Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE

Reportaže

Evo kako su studenti PMF-a dočarali duh salaša

  • PDF

Tijana Kosanović i Rajko KeravicaČitajući knjigu “Ej salaši”, u izdanju PCESE, dopao mi se citat iz rada Dragomira Popnovakova, koji glasi: “Shvatajući zemlju kao božju zapovest, seljak je salaš podizao na samom rubu planete, uronjen u zemlju, a izložen suncu i nebu da upije svu energiju i pretvori je u blagodet”. Zahvaljujući predmetu animacija i logistika u turizmu, pružena nam je prilika da vam dočaramo i zajedno doživimo duh seoske idile. Fijakeri su spremni, udobno se smestite, sa zadovoljstvom preuzimam ulogu vašeg vodiča. Pa da polako krenemo putevima salaša,a na vama je samo da se prepustite čaroliji našeg malog vremeplova!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Da srpski doktori nauka razvijaju našu, a ne tuđe privrede

  • PDF

Petar baron RajačićPredsednik Srpske akademije inovacionih nauka, Petar baron Rajačić, prisustvovao je tokom 30. i 31. januara II Međunarodnoj agrobiznis konferenciji, na Kopaoniku, koju su uz Udruženje Etno centar Gegula, organizovali opština Raška, Centar za strateška istraživanja nacionalne bezbednosti Beograd i klaster Putevi kulture, takođe iz Beograda. Pažljivo prateći dvodnevna predavanja, akademik Petar baron Rajačić je skup ocenio kao vrlo kvalitetan i uspešan, koji je dao niz pozitivnih rezultata, poruka, primenljivih u perspektivi. Posebno je pohvalio učešće velikog broja naučnika i mladih ljudi, koje ni snežno nevreme nije sprečilo da dođu, što je prokomentarisao željom i žeđu za boljitkom Srbije i pozivom da daju svoj doprinos.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Kreću edukativne radionice RDA Bačka za jačanje turističke ponude destinacije Fruške gore i Dunava

  • PDF

Objekat CEPTOR Andrevlje na Fruškoj goriRegionalna razvojna agencija Bačka poziva sve zainteresovane subjekte u turizmu, radnike turističkih organizacija, lokalne samouprave, subjekte iz područja zaštite životne sredine i kulturnog nasleđa, te neprofitnih organizacija vezanih uz turistički sektor, da se prijave na edukativne radionice u oblasti jačanja turističke ponude destinacije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Ekološki problemi i zaštita okoline - Zagađenje voda u Srbiji

  • PDF

Msr Jelena JakšićOno što je retko, skupo je. Vodа kаo nаjvаžnijа stvаr nа svetu, nаprotiv, nemа cenu. (Plаton, 427-347. godine p.n.e)
Vodа je izvor životа nа Zemlji. Onа zаuzimа ogromаn deo površine plаnete Zemlje, čаk 70%. Sаmo je mаli deo te ogromne količine dostupаn ljudimа u smislu dа je mogu koristiti zа piće i druge potrebe. Slаtke vode su svegа 2,5% od ukupnih količinа vodа, а sаmo 20% slаtkih vodа pogodno je dа se uz relаtivno mаlu poprаvku (prečišćаvаnje i dezinfekciju) iskoristi zа ljudske potrebe.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Filmsko veče Stojan Aralica – dosledni kolorista

  • PDF

Stojan AralicaFilmsko veče posvećeno Stojanu Aralici, biće održano u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, u četvrtak 5. februara 2015. godine u 19 časova. Povodom obeležavanja 35 godina od smrti umetnika, biće prikazana polučasovna dokumentarna emisija iz serijala Slikari i vajari, koju je prema scenariju istoričara umetnosti Nikole Kusovca, režirao Gojko Škarić, u produkciji Radio Televizije Beograd, 1986. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

II Međunarodna agrobiznis konferencija MAK 2015. proglašena najbolje organizovanom

  • PDF

Zajednički snimak učesnika za uspomenuNa Kopaoniku u periodu 30. i 31. januara 2015. godine, u Kongresnoj dvorani Family hotela Angella, održana je II Međunarodna naučna agrobiznis konferencija pod nazivom „Srbija na putu ka Evropskoj uniji“-MAK 2015, u organizaciji opštine Raška, Etno centra Gegula – centra za uspešan razvoj turizma i poljoprivrede Kraljevo, Centra za strateška istraživanja nacionalne bezbednosti (CESNA B) Beograd i Klastera puteva kulture Beograd.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Održana prva Kobasicijada u Platičevu

  • PDF

Bilo je 26 uzoraka dimljene sremske kobasiceNa prvoj Kobasicijadi u Platičevu, organizovanoj prvog dana februara u popularnom ugostiteljskom objektu „Fratello“, okupili su se sremski domaćini, proizvođači ove tradicionalne prerađevine od svinjskog mesa iz ovog sela, Klenka, Grabovaca i Vitojevaca.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

O načelima organske proizvodnje na 49. Savetovanju agronoma Srbije

  • PDF

Jelena MilićDrugi dan 49. Savetovanja obeležile su prezentacije najnovijih dostignuća Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz oblasti organske proizvodnje, proizvodnje krmnog bilja i strnih žita.
Predavanje iz oblasti organske proizvodnje o aktivnostima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine u cilju unapređenja organskog sektora u Republici Srbiji, održala je g-đa Jelena Milić, savetnik za unapređenje sistema organske proizvodnje u Ministarstvu. U vezi sa zakonodavnim okvirom za organsku proizvodnju, g-đa Milić je predstavila uslove za uvoz organskih proizvoda, dokumentaciju koja je potrebna za izdavanje potvrde da je organski proizvod proizveden u skladu sa zakonom kojim se uređuje organska proizvodnja i uslove i način prodaje organskih proizvoda.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Međunarodna agrobiznis konferencija za vikend na Kopaoniku

  • PDF

Nova prilika za promociju i degustaciju domaćih proizvodaSve je spremno za početak II Međunarodne agrobiznis konferencije, koja će na Kopaoniku okupiti oko 600 najznačajnijih predstavnika prerađivačke industrije, poljoprivrednih proizvođača, udruženja poljoprivrednika, zadruga, turističkih organizacija, agencija, kompanija, lokalnih samouprava, nevladinih i međunarodnih organizacija, pojedinaca i medija. Prema najavi organizatora, Etno centra “Gegula”, potvrđeno je da će na njoj govoriti stručnjaci iz oblasti agrara, turizma, ekonomije, finansija i prava, predstavnici resornih ministarstava, diplomatskog kora, prdstavnici EU.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Aktuelna problematika u proizvodnji kukuruza

  • PDF

Dr Đorđe JockovićO aktuelnoj problematici proizvodnje kukuruza, najvažnijeg i prvog na listi poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koje Srbija izvozi, razgovaralo se na 49. Savetovanju agronoma kome prisustvuju predstavnici ministarstava, eminentni stručnjaci Instituta, uspešni privrednici i poljoprivredni proizvođača koji su sa NS sortama i hibridima ostvarili vrhunske prinose,. Diskusiju je otvorio dr Goran Bekavac, rukovodilac Odeljenja za kukuruz pri Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, koji je inače i organizator ovog tradicionalnog skupa na Zlatiboru.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Otvoreno 49. Savetovanje agronoma na Zlatiboru

  • PDF

Dr Jegor MiladinovićTradicionalno – odlično! Danas, 26. januara 2015. u organizaciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada u prisustvu predstavnika ministarstava, eminentnih stručnjaka Instituta, uspešnih privrednika i poljoprivrednih proizvođača koji su sa NS sortama i hibridima ostvarili vrhunske prinose, svečano je otvoreno 49. Savetovanje agronoma Srbije.
Dr Jegor Miladinović, direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, prvi je pozdravio sve prisutne koleginice i kolege, goste, prijatelje i naravno proizvođače. Poželeo im je uspešan rad u zvaničnom delu programa – predavanja stručnjaka, naučnih radnika i profesora, koja čine osnov za diskusiju u kojoj ćemo svi zajedno doći do odgovora na aktuelne probleme i pitanja poljoprivredne proizvodnje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Gorčilo u novosadskoj Areni Cineplex

  • PDF

Detalj iz filma GorčiloNovosadska premijera filma Gorčilo, u režiji Milana Karadžića, nastalog prema motivima kultne predstave Miodraga Mije Karadžića, „Jesi li to došo da me vidiš“, osamdesetih godina prošlog veka (autora popularne “Đekne”), održana je u Arena Cineplex u četvrtak. 22 januara.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...