Sat02172018

Poslednja izmena:10:44:08 PM

Back KULTURA

Kultura

Janoš Mesaroš: Vojvođanska rapsodija u hiljadu boja

Janoš Mesaroš- Imao sam sreće da su mi preci, predvođeni Atilom Hunskim, u amanet ostavili belog konja i ja ga tretiram u milion varijanti - kaže umetnik, od 1993. godine Beograđanin, rođen u Novom Bečeju, koji je pola veka prisutan na kulturno-umetničkoj sceni Jugoslavije i Srbije, koji i dalje nesmanjenom energijom stvara. Reč je o jedinstvenom Janošu Mesarošu, koji je uspeo da „u svom selu bude kralj“, priznat i cenjen slikar čitljivog umetničkog rukopisa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Festival srpskog podzemlja se seli u Novi Sad

Plakat kao pozivnica za muzički spektaklČetvrto izdanje Festivala srpskog podzemlja biće premijerno održano u Novom Sadu! Nakon uspešna tri izdanja koja su se prethodnih godina održavala u beogradskom Domu omladine, četvrti po redu fest zakazan je u novosadskom klubu SKCNS Fabrika, 16. i 17. marta tekuće godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Studenti PMF-a pozivaju na veče u duhu srednjovekovne Srbije

Nataša GrahovacNakon spektakularne predstave „Ladies&Gentlemen, These Are 20s!“, održane u restoranu „Ribarac“ u Novom Sadu u sredu, 31.01.2018. godine, studenti III godine hotelijerstva Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu zakazali su za sredu, 07. februara 2018., od 20h, na istom mestu, novo druženje, kada pripremaju veče posvećeno srednjovekovnoj Srbiji pod nazivom „Srbija - srednji vek, I’ll be back!“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Visoke ocene za Nušićijadu, traži se otvoreni bioskop i bolje kostimiranje

Program Nušičijade za 2017. godinu zaslužio svako priznanjeTokom prazničnog druženja održanog 5. januara 2018. godine u Ivanjici uz zvuke benda Funktastic Coalition, građani su imali priliku ne samo da razgovaraju o Nušićijadi i svoje sugestije daju festivalskom timu, već i da popune anketu i učestvuju u svojevrsnoj evaluaciji festivala. Slično svim ranije organizovanim anketama, i ova je pokazala veoma visok stepen zadovoljstva Ivanjičana i prijatelja Ivanjice festivalom kulture, zabave, humora i radosti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novi - stari sjaj Subotičke sinagoge

Sinagoga nakon detaljne rekonstrukcije izgleda lepše nego ikadImpresivan sakralni objekat - Subotička sinagoga, od 1974. spomenik kulture od izuzetnog značaja, sagrađena je 1902. prema projektu budimpeštanskih arhitekata Marcela Komora i Deže Jakaba, saradnika arhitekte Edena Lehnera, tvorca mađarske varijante secesije, do kraja 2017. će biti obnovljena i vraćena Subotičanima na korišćenje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Pozvani ste na Fotoreportersku Novu godinu

Marija Erdelji, jedna od pet dama čije ćete fotografije videti na izložbiPovodom Fotoreporterske nove godine, koju više od pet decenije naizmenično organizuju fotoreporteri dnevnih listova “Dnevnik” i “Mađar so”, u Muzeju Vojvodine (Dunavska 37), u četvrtak 21. decembra u 19 časova, biće otvorena Peta godišnja izložba fotoreportera Novog Sada i Vojvodine “Objektivno”.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Viva Dance premijeru Mjuzikla Mozart poklanja Fondaciji Magnet za ljubav

Plakat kao pozivnica na spektaklPlesači Viva Dance Studia iz Novog Sada će u četvrtak 28. i petak 29. decembra 2017. godine od 19h, u Velikoj Sali NIS-Gazproma (popularno zvanoj sceni NIS HQ) odigrati DVE humanitarne predstave spektakularnog Mjuzikla Mozart - plesnu predstavu u 14 činova po istoimenom filmu, u režiji čuvene Gee Gojak iz Istarskog Narodnog Kazališta iz Pule. Predviđeno trajanje mjuzikla je 50 minuta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kako igraš takav si čovek

Milorad LonićSa četrnaest godina u svet narodne igre i pesme uveo ga je poznanik i odmah je postao njen „zatočenik“. Prve folklorne korake napravio je u AKUD „Sonja Marinković“ u Novom Sadu, posle prelazi u SKUD „Železničar“, i sa svojim saradnicima podiže FA „Vila“, danas sinonim za sve vredno u folklornoj tradiciji našeg naroda. Reč je o umetničkom direktoru ansambla „Vila“, koreografu, predagogu i predsedniku Saveza kulturno-umetničkih društava Srbije, gospodinu Miloradu Loniću, neumornom tragaocu za novim formama, običajima, svega onoga što je vezano za prošlost srpskog naroda.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Disnotor - tradicionalni svinjokolj na vojvođanski način nekad i sad

Veština obrade mesa na manifestaciji Manić Tisa 63 ove godine u Novom BečejuDisnotor, svinjokolj, zabijačka ili gozba prilikom klanja svinja u zimskim mesecima, uglavnom od kraja novembra, do kraja januara, je vreme kada vojvođansko selo živi jednom posebnim životom. Upinje se i otima od učmalosti i mrtvila kratkih dana i dugih noći, koje domaćini uglavnom provode na okupu, u svojim kućama. Zimi, na selu svaka kuća živi za sebe, obaška. Zato su tu odvajkada bili svinjokolji, siguran način obezbeđivanja hrane i druženja, a danas pomalo i „zabava“, sećanje na ono kako je bilo nekada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

DIPLOMA PRO 4 - Izložba završnih radova iz oblasti grafičkih komunikacija i dizajna

Plakat kao pozivnica na izložbuU Galeriji ITD na Petrovaradinskoj tvrđavi, u petak, 15. decembra 2017. godine u 19 časova, najavljeno je otvaranje izložbe pod nazivom „Diploma Pro 4 - Graphic Communication and Design Theses Exhibition“. Autor izložbe je prof. dr Uroš Nedeljković, a otvoriće je doc. dr Vladimir Dimovski.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Milorad Lonić: Srpsko kolo - svetsko dobro

KOLO - zaštitni znak SrbijeDana 07. decembra 2017. godine, na svom 12. redovnom zasedanju, na ostrvu Čedžu u Južnoj Koreji, Međuvladin komitet za očuvanje kulturnog nasleđa doneo je odluku o upisu Srpskog kola na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovečanstva. U obrazloženju povodom odluke "UNESCO-a", stoje da je Srpsko kolo kolektivni ples koji izvode plesači koji međusobno formiraju lanac, i obično se kreću po kružnoj liniji držeći se za ruke. Izvodi se uz pratnju muzike na privatnim i javnim okupljanjima i "uključuje članove lokalne zajednice."

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

SFW nagrađen na Sarajevo Fashion Film Festivalu

Svetlani Horvat prestižnu nagradu uručila je Amela RadanNa drugom međunarodnom Sarajevo Fashion Film Festivalu, koji se organizuje u saradnji sa Hollywoodom, Londonom, Madridom, Berlinom i Istanbulom, Serbia Fashion Week nagrađen je za internacionalni uticaj u modi.
U svečanoj kongresnoj sali sarajevskog hotela Hills predsednica Serbia Fashion Weeka, Svetlana Horvat primila je ovu laskavu nagradu i izjavila:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com