Tue03282017

Poslednja izmena:08:38:54 AM

Back KULTURA

Kultura

KudeS Ivanjica poziva na prikupljanje arhivske građe o Nušićijadi

Sa promocije Nušićijade na beogradskom Sajmu turizmaGodine 1967. u Ivanjici je pokrenut Septembar koji se već naredne pretvorio u Nušićijadu, pa se u slavu humora praznovalo do 1972. Nakon što se ugasila Nušićijada, Ivanjica je živela život Malog Holivuda, da bi posle izvesnog vremena umetnički život ove varoši uminuo. Posle sušnih godina, kultura se u Ivanjicu vratila na velika vrata, zahvaljujući njenim građanima. Povratak Nušićijade na scenu vratio je Ivanjici dostojanstvo, renome i ugled koji zaslužuje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Darko Dimitrijević: Biti najbolji u društvu najboljih

Gde god zasvira, knjaževačka Barka oduševiNa platou ispred Doma kulture u Knjaževcu, 12. maja, biće održana četvrta manifestacija „Zvuci trube sa Timoka“, ovoga puta kao predtakmičenje za 57. Dragačevski sabor trubača u avgustu ove godine. Ovu privilegiju Knjaževac je verovatno dobio i zahvaljujući reputaciji Trubačkog orkestra „Brass band Barka“ iz Knjaževca, jednog od najnagrađivanijih orkestara iz ovog kraja u Guči.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vasilije Kovačev oduševio na Njujorškoj nedelji mode

Nastup na SFW u Novom Sadu otvorio Vasiliju Kovačevu vrata svetske modeJedan od naših najistaknutijih dizajnera, gospodin Vasilije Kovačev, prikazao je svoju novu kolekciju tokom New York Fashion Weeka, 12. februara, u prelepom zdanju The Angel Orensanz Foundation u Njujorku. Njujorčani, mediji, svetske zvezde i brojni posetioci ove prestižne Nedelje mode nisu krili svoje oduševeljenje kolekcijom i ispratili je gromoglasnim aplauzima!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Laza Kostić i Lenka Dunđerski, srpska ljubavna priča šekspirovskih razmera

Vojin ĆetkovićDa srpski narod nije samo narod za koji se vezuju tragična istorijska zbivanja, preko kojih su se prelamali interesi moćnih, a ljubav majke i sestre pretpostavlja onoj između supružnika, dematuje praksa. Podsetimo se one romantične, koja je mirisala na jorgovane kojima je Uriš I Nemanjić dočekao svoju Jelenu Anžujsku; pa one pune razumevanja između Cara Lazara i carice Milice; fatalne između kralja Aleksandra I Obrenovića i Drage Mašin; one između jedne od najučenijih Srpkinja, Anice Savić Rebac i Hasana Rebca, završene njenim samoubistvom...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Izlivena bista u čast Josifa Marinkovića i jubilarnih 25. Obzorja na Tisi koja će se održati 25-26. maja

Novi Bečej ovih danaPostavljanje biste u bronzi ispred Doma kulture u Novom Bečeju u čast poznatog kompozitora i jedne od najzačajnijih ličnosti Novog Bečeja, Josifa Marinkovića, koja je najavljena prošle godine, polako ulazi u završnu fazu. Bista je izlivena i nalazi se u Domu kulture, a čim vremenski uslovi dozvole pristupiće se građevinskim radovima izrade postamenta, kaže direktor Doma kulture, Novica Blažin.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zvonko Marković dobio prestižnu nagradu u Francuskoj

Zvonko MarkovićIstaknuti modni dizajner Zvonko Marković, nezaustavljivo osvaja svetsku modnu scenu, a sada je za njegov rad stiglo i prestižno priznanje: nagrada Talents du luxe et de la creation! Nakon što je održao revije na Nedelji visoke mode u Parizu, Nedelji mode u Njujorku i obukao neke od najpoznatijih žena sveta, Zvonko je trijumfovao na najvažnijoj dodeli nagrada u industriji luksuza. O njenom značaju govori i činjenica da joj je pokrovitelj Audrey Azoulay, francuska ministarka kulture i komunikacija. Ono što je jako zanimljivo je da kada pogledate listu nominovanih, vidite samo francuska imena i među njima našeg Zvonka Markovića.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Svečano i humano na Svetosavskoj akademiji u Novom Bečeju

Sa svečane akademije u Novom BečejuProslava praznika u čast jedne od najznačajnijih ličnosti srpske istorije, Svetog Save, prilika je da svake godine iznova izvršimo određenu vrstu duhovne smotre, jer Sveti Sava zadužio je srpski narod u mnogim oblastima, a naročito na polju spomenute duhovnosti, prosvete i, naravno, kulture. Nakon dosta godina u Novom Bečeju je 27. januara organizovana svečana Svetosavska akademija koja je imala i humanitarni karakter, a prikupljenim sredstvima od aukcije slika i dobrotvornih priloga pomoć će biti upućena šestogodišnjem Pavlu Vlaškalinu, Novobečejcu koji boluje od teške i retke autoimune bolesti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

SFW: Marija Šabić veliča lepotu žene

Marija ŠabićOd prvog dana prisutna na SFW-u postala je njegov zaštitni znak. Marija Šabić je krajem septembra imala priliku, zadovljstvo i kako kaže veliku čast, da svoju kolekciju, za koju je inspiraciju našla u nežnim pokretima krila na vetru, prikaže na prestižnoj Milanskoj nedelji mode, zajedno sa imenima svetske mode: Versace, Prada, Max Mara, Roberto Cavalli, Trussardi i drugi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

SFW: Bata Spasojević Marko Kraljević srpske modne scene

Bata SpasojevićNa Njujorškoj nedelji mode u septembu, predstavio se performansom, a na Brodveju premijerno prikazao kolekciju Body&Soul za proleće/leto 2017. Uspeh ove revije potvrđen je novim pozivom. Ova kolekcija, rađena u kombinaciji svile, kože, teksasa, inspirisana je posebnom energijom Njujorka, mešavinom kultura, čudesne arhitekture, jedinstvenog lifestyle...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

SFW: Zvonko Marković revijom podsetio na ljubav srpskog kralja Uroša I i francuske princeze Jelene Anžujske

Zvonko Marković- Moram da priznam da je sve bilo fenomenalno, od organizacije, muzike, publike, do prelepih devojaka koje su divno iznele ovu kolekciju i da je SFW, kada su modni događaji u pitanju, lider ne samo u regionu, već i celoj Evropi - izjavio je Zvonko Marković, neposredno po završetku njegove revije inspirisane pričom o ljubavi srpskog kralja Uroša I i francuske princeze Jelene Anžujske.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

SFW: Mladen Milivojević Baron revijom Licidersko srce oduševio

Mladen Milivojević BaronNajživopisniju i najdinamičniju reviju jesenjeg izdanja SFW-a pred novosadskom publikom u Master centru Novosadskog sajma, pod nazivom Licidersko srce, imao je Mladen Milivojević Baron.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vasilije Kovačev: Vojvodina inspiracija za modnu reviju

Vasilije KovačevPošto je doživeo ovacije na septembarskom New York Fasion Week-u, koji smatra krunom svog petnaestogodišnjeg rada, Zrenjaninac, Vasilije Kovačev je svoju kolekciju za proleće/leto 2017. pod nazivom „Šapat jutarnjih zvezda“ prikazao i na SFW-u. Inspiraciju je našao u svojoj rodnoj Vojvodini, njenim suncem okupanim poljima, ljudima koji u njoj žive i jednoj ljubavnoj priči.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com