Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE

Hrana i piće

U susret mladom vinu Portugizeru - Svatovcu

Sava i Đurđica Jojić u društvu Iriških lola         Trećeg četvrtka novembra u celom svetu se slavi Dan mladog vina. U Srbiji je sa tom praksom prvi počeo Sava Jojić, vlasnik Vinerije „Mačkov podrum“ - Mačkovim danom mladog Portugizera, koji je nakon deset godina iz centru Novog Sada, preseljen u svoju maticu, u mesto svog rođenja - Irig. Ove godine Mačkov dan mladog Portugizera biće održan u Vinskoj ulici, u fruškogorskoj prestonici Irigu, po XV put. Ali ne kako je to praksa u svetu u četvrtak, već po sremački, obaška kako je i red, u petak, da bi se Sremci do mile volje mogli veseliti i na posao ne misliti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Vinska porodica Vinarije Vinum

Zajednički snimak vinske porodice Vinum            Vinarija „Vinum“, smeštena u ulici „vinskoj“ nazvanoj po velikom broju tamošnjih vinarija, zapravo u Ulici Karlovačkog mira 26a, u istorijskom delu vinskih Sremskih Karlovaca, koja traži, čak zahteva, jedno drugačije predstavljanje, osim preko svojih vina. Vrhuskih, što je potvrđeno brojnim nagradama i sve većim brojem njihovih pristalica, odnosno ljubitelja. Taj drugačiji pristup jeste odnos njnog vlasnika dr Milana Ubavića prema svojim, u ovom slučaju, saradnicima, čije znanje se poštuje, a predlozi i ideje razmatraju i usvajaju. Svi oni čine jedan složan tim, čak porodicu posvećenu istom cilju - postizanju najboljeg moguće kvaliteta. Mogu da budu najkvalitetnija vina, može vinarija da bude ekskluzivno uređena, ali bez tima ljudi spremnih na sradnju, nema uspeha.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Gastro ponuda poslednje evropske peščare

Sa promocije na Roglju 2022            „Pre i posle jela, treba dobro jesti“ poruka je jedinstvenog svojezičnog (srp.-engl,) kuvara: „Ukusi Deliblatske peščare - Gastronomsko nasleđe“ (Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Beograd, 2022). Sve što jedan turista iz Vojvodine i Srbije, treba da zna, vidi, doživi, a vezano je za Deliblatsku peščaru, nalazi se na 130 bogato ilustrovanih strana, i sa tekstom koji podstiče na pakovanje i kretanje na put ka ovoj destinaciji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

FOOD TALK 2022. Konferencija: Ono si što jedeš

Sa jednog od panela            Na Salašu 137 na Čeneju, održana je jubilarna deseta po redu Regionalna konferencija posvećena hrani i vinu „Food Talk“ pod sloganom „Ono si šta jedeš“. Konferenciju je organizovalo Udruženje građana The Best Fest uz medijsku podršku kompanije Color Media Communications i partnersku podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Grada Novog Sada - Gradske uprave za privredu, kompanije Imlek i Gold drink sa brendom VODAVODA I Gorki list.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Ajvar koji se piše velikim slovima - LESKOVAČKI AJVAR

Goran Jović            Leskovac je grad sa najvećim brojem brendiranih proizvoda - četiri na nacionalnom nivou potvrđena od strane Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije... Pored LESKOVAČKOG DOMAĆEG AJVARA, LESKOVAČKOG ROŠTILJ MESA i LESKOVAČKE SPŽE, u završnoj fazi je zaštita LESKOVAČKE LJUTENICE, tu je i preko 70 drugih proizvoda sa oznakom geografskog porekla na nacionalnom nivou, i iz dana u dan ih je sve više. Od drugih, LESKOVAČKI AJVAR se izdvaja kao jedinstven brend - nosilac međunarodne zaštite, potvrđene Lisabonskim sporazumom o međunarodnoj zaštiti imena porekla proizvoda, uz još dva proizvoda iz Republike Srbije: aromatizovano vino „Bermet“ i Homoljski med.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Karlovački Grožđebal: Zarobljen vinski entuzijazam u Brankovim pesmama

Doc. dr Dragoslav Ivanišević sa saradnicama predstavio je sve traženija institutska vina            Tradicija gajenja vinove loze na Fruškoj gori je verovatno najstarija na tlu Srbije, stalno prisutna od vremena rimskog cara M.A.Probusa (III vek). Vinogradarstvo u Sremske Karlovce stiglo je pre više od 1.700 godina, na što ukazuje činjenica da je loza ovde počela da se grana i pre Probusa i da su gospodari ovog prostora bili vrsni vinogradari. Uugarski kralj Bela IV (XIII vek) je na Frušku doveo najbolje stručnjake iz Francuske, a u XVIII i XIX veku obučene su grupe domaćih stručnjaka. Fruška gora je bila poznata po dobrim vinama i izvozilo se u okolne krajeve, a i mnogo dalje, jer je kvalitetom išlo u korak sa najboljim evropskim vinima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Igor Luković: Fruška gora riznica izvrsnih vina autentičnog karaktera

Pozdravni govor Igora Lukovića na otvaranju Fruška gora Wine Show            Vinski happening pod nazivom „Fruška gora Wine Show“ je u subotu, 24. septembra, po peti put u reprezentativnom zdanju Vile Stanković u Čortanovcima (opština Inđija), okupio vinare sa područja Fruške gore i Srema, zvanično predstavljajući 50 etiketa, odabranih od strane međunarodnih vinskih eksperata, koje će tokom godinu dana nositi markicu Top 50, kao garanciju izvrsnosti kvaliteta i autentičnog fruškogorskog karaktera.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Još jedno ZLATO sa AWC Vienna za vina Vinarije Fragaria Aleksadrovac

Prestižna priznanja na ponos Vinariji Fragarija, Župi i Srbiji         Prve i lepe vinske vesti stižu iz Aleksandrovca. Na prestižnom svetskom vinskom takmičenju, AWC Vienna 2022., Boutique Vinarija Fragaria (Lukarevina, Drenča, Aleksandrovac, Srbija), dr sci Saše i dr ekonomskih nauka Slobodana Vujića, sva poslata vina osvojila su priznanja. U konkurenciji 1.588 proizvođača i 11.342 vina iz 43 zemlje sveta, Vinarija „Fragaria“ je osvojila ZLATO za Fragaria Red VotaŽi 2020, SREBRO za Fragaria Red Selekciju 2020, SREBRO za Fragaria White Jagodu 2021 i Seal of Approval nagradu za Fragaria Rosé Fragolinu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dani vesele mašine u Kljajićevu - zanimljivog imena još interesantnijeg sadržaja

Dušanka Golubović            Na pomen šljivovice, prva asocijacija je centralni i zapadni deo Srbije, jer se, tako kažu, tamo peče najbolja rakija od šljive. „Dani vesele mašine“ je manifestacija posvećena takmičenju u pečenju šlјivovice u Kljajićevu, selu na trinaest kilometara od Sombora, gde su se na tzv. Burduševom brdu, ove godine okupili majstori iz Kljajićeva, Sombora, Stapara, Crvenke, Lenije, Čuruga, želeći da pokaže svoje umeće. I za trinaest godina trajanja ove manifestacije, u tome su i uspeli. Rezultati nedvosmisleno pokazuju da rakija šljivovica iz Kljajićeva ni po jednom parametru ne zaostaje za rakijom iz ostalih delova Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

ODRŽANI 13 DANI VESELE MAŠINE U KLJAJIĆEVU

Priznanja za najbolje majstore zlatne kapljice - rakije šljivovice            Ljubitelji šljive i njenog destilata rakije šljivovice okupili su se u nedelju 11. septembra 2022. godine u Kljajićevu na Burduševom Brdu po 13 put na manifestaciji DANI VESELE MAŠINE. I pored relativno lošeg vremena u Bačkoj, kiša je i ovoga puta zaobišla Burduševo Brdo (a padala u Kljajićevu), i učinila da sve protekne u najboljem redu, baš onako kako su se organizatori i nadali – u takmičenju i druženju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Novosadski vinski put

Podrum Šukac jedna od vinarija na Novosadskom vinskom putu            Novi Sad je nadaleko prepoznatljiv po srdačnim ljudima, ukusnoj hrani, bogatoj arhitekturi i istorijskom nasleđu, ali da li ste znali da se na njegovoj teritoriji još u prvoj polovini 18. veka nalazilo oko tri stotine vinograda? Danasovo područje predstavlja vinski put koji svaki ljubitelj „pića bogova“ treba da obiđe.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Medonosni suncokret

Mirko Gvojić            U mnogim kulturama suncokret je smatran simbolom Boga Sunca. Čitav milenijum pre nove ere američki Indijanci su ga koristili u ishrani, mleli njegove semenke u brašno, dodavali u hleb i pravili ulje. Za njih je suncokret bio simbol svetlosti i plodnosti, a njegova boja oličenje vitalnosti i energije. Početkom XVI veka suncokret su iz Perua i Meksika u Evropu doneli španski misionari, a prvi cvetovi suncokreta su procvetali u madridskim botaničkim baštama kao ukrasne biljke. Godine 1830. u južnom delu Rusije, u Saratovu prvi put je u ovom delu sveta iz semena suncokreta isceđeno ulje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...