Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA

Privreda

Jačanje digitalne komunikacije o održivosti u turizmu i kulturi između SAD-a i Srbije

Profesori i studenti novosadskog univerziteta u poseti Univerzitetu Južna Florida u novembru 2022. godine            Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu sprovodi jednogodišnji projekat "Jačanje digitalne komunikacije o održivosti u turizmu i kulturi između SAD-a i Srbije" finansiran od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, u okviru programa saradnje univerziteta. Ova aktivnost se nadovezuje na prošlogodišnji projekat Ambasade prevođen Univerzitetom Južne Floride koji se fokusirao na upotrebu informacionih tehnologija za razvoj kulturnog turizma između SAD-a i Srbije. Tada je ustanovljeno da se viđenje održivosti i njenog značaja u kontekstu turizma i kulture razlikuje između ove dve države.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Poslovni rezultati PKV na kraju kalendarske 2023. godinu

Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine    - Sva vrata su Vam otvorena, svetla upaljena, kao u vašem domu, jer takvom dobrodošlicom Privredna komora Vojvodine (PKV) dočekuje svoje goste - istakao je na početku pozdravnog govora, Boško Vučurević, predsednik PKV na tradicionalnom skupu organizovanom krajem godine, koji ova značajna privredna institucija priređuje za privrednike, partnere i svoje saradnke, te predstavnike sedme sile.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Srednja škola Svetozar Miletić: Za dobrog kuvara kuvar osim znanja važna je i praksa

Zoran Okulić            Hrana, univerzalno kulturno iskustvo i društveni fenomen danas se posmatra sa aspekta savremenih filozofskih i stvaralačkih/umetničkih principa, dok se gastronomija smatra interdisiplinarnom naukom tesno povezanom sa medicionom, tehnologijom, higijenom... Povezanost gastronomije najizraženija je sa turističkom privredom. Jedan od razloga procvata gastro turizma je što svaki turista jednu trećinu svog budžeta troši na hranu, i što raste broj „putnika“ čiji je glavni razlog putovanja sticanje kulturološkog, socijalnog i estetskog iskustva upoznavanja jedne destinacije posredstvom hrane.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Privredna komora Vojvodina na 54. Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu

Visoke zvanice u poseti štandu Privredne komore Vojvodine            Iz godine u godinu potvrđuje se značaj rada Privredne komore Vojvodine (PKV), institucije koja spaja i povezuje privredne subjekte kroz brojne aktivnosti u kojima preuzima aktivnu ulogu lidera.
            - Prošle godine se pokazalo dobrim, a ove se to i potvrdilo, da je samostalan nastup Sajma turizma bio pun pogodak. Posećuju ga oni koji znaju šta hoće da vide, šta da nađu, koje ukuse da probaju i smatram da je ovo još jedna uzlazna stepenica u razvoju ove sajamske manifestacije - primećuje Branislav Mamić, sekretar Sektora usluga, srećan zbog prijatelja sa sajma, ali i zbog Komore, koja je ove godine u jednom neobično „poslovnom minimalizmu“, imala zapažen nastup sa preko 30 izlagača na svom štandu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

CASEIFICO La Dea d.o.o. Gelpi Christiana

Gelpi Christian            Za kratko vreme ime Gelpi Christiana i njegove mlekare „La Dea“ širom zemlje biće prepoznato po sjajnim rukom rađenim polu tvrdim sirevima. Caseifico, iliti mlekara „Boginja“, smeštena je u Orašac, gde je 1804. u Marićevoj jaruzi doneta odluka o podizanju Prvog srpskog ustanka pod vođstvom Karađorđa. Zbog istorijskog značaja Orašac je 1979. godine svrstan u kulturno dobro od izuzetnog značaja. Njegovi posetioci, turisti, od pre dve godine, imaju još nekoliko razloga za obilazak ovog kraja, a to je sve veći broj produktera koji su se sa svojim visokokvalitetnim proizvodima u poslednje vreme pojavili na tržištu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Nagrada za životno delo profesorki Ružici Igić sa PMF-a

Prof. dr Marija Sakač, potpredsednica Upravnog odbora UUNNV, prof. dr Miodrag Zlokolica, sekretar Upravnog odbora UUNNV, prof. dr Ružica Igić, dobitnica nagrade, prof. dr Marijana Ačanski, predsednica Upravnog odbora UUNNV            Prof. dr Ružici Igić, sa Departmana za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta Udruženje univerzitetskih nastavnika i naučnika Vojvodine uručilo je godišnju nagradu za “Životno delo”u oblasti prirodno-matematičkih nauka u četvrtak, 23. novembra 2023. godine, u prostorijama novosadskog PMF-a.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Mogućnost konkretne saradnje uspostavljene na Regionalnom poslovnom forumu

Pierre Kushly, predsednik Privredne komore Val-d'Oise i Boškom Vučurević, predsednik PK Vojvodine            VI Regionalni poslovni forum podrške privrednom razvoju svečano otvoren u Novom Sadu, u Privrednoj komori Vojvodine (PKV) 22. novembra, otvorio je nove teme i ponudio konkretna rešenja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

VI Regionalni poslovni forum u Novom Sadu - mesto susreta, dogovora i poslovne saradnje

Sa foruma u Privrednoj komori Vojvodine    Uz učešće preko 140 kompanija iz 15 zemalja u Privrednoj komori Vojvodine (PKV) otvoren je Regionalni poslovni forum koji po šesti put organizuje Skupština AP Vojvodine u partnerstvu sa Skupštinom evropskih regija (AER), najvećom evropskom međuregionalnom mrežom, Privrednom komorom Vojvodine (PKV), Razvojnom agencijom Vojvodine, Fondom Evropski poslovi i Evropskom mrežom preduzetništva, koje pružaju podršku razvoju malih i srednjih preduzeća doprinoseći poboljšanju ekonomske klime za poslovanje i nove investicije. U žiži razgovora ovog puta su se našle: poljoprivreda i prehrambena industrija, cirkularna ekonomija, zelena agenda, informacione i komunikacione tehnologije, važne, a pre svega aktuelne za razvoj AP Vojvodine, regiona, pa i sveta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Zavidni rezultati studenata PMF-a na kulinarskom takmičenju FOOD VISION BY OPEN BALKAN - Open Balkan Chef Culinary Challenge 2023

Ponosni mentori studenata bili su: dr Bojana Kalenjuk Pivarski i Goran Radivojević, uz asistenciju kolega Velibora Ivanovića i Stefana Šmugovića            U organizaciji i pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Vlade Albanije i Republike Severne Makedonije, a u okviru realizacije inicijative Open Balkan, od 16 do 19. novembra 2023. godine održana je druga po redu manifestacija WINE VISION BY OPEN BALKAN.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Univerzalni poslovni jezik interesa

Nj.E. Akira Imamura, Boško Vučurević i Ivana Petrović uoči početka poslovnog skupa Japan-Srbija u PKV    Privredna komora Vojvodine (PKV), uz Ambasadu Japana u Republici Srbiji, u svojstvu jednog od domaćina poslovnog susreta, ugostila je 25. oktobra u prostorijama PKV, u Novom Sadu, preko 20 privrednika japanskih kompanija koje posluju u AP Vojvodini, koje je predvodio NJ.E. gospodin Akira Imamura, ambasador Japana u Republici Srbiji i time još jednom potvrdila mesto nezaobilaznog činioca okupljanja privrednika, spone vojvođanskih privrednika sa međunarodnim privrednim delegacijama.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Decenija Razvojnog fonda Vojvodine

 Goran Savić, direktor Razvojnog fonda Vojvodine           Razvojni fond Vojvodine obeležio je u maju ove godine vredan jubilej - 10 godina od osnivanja. O razvoju Fonda, pre svega, a onda i razvoju privrede, malih i srednjih preduzeća i poljoprivrednih gazdinstava, direktor RFV Goran Savić kaže:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

BEZ SELA NEMA NI SRBIJE!

Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu u Vladi Srbije            Upozorenje iz naslova ovog teksta često s razlogom izgovara Milan Krkobabić, prvi ministar za brigu o selu u istoriji Srbije. I zaista, sela Srbije su najvitilniji deo države. To su
danas, to su bila juče, a ostaće i za generacije koje dolaze! Ili kako kaže slavni pesnik Ljubivoje Ršumović - Ršum u Himni seljaku: „Dok je sela i seljaka, Srbija će biti jaka”.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...