Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back KULTURA

Kultura

ETNO MREŽA: Narodne rukotvorine - tradicija i ljubav

Mara Kasavica            Krovna asocijacija proizvođača rukotvorina - ETNO MREŽA, vredan je čuvar tradicionalnog nasleđa naše zemlje. Proizvodnja rukotvorina primenom tradicionalnih tehnika ima za cilj ekonomsku i društvenu afirmaciju žena i mladih proizvođača koja vrši direktan uticaj na razvoj lokalne zajednice.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Sećanja Novobečejaca na zavičaj

Sa tradicionalnog Zimskog susreta Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana u muzeju “Glavaševa kuća” u Vranjevu            Suncem okupan sedamnaesti februarski dan bio je odlična prilika za održavanje tradicionalnog Zimskog susreta Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana u muzeju “Glavaševa kuća” u Vranjevu. I ove godine članovi zavičajnog kluba u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Novi Bečej, obeležili su godišnjicu smrti dr Vladimira Glavaša velikog novobečejskog humaniste i dobrotvora polaganjem cveća na njegovo večno konačište na novobečejskom groblju. Ovo je bila i prilika da se prisetimo njegovog lika i dela, priča i legendi koje se ispredaju generacijama, a i da se oda počast ovom značajnom čoveku koji nam je ostavio u amanet svoju kuću kao uspomenu na sve ono što je nekada bilo simbol lepote, raskoši i romantike.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Svečanom akademijom i brojnim događajima Sombor obeležio Dan grada

Gradonačelnik Antonio Ratković uručio je Povelju grada Somborskim novinama            Grad Sombor je brojnim četvorodnevnim događajima različitih sadržaja, obeležio 275. godina od kada je stekao titulu slobodnog kraljevskog grada. Ipak, centralna svečanost upriličena je u Narodnom pozorištu Svečanom akademijom pod nazivom „Sombor - priča o gradu koji traje 1749-2024“. Tema proslave posvećena je dugoj i iscrpljujućoj borbi grada za slobodu, te njegovom razvoju od sticanja titule slobodnog i kraljevskog grada 17. februara 1749. godine, pa sve do modernog doba.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Galerija Matice srpske: Kuća umetnosti i ljubitelja lepog

Tijana Palkovljević Bugarski            Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske na Trgu galerija u Novom Sadu, objašnjavajući pravac delovanja ove kulturne institucije i njeno „otvaranje“ prema novim idejama i događajima, u ekskluzivnom intervjuu za portal www.topsrbija.comje izavila:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dr Danilo Vuksanović: Bahus na platnu u bojama vina

Dr Danilo Vuksanović            Ako će se po nečemu pamtiti ovo vreme, u smislu pozitivnog i dobrog, u toj, maloj ali odabranoj grupi pojmova, sigurno će se naći vino. U njemu se uživa, pati i slavi, promšlja i stvara. „Pljeskajte, živite, pijte!”, pisao je početkom XVI veka, Erazmo Roterdamski u svom delu „Pohvala ludosti“, da bi mu naš savremenik, Bela Hamvaš, u delu „Filozofija vina“, napisanom 1947., objavljenom 1988. godine, odredio ceo filozofski pravac tvrdeći da je „Zakon pijenja isti kao i zakon ljubavi: bilo kada, bilo gde, bilo kako...“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Hello, I Love You - Zvuk u bojama španske tradicije u Muzeju Tamburica Fest-a

Jelena Pejčić, Francesca Roggerone i Filip Blažić             Novi prostor za nove ideje i jedinstveno veče - u maniru argentinskog šarma i muzičke virtuoznosti, novosadsku publiku je nagradilo posebnim iskustvom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dobrodošli u naš svet - svet bicikala i pop kulture

Mirjana Stamatović u ambijentu Muzeja bicikala i pop kulture            U početku svega beše ideja, pokretač procesa promena. Međutim, bez izvršenja ona nema smisla, a to je već izazov. Najmlađi u Kragujevcu Muzej bicikala i pop kulture „20 cola“ pripada grupi ne samo realizovanih, već i uspelih ideja, kako zbog originalnosti, entuzijazma tako i želje bračnog para Mirjane i Marka Stamatovića da svoju privatnu kolekciju podele sa drugima. Oni su 07. oktobra postali ponosni vlasnici Muzeja nazvanog po prečniku točka tada No.1 poni bicikla i pored Muzeja video igara u Budimpešti, igračaka u Pragu i bicikala u Hamburgu i Amsterdamu osmislili jedini u ovom delu Evrope muzej sa konceptom koji objedinjuje najatraktivnije sadržaje koje su konzumirali mladi prošlog veka.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Muzej Stara livnica Kragujevac - fakti, tragovi, priče

Marija Milošević, kustos Muzeja „Stara livnica“            Revitalizacija ozbiljnog broja napuštenih industrijskih objekata zanimljive arhitektonske strukture, uzima zamah širom Evrope od polovine XX veka. Njihovim oživljavanjem novim sadržajima, te oplemenjenom najrazličitijim funkcijama koje takav prostor dozvoljava, rođen je novi trend očuvanja industrijskog nasleđa, čime je sprečena njegova dalja devastacija i nestajanje. Istovremeno, ovi objekti imaju nemerljivu vrednost za istorijsku, tehnološku, društvenu, arhitektonsku, kulturnu, naučnu i dr., verifikaciju milja u kojem su egzistirali. Najvidljivije intervencije na očuvanju i prenameni takvog prostora kod nas desile su se u Kragujevcu, ne slučajno, jer je reč o gradu sa vekovnom industrijskom tradicijom, a pokazalo se i sa odgovornim odnosom povezivanja starog i novog. Jedan do takvih poduhvata je Muzej „Stara livnica“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Uoči izložbe fotografija Radomira Perina u Kanjiži

Plakat kao pozivnica na otvaranje današnje izložbu u Kanjiži            Danas, u 17 časova, u CNESA Galeriji “Dobo Tolimir” u Kanjiži biće otvorena izložba visokokvalitetnih fotografija autora Radomira Perina Raše, nastalih u prirodi, pod nazivom "Okom kamere u srcu prirode" i promocija filma nazvanog "U kom smeru ide ovaj svet?"

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Aleksandar Milutinović: Traganje za neuhvaćenom suštinom pojavnog

Aleksandar Milutinović i Branislav Knežević na otvaranju izložbe u TONS-u            Dok nastajanje slike pretpostavlja proces osvešćenja i pomirenja umetnikovih promišljanja sa željom da prenese poruku stvaranjem nove vrednosti, dotle je nastanak fotografije trenutan fenomen prenošenja realnog. Ali, da je tako svako od nas bi bio fotograf. Suprotno tome, malo je fotografa, vrhunskih majstora, umetnika, pripadnika osme umetnosti. Jer, fotografija, a reč je o fotografiji kao umetničkoj kategoriji, ne otkriva stvari onakve kakve ih oko običnog čoveka vidi, već njihovu skrivenost, suštastvenost koja se, kao da se igra, otkriva na momenat, i potom ugasi, iščezne. To nešto prvo treba prepoznati, a onda i „uhvatiti“, i to nije dato svakome.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dvadeset Vilinih godina: Nije dobar igrač onaj koji zna korake, već onaj koji misli srcem

Milorad Lonić u društvu članova FA Vila            Jednan od prvih KUD-ova u Novom Sadu, Srpsko kulturno-umetničko društvo „Železničar“, od kojeg je četrnaest godina starije samo Slovačko kulturno-umetničko društvo „Pavel Jožef Šafarik", pre tačno 20 godina „dobilo“ je svoje vile, a sa preko 70, a nikada ispod 50 nastupa godišnje, među najaktivnijim je Folklorni ansambl „Vila“ pod umetničkim rukovodstvom Milorada Lonića.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Filozofija folklorne tradicije iz perspektiva pedagoške prakse

Milorad Lonić u društvu članova FA Vila            Svečanim koncertom  Folklornog ansambla „Vila" Srpskog Kulturno-umetničkog društva „Železničar" iz Novog Sada u Velikoj dvorani SPC „Vojvodina" pod nazivom „Tradicija BEZGORDA“, obeležano je četvrt veka rada Ansambla, predvođenog Miloradom Lonićem, umetničkim direktorom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...