Fri11242017

Poslednja izmena:10:44:18 AM

Back KULTURA

Kultura

Veče regionalnih dizajnera na Serbia fashion Week-u

Modeli Zagorke Kalentić Marković - ZAGEKongresni centar Master Novosadskog sajma postao je stecište modnih sladokusaca iz Srbije, regiona ali i 20 različitih država sveta. Gosti i posetioci koji su stigli iz Holandije, Francuske, Italije, Amerike, Malte, Belorusije, Rumunije, Ukraine, Moldavije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i drugih država širom sveta, imali su priliku da uživaju u kolekcijama Sanje Veličković iz Slovenije, Milene Vujačić iz Crne Gore i Penne Couture, PRIKa, Zage i Nataše Župac iz Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Izložba slika Saše Dobrića u novosadskoj galeriji Sezan Art

Sa svečanosti otvaranja izložbeU Galeriji Sezan Art, Petra Drapšina 39, vlasnika Mirosava Naglića, u četvrtak 16.11.2017. godine, otvorena je izložba slika istaknutog novosadskog umetnika potvrđene međunarodne reputacije, Saše Dobrića, pod naziv „Zemlja, voda, nebo“, viđene kroz prizmu neprolaznosti: zemlje - kao univerzalne supstance i kolevke svega postojećeg na njoj; vode - izvora života i smrti, simbola stvaranja i razaranja; neba - koje u dominantno zelenom tonu predstavlja misteriju i prazninu bez početka i kraja, iz koje sve kreće i u koju se sve vraća, kako je naveo istoričar umetnosti, gospodin Mile Ignjatović u predgovoru Kataloga koji prati ovu izložbu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Za pet dana Novi Sad postaje modna prestonica Evrope

Sa KZN u Gradskoj kućiNajveći modni festival na našim prostorima i peta po veličini Nedelja mode u Evropi, Serbia Fashion Week (SFW), biće odžan od 20. do 27. novembra u Novom Sadu i Beogradu. Značaju SFW doprinosi i činjenica da ovaj internacionalni festival beleži najekspanzivniji rast posetilaca i učesnika u Evropi. Od njegovog osnivanja pre četiri godine posetilo ga je 2.500 ljudi, dok trenutno ova manifestacija beleži posetu od 30.000 ljudi, te iz godine u godinu SFW predstavlja sve značajniji i bogatiji program.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dalibor Rožić: Grad Novi Sad spreman da podrži sve kvalitetne manifestacije kulturnog sadržaja

Pozdravni govor gospodina Dalibora RožićaSinoć je u novosadskom SPENS-u spektakularno završen Festival zlatnih ansambala Vojvodine, koji je uz podršku Grada, organizovao FA „Vila“ SKUD „Železničar“ iz Novog Sada. Preko 800 učesnika, mladih iz Vršca, Bačke Palanke, Zrenjanina, Bečeja, Kikinde, Šida, Subotice, Gložana, Novog Sada, i sa gostima iz Beograda, u tročasovnom programu, uspelo je da podigne publiku na noge. I ne samo to. Pokazali su da još uvek ima omladine koja stasava kroz druženje i negovanje tradicionalnih vrednosti, i koja uživa u tome. Koliki je značaj ovakvih festivala za sam Grad Novi Sad, član Gradskog veća za kulturu, gospodin Dalibor Rožić je izneo pozitivne impresije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Folklorni ansambl Vila i njihovi gosti priredili veče koje publika nije želela da se završi

Najlepša moguća najava za 9. Festival zlatnih ansmbala Vojvodine na SPENS-u u nedeljuI ove godine, dva dana pre centralnog događaja, IX „Festivala zlatnih ansambala Vojvodine“, Folklonrni ansambl Sportsko-kulturno-umetničkog društva „Železničar“ iz Novog Sada, predvođena umetničkim rukovodiocem, gospodinom Miloradom Lonićem, na Tribini mladih održala je veče nezaborava. Nastupili su instrumentalno-vokalni ansambli KUD-ova iz Novog Sada, Gložana, Zrenjanina, i na jedinstven način pozvali publiku da u nedelju prisustvuje velikom „Festivalu zlatnih ansambala Vojvodine“, na kojem se devetu godinu pokazuje sva lepota u različitosti igara, pesama, nošnji, običaja naroda i narodnosti Vojvodine, ali i šire.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Milomir Glavčić - Duša koja se jednom rađa

Dragan Sekulić (čuči drugi s leva) sa članovima KUD Milomir Glavčić uoči nastupa na Danima vrganja na KopaonikuZa njega je pružanje pomoći drugima duševna hrana, a radost davanja, smisao života. „Šta čovek može u životu više da urade nego da pomogne drugima?“ - pitanjem odgovora gospodin Milomir Glavčić, jedan od najvećih posleratnih srpskih donatora, na pitanje brojnih novinara za pomoć vrednu nekoliko miliona evra, koju je uputio u svoj rodni, potkopaonički kraj, širom Srbije i u druge republike bišve Jugoslavije, koju je napustio davne 1947. godine i kojoj se vreća isključivo preko svojih donacija. Lično je, od onih davnih dana, nikada nije posetio.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Galerija Matice srpske - 170 godina postojanja

Zgrada Galerije Matice srpske u Novom SaduGodinom osnivanja Galerije Matice srpske smatra se 1847. godina kada je u Budimpešti u okrilju Matice srpske osnovan Muzej, iz čije umetničke zbirke je proistekla Galerija Matice srpske. Od samih početaka Galerija se bavi prikupljanjem, čuvanjem, proučavanjem, izlaganjem i interpretacijom umetničkih dela srpske kulturne baštine. Od 1958. godine preseljena je u današnju zgradu na Trgu galerija, gde svojom stalnom postavkom i povremenim izložbama, teži da bude mesto edukacije publike o razvoju umetničkih ideja, o umetnicima, delima i patronima u našoj sredini.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ponosni na naše Ljubičevo

Mirko Stojanović (prvi s leva) sa grupom posetilaca na omiljenom mestu za fotografisanjeErgelu „Ljubičevo“ osnovao je knez Miloš 1853. godine, kao PD „Morava“. Godine 1960. ergelu na desnoj obali Velike Morave kod Požarevca, poklanja srpskom narodu. Na predlog kneza Mihaila, koji 1866. preuzima ergelu, dobija ime „Ljubičevo“, po njegovoj majci, kneginji Ljubici. Za 159 godina postojanja najstarija ergela u Srbiji prošla je kroz razne etape. Za vreme Velikog rata za vojne potrebe dala je 550 konja koji se zauvek ostali u albanskim vrletima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novosadski sastav Šapat predstavio je svoju prvu autorsku kompoziciju

Šapat - za ljubitelje dobre muzikeDobra vest za sve ljubitelje modernih i elegantnih zvukova stiže iz Novog Sada. Tamošnji dvojac, Šapat, odlučio je da publici predstavi svoj novi singl, koji će najaviti i njihov prvi album.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novobečejski festival amaterskih pozorišta Srbije postao regionalni, a na dobrom putu je da postane i internacionalni

Ovogodišnji laureati festivalaDeveti Festival komedije „Jovan Knežević - Caca“ u Novom Bečeju dodelom nagrada, „Cacinih lenti“, 28. oktobra je spustio svoje pozorišne zavese za ovu godinu. Izvedeno je ukupno pet predstava u konkurenciji odraslih i tri predstave namenje deci u okviru takozvanog Festića, dok je predstava „Ujež“ na tekst Branislava Nušića, rediteljski prvenac Vladete Sudarskog, izvedena izvan konkurencije, u čast nagrađenih.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ivica Beretić: I glumci amateri mogu da naprave vrhunske uloge

Ivica Beretić (prvi s leva) sa članovima dramske sekcije KPD Jedinstvo-Eđšeg, BajmokKulturno-prosvetno društvo „Jedinstvo- Eđšeg“ iz Bajmoka osnovano je 27. januara 1957. godine uključujući u svoje redove amatere više nacionalnosti. Ivica Beretić, najstariji član dramske sekcije u okviru KPD „Jedinstvo- Eđšeg“, kaže da je ona jedna od najaktivnijih, mada...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Školica folklora neguje ljubav prema narodnoj igri i pesmi

Učesnici ovogodišnje Školice folklora u KrupnjuVarošica Krupanj se ne nalazi na glavnim saobraćajnicama ali, zahvaljujući dobrim ljudima, te prirodnim odlikama, kulturnim znamenitostima i prebogatom istorijom, ima štošta da ponudi.
Drugu godinu zaredom, gostoprimstvo Hotela „Grand - Krupanj“ iskoristili su članovi folklornih društava iz Vojvodine i njihovi nastavnici. „Školica folklora“ je ove godine okupila decu osnovnoškolskog uzrasta od prvog do osmog razreda, članove KUD „Đido“ iz Bečeja, KUD „Đeram“ iz Bačkog Gradišta i KUD „Izvor“ iz Velikih Radinaca.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com