Tue09262017

Poslednja izmena:11:20:18 PM

Back KULTURA

Kultura

Varoš u kojoj i danju i noću pevaju pevci

Srba Takić, hroničar VlasotincaPrvi put zvanično Vlasotince se pominje u turskim popisima 1516. godine pod nazivom Vlasotinac, kao kulturno i poljoprivredno sedište. Ono je bilo derbendžijsko mesto, stanovnike lokalnog područja Turci su angažovali da čuvaju puteve i obezbeđuju nesmetani prolaz turskim trgovacima. Borbeni i nemirnog duha kad god su čuli da se neko buni protiv Turaka Vlasotinčani su bili uz njega.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Krupanj - grad na četiri vode

Krupanj ovih danaU srednjem veku Krupanj se pominje kao trgovačko i rudarsko mesto, „auto-put“ kojim su se kretali trgovci u pravcu Dubrovnika. Grad je smešten u kotlini između Boranje, Jagodnje i Sokolskih planina, kroz koji protiču reke Bogoštica, Čađavica, Kržava i Likodra, preko kojih je izgrađeno dvadesetak mostova. Krupanj je prema velikom popisu iz 1900-te imao 18.800 stanovnika, a Beograd 60.000.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Milanka Mišković: Park prirode Jegrička jedinstveni turistički proizvod u srcu Vojvodine

Milanka MiškovićPark prirode „Jegrička“ zaštićeno područje II kategorije od velikog značaja, nalazi se na prostoru južne Bačke, i obuhvata tok rečice Jegričke, između kanala Dunav-Tisa-Dunav kod Despotova, na zapadu i njenog ušća u Tisu kod Žablja, na istoku. Dužina Jegričke iznosi 64 km, a zaštićeno područje zahvata površinu od 1.193,19 ha. „Jegrička“ je zaštićena 2005. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

David Marković: Frulu menja za klarinet i saksofon

David MarkovićGodine 2014. u kategoriji mladi dueti na Saboru frulaša Srbije „Oj Moravo“ u Prislonici, Vukašin Maksimović i David Marković iz Brusa osvojili su treće mesto. Već sledeće godine, ovaj dvojac u kategorije mladi dueti do 12 godina osvaja nagradu Stručnog žirija za pesmu „Maramica od bela fulara“ i za kolo „Kolubarski vez“. U kategoriji mladi od 12 do 16 godina David Marković osvaja nagradu Stručnog žirija za pesmu „Divlje ruže“ i „Denino kolo“, koje su i danas omiljene mladom petnaestogodišnjaku iz Brusa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ljubiša Đorđević svirajući frulu uspeva da izazove divljenje publike

Ljubiša ĐorđevićLjubiša Đorđević iz Igroša, opština Brus, sa svojih čertnaest godina je među najmlađima, ali sigurno i među najboljim frulašima u frulaškoj sekciji KUD „Kopaonička frula“, koju godinama uspešno vodi majstor frule, gospodin Milutin Cvejić Cveja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Promocija Srpske nedelje mode na New York Fashion Week-u

Vasilije Kovačev ponovo oduševioJesenja sezona 2017. godine obeležiće predstavljanje najvećeg broja srpskih dizajnera do sada na najznačajnijim Nedeljama mode sveta. Prva tokom ove sezone je i jedna od najznačajnijih na svetu – New York Fashion Week, tokom kojeg će se 10. septembra modnoj publici celog sveta predstaviti Zvonko Marković, Marina Ilić i Sanja Bobar.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Festival klasične muzike od 29. 8. do 1. 9. u Novom Sadu

Sa jednog od nastupa mladih talentovanih novosadskih muzičaraRealizujući projekat „Za Nove mostove“, u saradnji sa Gradom Novim Sadom, Muzičkom omladinom, Kulturnim centrom Novog Sada, Valmaro triom i Festivalom uličnih svirača, Fondacija „Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture“ poziva vas na Festival klasične muzike od 29. 8. do 1. 9. 2017.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dajana Đokić: Devojka koja je odlučila da bude drugačija

Dajana Đokić sa drugarima iz KUD Kopaonička frula oduševilla na Danima borovniceDajana Đokić je učenica četvrtog razreda Ekonomsko-trgovinske škole u Kruševcu. Rodom je iz naselja Dupci pored Brusa, a frulu svira 10 godina. Nikada nije pohađala muzičku školu. Kaže, bilo joj je dovoljno da uči kod najboljeg majstora, Milutina Cvejića. On joj je pomogao da ovlada ovim instrumentom, da pronikne u tajne muzike koja je postala neraskidiv deo njenog života.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Milutin Cvejić Cveja: Frulaši ponos opštine Brus

Milutin Cvejić Cveja sa svojim frulašimaFrula je najrasprostranjeniji i najstariji muzički instrument. U raznim varijantama, veličinama i oblicima, nalazimo je gotovo kod svih naroda na planeti. Instrumenti slični fruli bili su poznati još najstarijim narodima, s obzirom da ih je lako napraviti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novi Sad deo velikog tango srca

Beltango Quintet oduševio NovosađaneZahvaljujući Udruženju „Todo Tango“, organizatoru sve prestižnijeg međunarodnog festivala, Novosađani četvrtu godinu zaredom svoj grad s pravom mogu da nazovu „Tango grad“. Svake godine, kraj avgusta rezervisana je za, sada već četvorodnovnu feštu za vreme koje se na više lokacija u gradu pleše najstrastveniji ples na svetu - tango.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Krčedinska ada sama priča svoju priču

Jedinstvena Krčedinska adaDunav predstavlja najznačajniji turistički potencijal opštine Inđija kroz čiju teritoriju prolazi dužinom od 27 km. Na njegovom priobalju se nižu vikend naselja, riblje čarde, salaši i svakojake prirodne lepote od kojih je najznačajnija prirodno rečno ostrvo - Krčedinska ada. U želji da medije i širu javnost upoznaju sa ovim fenomenom, kojeg osim mnogih retkosti krase i poludivlje životnje, Turistička organizacija opštine Inđija, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, za grupu novinara, turističkih radnika, blogera, fotografa, organizovala je 22. avgusta „Promociju Krčedinske ade kao eko turističke destinacije“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Jelena Tomašević sinonim za vrhunski kvalitet

Jelena Tomašević u društvu Mirjane Martinović i Boška NegovanovićaU mestu kroz koje prolaze svi putevi i u kojem vlada harmonija prirodne i kulturne baštine, ove godine, u organizaciji Turističke organizacije opštine Ruma, pod pokroviteljstvom Opštine Ruma i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, 02. i 03. avgusta, održan je sedmi Rumfest, manifestacija posvećena gastronomskoj i vinskoj tradiciji ovog kraja, kako i dolikuje mestu u kojem se spajaju „vinski“ i „svinjski“ Srem.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com