Mon07242017

Poslednja izmena:10:17:03 PM

Back KULTURA

Kultura

Jubilarni Sabor frulaša Srbije Oj Moravo za vikend u Prislonici

Sve više mladih svira frulu na našu radostJubilarni, 30-ti po redu Sabor frulaša Srbije pod nazivom ``Oj Moravo``, biće održan u subotu, 22. jula i nedelju, 23. jula 2017. godine. Domaćin Sabora je Svetislav Božić, kompozitor, dopisni član SANU, a Starešina, maestro Bora Dugić. Ovogodišnji Sabor posvećen je duhovnom ocu Sabora prof. Miodragu Milu Azanjcu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Gordana Bjelajac: Vojvođanske žene, promoteri vojvođanske kuhinje

Gordana BjelajacOvde nema šefova, visokih kapa i blistavo belih unformi. Nema ni nervoze, žurbe, bojazni da nešto neće uspeti. Sve se odvija prirodno i spontano, jer u pitanju su žene pune iskustva i ljubavi i prema hrani i prema onima za koje je pripremana. Ukratko, to su vojvođanske žene, promoterke tradicije svog kraja preko jela iz kuvarica njihovih majki, baka...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nušićijada u znaku proslave pola veka od svog začetka uz moto Opšti džumbus

Plakat kao pozivnica za IvanjicuNušićijada, ivanjički praznik kulture, zabave, humora i radosti, ove godine održaće se od 24. do 27. avgusta, a njeni brojni sadržaji biće posvećeni obeležavanju pola veka od njenog začetka. Dokumentarni film, koji će biti prikazan na svečanoj akademiji ali i otvoriti novopostavljenu filmsku scenu, monografija, izložbe i tribine posebno će se baviti ne samo Nušićijadom, već i širim kulturnim kontekstom na ovim prostorima u poslednjih pola veka, dok će pažljivo birani kolaž ostalih festivalskih sadržaja istaći jedinstveni lokalni, nacionalni i međunarodni karakter Nušićijade uz izvođače iz svih ovih sfera.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kineska četvrt sačuvana, dijalogom do njenog razvoja

Sa konferencije na EXIT festivaluNekadašnji prostor fabričkog kompleksa „Petra Drapšina“, poznatiji kao tzv. Kineska četvrt, se tek zahvaljujući pobedama za Evropsku prestonicu kulture 2021. i Omladinske prestonice Evrope 2019. godine, ponovo našao u fokusu i postao prepoznat kao važna gradska lokacija. Usvajanjem Plana detaljne regulacije tog prostora, koji je usledio posle dobijanja ovih titula, sačuvana je od rušenja i pretvaranja u tržni centar ili u kompleks stambenih objekata. Sledeći korak koji podrazumeva razvoj, odnosno odluku o budućim sadražajima tzv. Kineske četvrti biće donet jedino kroz usvajanje kulture dijaloga, neki su od zaključaka na tribini „Dijalogom do razvoja kineske četvrti“ koja je u organizaciji lista Danas i Exit festivala održana na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

EXIT sa istorijskim maksimumom od 215.000 posetilaca ušao u novu eru

Predstavnici medija i ove godine su dali nemerljiv doprinos uspehu EXIT festivalaEXIT festival ove godine je zabeležio novi rekord posete od preko 215.000 ljudi koji su od 5. do 9. jula prošli kroz kapije na Petrovaradinskoj tvrđavi! Ovogodišnje izdanje biće upamćeno po nekoliko velikih prekretnica kao što su nulti dan sa apsolutnim hedlajnerima na glavnoj bini, ali i na novoj, spektakularnoj mts Dance Areni za koju pohvale stižu sa svih strana.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ljubav i borba za spas planete poruke EXIT-a 2017

EXIT na krilima mladosti, radosti i ljubaviPošto su se kapije EXIT-a za 2017 zatvorile sa do sada, najspektakularnijom žurkom na Dance Areni koju je predvodila najpopularnija dama svetske elektronske scene Nina Kraviz, i dok se patike, sa kojih je sprana petodnevna petrovaradinska prašina, još suše na nemilosrdnom kontinentalnom suncu, polako se pakuju rančevi i koferi. Oni najodvažniji, produžavaju za Crnu Goru, gde će na plaži Jaz nastaviti uživanje u Letu ljubavi 2017, a mi, koji ostajemo, slažemo utiske.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Valentina Antić: Velika je odgovornost biti mlad

Valentina Antić- Konferencija "Novi Sad otvara vrata" održana 5. jula u okviru letnjeg programa OPENS 2019, održana je drugu godinu za redom, ali prvi put u Omladinskoj prestonici Evrope, pa je time njen značaj veći - rekla je Valentina Antić, koordinatorka za međunarodnu saradnju Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

EXIT obeležio 50. godišnjicu Leta ljubavi uz spektakularno otvaranje festivala

Detalj sa spektakularnog otvaranja (foto: Nick Slotter)Nakon snažnog starta već od nultog dana Exita, sinoć je na Petrovaradinskoj tvrđavi otvoreno svih 43 muzičkih bina i raznih festivalskih zona koje su ugostile više od 42.000 posetilaca. Ovo izdanje Exita ostaće upamćeno i po dosad najspektakularnijem otvaranju sa kojim je i zvanično obeležena 50. godišnjica Leta ljubavi iz 1967. kada je nastao revolucionarni hipi pokret čije su osnovne vrednosti bile ljubav, mir i zajedništvo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Pola veka festivala kulture i smeha - ivanjičke Nušićijade

Rezervišite termin za posetu IvanjiciPrvi put je održana 1967. godine pod nazivom „Septembar u Ivanjici“, kada je, osim „Malog sajma“ i muzičkog programa, prikazana revija domaćih filmova snimljenih po Nušićevim komedijama. Već sledeće godine ova turističko-zabavna priredba menja ime u Nišićijadu i postaje jedan od najpopularnijih festivala, da bi pet godina kasnije, ipak, bio ugašen. Godine 2009. isti je obnovljen uz angažovanje Opštine Ivanjica, Doma kulture Ivanjica, TOO Ivanjica i Udruženja građana KUDES, kao glavnih organizatora, i uz podršku svih njenih građana.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Exit i Arena Cineplex vraćaju bioskop na festival

Najbolji filmovi iz sala Arene Cineplex sele se na otvoreni bisokop na Petrovaradinskoj tvrđaviNa zahtev brojnih fanova, nekadašnja omiljena bina za odmor vraća se na EXIT u potpuno novom izdanju. Stage koji će pružiti pravo uživanje u filmovima i kvalitetan predah od celovečernjeg đuskanja na festivalu predstaviće neka od najaktuelnijih filmskih ostvarenja svake večeri u terminima od 22:00h i 01:00h. Arena Cineplex će zajedno sa distributerima Megacom film, Taramount film i CON film predstaviti ostvarenja najistaknutijih reditelja kao i neke od najtraženijih muzičkih fimova kao što su 20 hijada dana na Zemlji, Iaina Forsita i Džejn Polard, The Beatles: Eight Days a Week - Godine Bitlmanije, Rona Hauarda, Trainspotting i Trainspotting 2, Denija Bojla, Ovo mora da je to mesto, Paola Sorentina, Guardians Of The Galaxy VOL. 2, Džejmsa Gana i Gimme Danger, Džimija Džarmuša.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Selimiru Raduloviću nagrada Despotica Angelina Branković na Slove ljubvu na Arači

Sa uručenja prestižne nagrade ovogodišnjem laureatuSvečana akademija pod nazivom „Slovo ljubve“ juče je, u organizaciji Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa, održana na srednjovekovnom lokalitetu Arača, nadomak Novog Bečeja. U porti crkve iz 13. veka „Slovo ljubve“ je upriličeno povodom tri jubileja vezanih za despota Stefana Lazarevića i despota Đurđa Brankovića, koji su tokom tzv. „zlatnog“ perioda ovog srednjovekovnog naselja bili vlasnici Arače.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Martin Candir: Sto fotografija sa deset Tamburica

Martin CandirSamo dva dana pošto ga je Svetska asocijacija festivala, umetnika i izvođača (VAFA), u konkurenciji tradicionalnih etno festivala u Škotskoj, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Rusiji, Mađarskoj, Kazahstanu, Ukrajini i dr. zemljama, proglasila za najbolji festival etno muzike u Evropi, u Novom Sadu je svečano otvoren jubilarni, deseti Svetski tamburaški festival „Tamburica fest“. Ove godine, na radost mnogih sugrađana, zvuci tamburice pronosiće se iz samog centra grada, sa Trgu slobode, od 20.- 24. juna, i za sve posetioce, ceo program tokom četiri festivalska dana biće besplatni. Kvalitet više ovogodišnjeg izdanja je predstavljanje široj javnosti kulturno-umetničke aktivnosti koje je festival podržavao i negovao tokom minulih godina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com