Fri11242017

Poslednja izmena:10:44:18 AM

Back HRANA I PIĆE

Hrana i piće

Sajam etno hrane i pića od srede u Beogradu

Ekipa portala TopSrbija.com na štandu Dragane BokanSajam etno hrane i pića, najznačajnija regionalna smotra proizvođača reprezentativnih tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope, biće održan u hali 3 Beogradskog sajma od 22. do 25. novembra. Svečano otvaranje Sajma zakazano je za 22. novembar u 11 časova u Etno dvorištu hale 3.
Na 12. po redu Sajmu etno hrane i pića na pojedinačnim ili grupnim štandovima predstaviće se više od 2.000 različitih prehrambenih proizvoda, karakterističnih za uža geografska područja, najčešće ručne izrade i od organski gajenih sirovina, koji se prave po posebnoj recepturi i u ograničenoj količini za tržište (tzv. nacionalni specijaliteti). Proizvođači se predstavljaju uz podršku Privredne komore Srbije i Zadružnog saveza Srbije, državnih institucija lokalnih samouprava, udruženja, turističkih organizacija i samostalno.Osim proizvođača hrane na Sajmu, kao što je bila praksa i predhodnih godina, predstaviće se i proizvođači opreme za čuvanje i pakovanje tradicionalnih proizvoda. Pored domaćih na Sajmu etno hrane i pića očekuje se učešće proizvođača iz Grčke, Indije, Republike Srpske i drugih zemalja. Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrde Republike Srbije i Grad Beograd. Podršku u organizaciji pružaju Privredna komora Srbije i Zadružni savez Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Deseti put obeležen Dan mladog Portugizera u Novom Sadu

Sava Jojić, idejnu tvorac manifestacije sa ćerkom ĐurđicomNi vreme, „ni hoće li - neće kiša“, nisu omeli održavanje desete manifestacije „Dani mladog Portugizera“ koju u Novom Sadu organizuje Vinarija „Mačkov podrum“ iz Iriga. Ne samo što je manifestacija održana, već je okupila i brojnu publiku koja se u tročasovnom programu u centru grada prepustila degustaciji mladog vina, koja je, kao i svake godine, za sve posetioce bila besplatna.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dan mladog Portugizera najavljen za četvrtak

Novosađani pozvani da probaju Mačkovo mlado vino iz 2017Već punih deset godina svi građani i gosti Novog Sada, trećeg četvrtka u novembru, imaju priliku da uživaju u Danu mladog portugizera. Tom prilikom se ne samo u Novom Sadu, već u celom svetu svečano otvaraju prva burad sa mladim vinom, čime se obeležava nova vinska godina. Na konferenciji za novinare, održanoj u Turističkoj organizaciji Grada Novog Sada, govorili su član Gradskog veća Novog Sada za privredu, Milorad Radojević, član Opštinskog veća Iriga i član Žirija za izbor pesme o vinu, Avakum Kvas, izvršna direktorica Mačkovog podruma, Đurđica Jojić Novaković i pokretač manifestacije Dan mladog portugizera, Sava Jojić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Gljivarska staza na Kopaoniku treba da privuče i edukuje nove turiste, ljubitelje gljiva i prirode

Zoran Jelenković u intervjuu za TopSrbiju na Danima vrganja KOP 2017 najavio Gljivarsku stazuNajpoznatiji planinski turistički centar Srbije - Kopaonik, do sada je bio prepoznatljiv po ski stazama: 25 žičara, 39 alpskih ski-staza, 26 ski-puteva i dva poligona za obuku početnika. U subotu, 18. novembra, ovim skijaškim, biće pridodata GLJIVARSKA STAZA, prva na teritoriji Srbije. Mikološko-gljivarski savez Srbije (MGSS), uprkos vremenskim uslovima, koji su pretekli završetak radova, ispuniće ovogodišnji plan kojim je predviđeno njeno svečano otvaranje i puštanje u rad.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Organska ulica Novog Sada otvarila vrata zdravijem načinu života

Marija Nikolajev sa tamburašima koji su muzikom ulepšali Organsku ulicu Novog SadaZa dane vikenda, 11. i 12. novembra na Ribljoj pijaci, najstarijoj pijaci u Novom Sadu, u organizaciji Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede, i uz podršku Gradske uprave za privredu, po prvi put je održana manifestacija „Organska ulica Novog Sada“. Marija Nikolajev, menadžer Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede je tom prilikom istakla da je ovo jedna od brojnih aktivnosti koje organizuje Klaster, kao poziv građanima da u masovnijem broju dođu na pijacu, upoznaju se sa ponudom, ali i proizvođačima organskih proizvoda.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sve boje Prokupca

Prokupac je srpska zvezdaGodinu dana je prošlo od ustanovljenja Međunarodnog dana Prokupca. Ovog 14. oktobra, Srbija je, u organizaciji Wine identity, vinskih novinara i vinskih znalaca Igora Lukovića i Tomislava Ivanovića, bila domaćin četrdesetorici vinskih novinara i kritičara iz sedamnaest zemalja sveta. Osim Konferencije „Upoznajte Prokupac!“ (Meet Prokupac), povodom ovog dana, za goste iz inostranstva, a u želji da što bolje predstave srpsku vinsku scenu, domaćini su upriličili vinski put kroz Srbiju. Tokom četiri dana provedenih u našoj zemlji, gosti su iskusili krstarenje Dunavom i obišli Negotinsku krajinu. Vinarija „Matalj“ kao domaćin i još deset vinarija iz Negotina i njegove okoline, te sa juga Srbije, predstavili su svoja vina priredivši svojevrsan Mini sajam vina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Organska ulica za vikend na novosadskoj Ribljoj pijaci

Plakat kao pozivnica za kupovinu organskih proizvoda, ali i zabavuVojvođanski klaster organske poljoprivrede organizuje u subotu 11. i nedelju 12. novembra 2017. godine u vremenu 8-13h u Organskoj ulici na Ribljoj pijaci u Novom Sadu manifestaciju „Organska ulica grada Novog Sada“. Manifestacija ima za cilj promociju „Organske ulice“ na Ribljoj pijaci - Trg Republike 18, stalnog prodajnog mesta organskih proizvođača. Namenjena je prvenstveno potrošačima - sugrađanima i promociji organskih proizvoda kao i celokupnog organskog sektora.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Krokan sa Bisernog ostrva - vino samo za odabrane

Bora Gvozdenac i Tatjana VlaškalinPolovinom XVIII veka, zbog promene toka reke Tise, nastala je ada koju će zbog plodne zemlje narod prozvati Bisernim ostrvom. Ovo područje je u početku bilo i bogato lovište, a kasnije je grof Gedeon Rohonci, na imanju koje mu je žena Izabela donela u miraz, krajem XIX veka podigao letnjikovac (danas kulturno dobro). Najčešći razlog spominjanja Bisernog ostrva je vinograd na kojem se gaji Muskat Krokan duže od jednog veka.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dobrodošli na Deveti festival srpskih vina u subotu u Lazarevcu

Plakat kao pozivnica za festival najboljih srpskih vinaFestival srpskih vina, deveti po redu, biće održan u subotu, 11-og novembra u novoj sali SRC Kolubara u Lazarevcu od 12-20h. Svečanost otvaranja manifestacije zakazana je za 13h. Tradicionalno, organizatori jedne od najposećenijih i od strane vinara najpopularnijih vinskih smotri kako po pažnji koju mu domaćin pridaje, tako i po posećenosti, su Gradska opština Lazarevac i Turistička organizacija Gradske opštine Lazarevac, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, sponzorstvo EPS-a i prijatelja festivala.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vino i kultura na Danima fruškogorskih vina u Fabrici

Obrad Škrbić, dr Vladimir Puškaš, dr Dragoslav Ivanišević i Đorđe Simović priredili su korisnu radionicu o Institutskim vinimaStudentski kulturni centar Novi Sad i Fabrika, bili su domaćini dvodnevnoj manifestaciji Dani fruškogorskih vina. Organizovana po prvi put, ova manifestacija je okupila jedanaest eminentnih vinara sa Fruške gore kako bi svojim sugrađanima sugerisala da se kvalitetna vina nalaze i u „komšiliku“, kao i da srpskoj vinskoj sceni privuče neku novu publiku.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Šveđani brali grožđe u vinogradima Mačkovog podruma

Zadovoljstvo doživljenim u Mačkovim vinogradima na Fruškoj goiriPetak, 13. oktobar, za razliku od verovanja, grupi švedskih turista - biciklista bio je srećan i nadasve interesantan dan. Vreme k’o upisano, a vinogradi Vinarije „Mačkov podrum“ na vinorodnom potezu Belengir ogrozdeli kasnim sortama grožđa, bili su pravi izazov trećoj grupi, od po pedeset švedskih biciklista, koji su osim savladavanja MTB trasa po padinama Fruške gore, želeli da iskuse vinogradarski doručak, ručak u sred vinograda, ali i da se okušaju berbi grožđa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dani fruškogorskih vina za vikend u Fabrici

Fruškogorski lepotaniUstanova Studentski kulturni centar Novi Sad će u petak i subotu, 13. i 14. oktobra 2017. organizovati manifestaciju pod nazivom "Dani fruškogorskih vina", u prostoru SKCNS Fabrika u tzv. Kineskoj četvrti u Novom Sadu (Bul. despota Stefana 5), od 18 do 24 časova.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com