Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA

Privreda

Vesti sa novosadskog PMF-a

Pozivnica za srednjoškolce            Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu ove godine opet organizuje akciju “BUDI STUDENT 1 DAN”, za sve učenike završnih godina srednjih škola, sa željom da im pruži što više informacija o akademskom životu.
            Studenti i profesori sa PMF-a će prijavljene đake provesti kroz zanimljiva predavanja, interesantne vežbe, odvesti na ručak u čuvenu studentsku menzu, pokazaće im čitaonicu, biblioteku, prošetaće kampusom, …
            Budući studenti će moći da “okuse” studentski život od 26. FEBRUARA DO 1. MARTA, a za učešće u akciji je neophodno da se prijave. Formular za prijavu se nalazi na sajtu fakulteta, kao i na društvenim mrežama.
            “Budi student 1 dan” PMF organizuje već godinama i do sada je u ovoj akciji učestvovalo preko 1200 srednjoškolaca, oduševljenih neformalnom atmosferom u kojoj su saznali sve ono što ih zanima, a tiče se njihovog budućeg akademskog života.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Pravni fakultet za privredu i pravosuđe otvario visokoškolsku jedinicu u Batočini

Gorana Milićevića sa svečanosti otvaranja visokoškolske ustanove u Batočini            Pravni fakultet za privredu i pravosuđe Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, u petak, 09. februara 2024. godine, svečano je otvorio akreditovanu visokoškolsku jedinicu u Batočini.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Reč profesora: La vita è bella - Obbligato a todos

Prof. dr Anđelija Ivkov Džigurski            Pod nazivom „Portugal i ja“, održano je 57. tematsko veče, studenata 3. godine hotelijerstva Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, PMF-a Novi Sad, 06. februara u hotelu „Sheraton“. Broj gostiju blizu rekordnom. U fokusu večeri koja ima humanitarni karakter, bilo je Udruženje „Daun“ iz Novog Sada. A zadovoljstvo viđenim, učinjenim sa studenata i publike, prelilo se i na njihove nastavnike.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

João Melo Alvim: Portugalci se u Srbiji osećaju kao kod kuće

Obraćanje gospodina João Melo Alvima            Ozbiljnost pristupa i obim organizacije 57. temetske večeri priređene od strane studenata 3. godine hotelijerstva, u okviru praktičnog dela ispita Animacija i logistika u turzmu, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Univerziteta u Novom Sadu, pod nazivom „PORTUGALiJA“ - potvrdilo je prisustvo specijalnog gosta, gospodina João Melo Alvim, zamenika šefa misije Portugala u Beogradu, koji se, izvinivši se zbog opravdanog odsustva ambasadora, obratio prisutnima laksavim rečima, vidno zadovoljan mladošću, energijom i željom da predstave zemlju iz koje dolazi i koju predstavlja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

PORTUGALiJA - kratak kurs kreativosti i humanosti studenata PMF Novi Sad

Ekipa studenata PMF-a koja je sa uspehom realizovala 57 animaciju            Humanitarne, tematske večeri osamnaestu godinu realizuju studenti 3. godine hotelijerstva Departmana za geografju, turizam i hotelijestvo, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, u okviru predmeta Animacija i logistika u turizmu i hotelijerstvu, uz pomoć svojih kolega sa Gastronomije, pod vođstvom prof. dr Anđelije Ivkov Džigurski i prof. dr Igorom Stamenkovićem, vanrednim profesorom. Posebnost ovih jedinstvenih promocija etnološkog, antropološkog nasleđa naroda organizacijom tematskih, animatorskih večeri, realizovanih od strane studenata, veliki je izazov, ujedno je i događaj humanitarnog karaktera, pomoći nekom, što ga čini još značajnijim. Sredstva sa ovog događaja bila su namenjena Udruženju „Daun“ iz Novog Sada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Igor Mirović: Vojvodina deo zajedničkog tima

Igor Mirović            - Danas najboljima u privredi dodeljujemo priznanja za veliki trud, rad, angažovanje, inovacije, za zaradu i dobit koju su ostvarili za svoje kompanije i zaposlene, ali i za čitavo društvo. Od privrede zavisi razvoj svih društvenih oblasti - rekao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade APV, i podsetio na to da je 2016. godine u Vojvodini bilo 165.000 nezaposlenih, a danas oko 80.000. Naglasio je da je budžet AP Vojvodine u 2024. godini oko milijardu evra.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Privredna komora Vojvodine obeležila 105 godina postojanja

Boško Vučurević            Privredna komora Vojvodine prigodnom svečanošću održanoj u Kongresnom centru “Master” Novosadskog sajma, u četvrtak, 01. februara 2024. godine, obeležila je 105 godinupostojanja i radai 61. godišnjicu dodele nagrada - povelje “Kosta Mirosavljević”, za značajna privredna privredna i medijska ostvarenja u 2023. godini.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Prof. dr Anđelija Ivkov Džigurski: Humanim akcijama u plemenitiju budućnost

Prof. dr Anđelija Ivkov Džigurski             „Dance With Somebody”, još jedan uspešan performans u režiji studenata treće godine Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, u sklopu predmeta Animacija i logistika u turizmu, u utorak, 30. januara 2024. u SKCNS „Fabrika“ privukao je veliku pažnju publike. Domaćini, studenti i njihovi profesori, na čelu sa  prof. dr Anđelijom Ivkov Džigurski, odgovor na veliko interesovanje i podršku za ovu i sve prethodne programe, nalaze u humanitarnom karakteru događaja. Veče pod nazivom „Dance With Somebody“ bilo je posvećeno deci sa ahondoplazijom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Svečana dodela diploma na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u Novom Sadu

 Prof. dr Milan Počuča sa saradnicima i diplomcima    Svečana dodela diploma održana je 29. januara 2024. godine u amfiteatru Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu. Prof. dr Milan Počuča, dekan Fakulteta uručio je diplome nakon govora koji prenosimo u celosti:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Prof. dr Tatjana Pivac: Podrška profesora aktivistima, članovima studentskih organizacija

Prof. dr Tatjana Pivac            Prof. dr Tatjana Pivac, redovni profesor na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematčkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, i prodekan za nastavu, iskoristila je priliku da se obrati studentima, učesnicima Godišnje skupštine Udruženja EGEA PMF Novi Sad, uz prisustvo članova Udruženja sa istog fakulteta Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo „Pavle Tomić“. Pozdravila je tom prilikom napore u zajedničkoj organizaciji Skupštine, i ispred Departmana pohvalila entuzijazam planiranja budućih događaja i želju prisutnih da pokažu da studije nisu samo učenje i znanja koja treba da se usvoje kroz predavanja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

PMF: Udruženje EGEA i Pavle Tomić ili način da oplemenite svoje studentske dane

Zajednički snimak studenata učesnika Godišnje skupštine udruženja studenata PMF-a    Studentsku scenu Srbije, u smislu udruživanja studenata u regulisanju njihovih prava, položaja, uslova studiranja, delovanja, vannastavnih i specifičnih aktivnosti i dr., karakteriše pluralizam. Otežavajuća činjenica je da ne postoji poseban zakon koji bi regulisao oblast studentskog organizovanja, niti njihov način delovanja i od krucijalnog značaja za studente je pitanje finansiranja, odnosno obezbeđivanje sredstava za sprovođenje akcija u okviru udruženja/organizacija/asocijacija, bilo da je reč o onim najvećim, ili sasvim malim. Tim pre je značaj udruživanja i organizovanja studenata veći.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Učenici u ulozi pokretača procesa racionalizacije korišćenja energije i zaštite životnog prostora

Organizatori sa predstavnicima nagrađenih škola iz Kule i Velike Grede    Učenici Ekonomsko-trgovinske škole iz Kule, u kategoriji srednjih škola, i učenici škole „Jovan Sterija Popović“ iz Velike Grede, opština Plandište, u kategoriji osnovnih, pokazali su zavidno visok nivo inovatvnosti inspirisan sagledavanjem problema efikasnosti energetske efikasnosti u sistemu održivog razvoja i zaštite životne sredine u okviru opšte prihvaćene manifestacije „Energija je svuda oko nas“. Ovaj projekat petnaestu godinu za redom, ispred Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike realizuje njegov predsednik, prof. dr Slobodan Popov, uz podršku Pokrajinske vlade i partnersku saradnju sa Fakultetom za ekomomoju i inženjerski menadžment (FIMEK),Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...