kratkog đačkog filma FILMić 2022. Održana je 26.05.2022. u amfiteatru fakulteta  FIMEK u Novom Sadu ul. Cvećarska br.2. Cilj smotre kratkog đačkog filma FILMić je da se promoviše aktivna uloga učenika u kreiranju medijskih materijala i populariše ovaj vid digitalne pismenosti u školi kroz saradnju učenika sa nastavnikom-mentorom na izradi projekata. Učenici osnovnih i srednjih škola, u timovima do 3 učenika, učestvovali su u konkursu osmišljavanjem scenarija, snimanjem video zapisa i njegovom obradom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Tamburica fest na jedinstven način predstavljen u Turskoj

Detalj sa svečanosti u Izmiru            Uvodno veče osme po redu smotre dokumentarnog filma, „Balkan panorama film festival“, koji se održava u turskom gradu Izmir, po svemu je proteklo u znaku našeg „Tamburica festa“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Tamburaški spektakl za jubilej

Gradski tamburaški orkestar Branko Radičević Ruma             Na ovogodišnjem, jubilarnom, 15. po redu „Tamburica festu 2022“, koji će biti održan od 18. do 21. avgusta u centru Novog Sada, po prvi put u istoriji nastupiće Međunarodna tamburaška filharmonija sa više od 230 izvođača iz 15 zemalja sveta. To će, kako se očekuje, biti više od spektakla, s obzirom na činjenicu da se niko na planetarnom nivou nije usudio da upriliči grandiozni koncert tamburaša u tolikom obimu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Klub žena udahnuo novi život Goklerkinoj kući

Udruženje žena u Belom Blatu ima čime da se pohvali            Od oktobra 2018., kada je članicama Kluba žena ustupljena na korišćenje kuća učiteljice Ilone Gokler, ćerke Žigmonda Goklera, direktora mesne škole između dva rata, ova etno-ruralna sredina brojnih specifičnosti, dopunila je deo mozaika značajan za razvoj sela, kao i održivog turizma baziranog na tradicionalnim osnovama. Pomirena raznolikost vera i kultura (rituala, običaja, jezika) stanovnika Belog Blata, usklađena sa njihovim zanimanjima proisteklim iz darova prirode (trske, vode, pašnjaka), stvorili su specifičnu sredinu, kako za naše standarde, tako i standarde regiona. Ulogu povezivanja svih tih elemenata delom je preuzelo Udruženje „Klub žena“ Belo Blato.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Salašarsko staro i novo vreme

Salaš 137 na Čeneju najpoznatiji i najposećeniji i zbog tradicionalne kuhinje            Bačka ravnica je carstvo pogleda koji jedre između nebeskog beskraja i plodne zemlje. Lepota koju oči posmatrača otkrivaju nije u impresivnosti krajolika već u bogatstvu plodova vojvođanskog tla. Ovde nema monotonije. Gradovi i sela nižu se u ravnici po nekoj logičnoj ambiciji da postanu nezaobilazne stanice koje greju maštu putnika. Samo su u moru zemlje, u belo okrečeni salaši prkosno izloženi suncu, vetru i vidiku.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dvorac Nojhauzen - biser Banata

Ambijent Dvorca            Dvorac Nojhauzen se nalazi u opštini Nova Crnja, u najvećem naseljenom mestu Srpskoj Crnji, na oko pola kilometra od graničnog prelaza sa susednom zemljom Rumunijom. Ovaj dvorac je jedan od najmlađih i najočuvanijih na ovom terenu koji su se gradili u periodu od 18 veka pa do II Svetskog rata. Dvorac je podignut za vreme II Svetskog rata u periodu 1941-1943 godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Zapis o lepoti uzvišenosti narodne pesme i igre

Akademik dr Jelena Jovanović         - Pevajte deco, igrajte dok ste živi. Budite zajedno i čuvajte vrlinu. Budite najbolji što možete sa svojim najbližima, sa samim sobom i sa Bogom - poručila je svoj slobodoumnoj omladini, onim mlađima, ali i onima koji u sebi još uvek prepoznaju mladalačku energiju, Jelena Jovanović, doktor muzikologije, od 2018. dopisni član SANU, viši stručni saradnik Muzikološkog instituta SANU, član Odbora za izradu Leksikona umetničke igre, član Srpskog etimološkog društva i Međunarodnog saveta za tradicinalnu muziku (ICTM).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Veličanstven praznik jedinstva narodnog stvaralaštva - Festival Zlatnih ansambala Srbije

Milorad Lonić, Selena Rakočević i Milorad Mirčić poveli su Svetsko Srpsko kolo             Potaknut idejom očuvanja i negovanja tradicije naroda koji obitavaju na ovim prostorima, a na inicijativu Saveza kulturno-umetničkih društava Srbije i Folklornog ansambla „Vila“ - Srpskog kulturno-umetničkog društva „Železničar“ iz Novog Sada, upriličen je pre 13 godina „Festival zlatnih ansambala Srbije“. Povodom Svetskog dana srpskog kola upisanog na UNESKO listu nematerijalnog kulturnog nasleđa sveta (2017) na platou ispred SPENS-a, takođe u Novom Sadu, četvrtu godinu za redom razvija se veliko kolo čime se označava početak festivala zasnovanog na temeljima višeslojnog narodnog pamćenja. „Takmičenje“ u pojedinačnom nadigravanju tzv. „Zlatno kolce“, i po drugi put izvedene koreografske minijature inspirisane srpskim kolom u tri, činili su zvaničan deo ovog jedinstvenog praznika narodnog stvaralašta koji se, samo uslovno odnosi na igru i pesmu. Onaj nezvanični deo, rezervisan za učesnike, odigrao se u hotelu „NORCEV“ na Fruškoj gori, uz dodelu nagrada i igranku na kojoj je izvedeno 21 kolo, uz pratnju orkestra KPD „Jednota“ Gložan, čime je završen ovogodišnji Festival Zlatnih ansambala Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Tamburica pod svoje okrilje pozvala mandolinu, balalajku, buzuki, gitaru...

Učesnici  6. Kongresa Svetske tamburaške asocijacije održanog u Novom Sadu            Minulog vikenda u amfiteatru Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, održan je šesti Kongres Svetske tamburaške asocijacije. Na trodnevnom Kongresu odlučeno je da ta organizacija objedini sve srodne trzalačke instrumenta pa da na globalnom nivou doprinosi razvoju muziciranja na balalajki, buzukiju, gitari, mandolini… Po rečima dr Jovana Pejčića, predsednika STA, letvica je podignuta i činjenicom da je na stručnom skupu predočeno  12 naučnih, istraživačkih radova najeminentnijih stručnjaka iz Srbije, Austrije, Bugarske, Severne Makedonije, Hrvatske i Slovenije, koji su govorili o različitim segmentima tamburaške muzike.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...