Sat02172018

Poslednja izmena:10:44:08 PM

Back HRANA I PIĆE

Hrana i piće

Tradicionalno obeležen Sveti Trifun na Institutu u Sremskim Karlovcima

Sa obeležavanja vinogradarskog praznika u Sremskim KarlovcimaTradicionalnim susretom vinara i vinogradara, kao i sve brojnijih predstavnika medijskih kuća i gostiju Departmana za vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta, obeležena je uz svešteničku molitvu esnafska slava vinogradara - Sveti Trifun. U prostorijama podruma Instituta u Sremskim Karlovcima i uz degustaciju dvadesetak vrsta vina, svoje proizvode ponudilo je više od deset vinarija i malih podruma iz Sremskih Karlovaca.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Žene i vino Carigradskim vinskim drumom

Mr Mirjana MaksimovićČlanice Udruženja „Žene i vino“ će u četvrtak i petak, 01. i 02. marta ove godine, utabati još jedan vinski put Srbije.
Mr Mirjana Maksimović, predsednica Udruženja „Žene i vino“, organizator ovog jedinstvenog putovanja, kaže da je za razliku od svih dosadašnjih, ovaj vinski put se trasom i istorijskim značajem oslanja na svog puno starijeg pretka koga istorija pamti najčešće kao Carigradski drum.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vindulova vina začinila promociju nove knjige dr Zorana Ristića

Dr Laslo DujmovićSalaš „Vinska kuća Vindulo“, situirana na putu Temerin-Bečej, sa desne strane 2,2 km od izlaska iz naselja, aktuelan je tokom cele godine. Osim klasične vinske turističke priče, neguje i druženja vezana za umetnost, odabrane manifestacije i slično. Ovog puta, u subotu, 10. februara, Salaš „Vinska kuća Vinudlo“ bila je mesto predstavljanja knjige „Bioekologija svih vrsta fazana u svetu i njihovo gajenje“, prof. dr Zorana Ristića, šefa katedre za lovni turizam sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Novi Sad, na lični zahtev autora.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Dragan Tešanović: Vreme je da se vratimo tradicionalnoj hrani

Prof. dr Dragan TešanovićMalo koji fakultet može da se pohvali pričom ravnoj onoj koju je osmislio i razvio Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu - izjavio je prof. dr Dragan Tešanović, šef katedre za gastronomiju sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerzteta u Novom Sadu, posle performansa „Srbija - srednji vek, I’ll be back!“ studenata III godine hotelijerstva na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo 07. februara, u restoranu Ribarac na Ribarskom ostrvu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novi koncept BEOWINE 2018 - najvećeg sajma vina u Srbiji

Posetioce će moći da probaju domaća vina iz stotinjak vinarija, kao i iz 60-ak inostranih..Na Beogradskom sajmu će od 22. do 24. februara 2018. godine biti održan 9. Sajam vina BEOWINE. Događaj kojim počinje vinska sezona obeležiće sasvim novi koncept, proširen izlagački prostor, značajan broj novih učesnika i poslovnih posetilaca. Održavanje Sajma vina istovremeno sa Sajmom turizma i Sajmom hotelsko-ugostiteljske opreme HORECA jasno govori o značaju ovog događaja u turističkoj privredi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Podrška razvoju organske proizvodnje

Svi organski proizvodi u Srbiji brzo nađu svoje kupceIako u Republici Srbiji i AP Vojvodini postoje odlični preduslovi, oganska proizvodnja zastupljena je na samo 0,4 odsto ukupne poljoprivredne proizvodnje (u AP Vojvodini je ukupno 7.706 hektara površina pod organskom proizvodnjom i površina u sistemu konverzije), po čemu smo u Evropi na pretposlednjem mestu, dok druge zemlje imaju četiri, pet ili više odsto, pa se moraju preuzeti sve neophodne mere kako bi se ova vrsta sve aktuelnijih proizvoda približila evropskom proseku - zaključeno je na nedavno održanoj, drugoj sednici Grupacije za organsku proizvodnju pri Privrednoj komori Vojvodine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Don McCulloch vlasnik fruškogorske Vinarije McC McCulloch Wines

Don McCulloch sa menadžerkom vinarije Tamarom IvkovićNišta nije slučajno. Nije slučajno što je gospodin Don McCulloch u Londonu upoznao lepu Novosađanku Seku Nikolić, svoju sadašnju suprugu. Ni što je počeo da uzgaja vinovu lozu u Erdeviku, na Fruškoj gori na kojoj je rimski imperator Prob 280. godine ukinuo stogodišnju zabranu cara Domicijana o gajenju vinove loze u provincijama na Balkanu, vrativši je mestu kojem pripada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zoran Jelenković: Srbija gljivarska prestonica Balkana

Zoran Jelenković najavljuje ekspanziju Gljivarskog turizmaNa Osnivačkoj skupštini Mikološko-gljivarskog Saveza Srbije (MGSS) u septembru 2015. godine jedan od zadataka bio je i razvoj novog vida turizma na našim prostorima - gljivarskog turizma. Srbija je prebogata gljivama i ima potencijala da izađe u susret i zaljubljinicima u gljive i onima koji u tome vide komercijalnu stranu. Ideja je da se organizovanim gljivarenjem sprovode edukacija turita, i na taj način utiče na svest ljudi o čuvanju ovog šumskog blaga i njihovih staništa, ali takođe da se ovim jestivim i hranljivim organizmima obogati ishrana i da nađu mesto na jelovnicima hotela, restorana i etno kuća. U osnovi ove ideje je da upotrebom samoniklog jestivog bilja i gljiva, promovuše zdrav način života, što je opšti trend ne samo u Evropi već i svetu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vinarija Brindza - od hobija do biznisa

Lajoš Brindza sa kolegama vitezovima iz Vinskog reda Telečke visoravni Agios DimitriosVinarija Brindza u Bačkoj Topoli je mlada vinarija osnovana 2010. godine. Ideja vlasnika, članovi porodice Brindza, da se vinarstvom bave iz hobija, pored njihove bazične delatnosti - proizvodnje bicikala „Caprolo“, ubrzo je napuštena, i danas važi za najveću i najmoderniju vinariju rejona Telečka i velikim planovima za budućnost. Ukupno 14 ha vinograda nalazi se na dve lokacije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Gordana Tonković: Cilj nam je napraviti vrhunski proizvod i doneti korist čitavoj regiji

Gordana Tonković nastavlja očevim stopamaDr Gordana Tonković, ćerka gospodina Ignacija Tonkovića, čoveka velikih inicijativa, projekata i kontakata, sa suprugom dr Miroslavom Reljanovićem od prošle godine vodi kompletnu brigu oko Vinarije „Tonković“. Iako se odlučila za humanu medicinu, a ne veterinarsku, oduvek je bila ćerka svoga oca, radna, temeljna, sklona izazovima. Učestvovala je u svim fazama razvoja vinograda i posebno joj je drago evociranje na zajedničke uspomene i iskustvo vezano za vinogradarsko-vinski projekat koji je začeo njen otac.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Miroslav Reljanović: Vinarija Tonković - težim putem, ali s razlogom

Dr Miroslav Reljanović na KZNPriča o Vinariji „Tonković“ priča o autohtonom crvenom vinu, veoma cenjenom u vreme Austrougarske monarhije, ujedno je i priča o salašu. Goste na ulazu u vinariju dočekuju domaćini i zvuci cimbala, autentične muzike sa severa Bačke, što podržano čitavim ambijentom vraća u neka bolja vremena, u kojima su se razvijale neke sofisticirane stvari. Kada je gospodin Ignacije Tonković, po struci veterinar, završavao rad na čelu Palićkog zoo vrta, na kojem je proveo četvrt veka, sa svojim zetom, lekarom neurologom i poslovnim čovekom, dr Miroslavom Reljanovićem, i ćerkom dr Gordanom Tonković, odlučio je da se okuša u vinogradarstvu i vinarstvu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kozji sir Gorski sa Svetskom bronzanom medaljom

Posle srpskih vina i Kozji sir Gorski otvorio vrata na svetskom tržištuNajveće međunarodno takmičenje posvećeno siru - World Cheese Awards, koje se održava u Londonu, više od tri decenije na jednom mestu okuplja proizvođače sira, slavi tradiciju, inovaciju i izvrsnost sireva iz celog sveta. Tako je bilo i 17. novembra 2017. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com