Sun12082019

Poslednja izmena:09:39:01 PM

Back KULTURA

Kultura

Fotografi - slikari vremena

Robert Čoban sa saradnicima na ovogodišnjem projektuColor Press Group i magazin Lepota & Zdravlje su u septembru 2014., u Galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu, priredili izložbu “Jedan slikar, 10 fotografa, 20 umetničkih dela”, koja je na jedinstven način ukrstila dve vrste umetničkog izraza - sliku i fotografiju. Priliku da potvrde svoju kreativnost isprovociranu stvaralaštvom velikog majstora kičice dobili su: Nebojša Babić, Željko Škrbić, Miloš Nadaždin, Miša Obradović, Jovana Mladenović, Đorđe Odanović, Braca Nadeždić, Sever Zolak, Irena Savičić i Nemanja Maraš.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vodenice ne smu da utihnu

U punom pogonu mlin Miroslava Cicića u StragarimaMlinovi koji pokreću snagom vode - vodenice, za neke su ukleta mesta, utočišta nemani, za druge, dragulji narodnog graditeljstva, turistička atrakcija. Za one koji i danas održavaju tradiciju prirodne meljave žita, pšenice, kukuruza, raži, soje, ječma, spelte, heljde..., vodenice su budućnost.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Važno da se vodeničari Srbije udruže

Vodenica na Gradačkoj reciDruštvo vodeničara Srbije osnovano je 06. juna 2010. godine sa ciljem da se obnovi što više starih i oronulih vodenica na srpskim rekama. Društvo broji 70 članova koji se okupljaju svake godine u Lajkovcu, u Markovoj crkvi kod Kumove vodenice na Malu gospojinu. Njega su osnovali kumovi Slavko Jovanović i Milan Pavlović tako što su 2009. otkupili vodenicu i za godinu dana rada vratili joj autentičan izgled i stavili je u funkciju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Godišnja izložba Likovnog kruga u Eđšegu 22. decembra

Novosadski umetnici svome graduUdruženja umetnika Petrovaradinske tvrđave "Likovni krug" organizuje 22. po redu godišnju izložbu u Kulturnoj stanici Eđšeg u Novom Sadu, ulica Antona Čehova broj 4, 22. decembra od 19 časova.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Tamara Jovanov: Na slikama slavim život

Tamara JovanovDa uvek postoji način za lep život u kojem je presudna naša volja kojom menjamo svoj svet, sigurna je mlada slikarka Tamara Jovanov koja svojim talentom oduševljava ljude. Tamara je završila Srednju školu za dizajn „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu 2016. godine, smer likovni tehničar. Nakon toga upisuje slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Gorana Despotovskog. Iako je sada tek treća godina studija, našoj publici je predstavila već dve samostalne izložbe. Prvu izložbu otvorila je u martu ove godine pod nazivom „Impresija, moj pogled na svet” i to u svom rodnom gradu, Zrenjaninu, gde je bila prikazana selekcija od više od 40 crteža i slika koje je pripremala u periodu od poslednjih pet godina umetničkog stvaralaštva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Izložba u SZ Pavla Beljanskog: Novosadski fotografi inspirisani Milanom Konjovićem

Novosadski fotografi inspirisani Konjovićem na deluU sklopu izložbe "Konjović iz novosadskih kolekcija" u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, kompanija "Color Media Communications" organizuje izložbu "Novosadski fotografi inspirisani Milanom Konjovićem".

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

SVEČANA PREMIJERA FILMA KRALJ PETAR PRVI U CINEPLEXX PROMENADI I ARENI CINEPLEX

Plakat kao pozivnica na novosadsku premijeruFilm koji donosi priču o stradanju, žrtvama, herojstvu i pobedi, biće premijerno prikazan u Novom Sadu u bioskopima Cineplexx Promenada i Arena Cineplex u četvrtak, 6. decembra -od 20 časova u Cineplexx Promenadi i 20:30 časova u Areni Cineplex. Nakon obe projekcije publici će se pokloniti i ekipa filma, predvođena rediteljem Petrom Ristovskim i glavnim akterom filma Lazarom Ristovskim. Karte za svečane premijere u prodaji su na blagajnama oba bioskopa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Milan Rašula: Omaž istarskom umetniku Predragu Spasojeviću u Muzeju Vojvodine

Obraćanje gospodina Milana Rašule, direktora Srpskog kulturnog centra u PuliU Muzeju Vojvodine u Novom Sadu u četvrtak, 29. novembra, održana je izložba radova renomiranog istarskog grafičkog dizajnera Predraga Spasojevića (1959-2010). Otvoranju je prisustvovala gospođa Biserka Vranić, direktorica agencije Medit, ujedno i producent filma „Mapa puna snova“. Izložbu je postavila i osmislila umetnikova dugogodišnja saradnica, Feodora Gubaš Štifanić, a na otvaranju je govorio Vladimir Torbica, pročelnik za kulturu Istarske županije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dvorac Sokolac - Od raja do beznjenice

Tatjana VlaškalinČuvena veleposednička porodica Dunđerski, koja je ubrzo postala sinonim za moć i bogatstvo ostavila je traga po ovoj našoj prelepoj ravnici. Od Srbobrana, Novog Sada, Kulpina, Čelareva, Hajdučice, Novog Bečeja...staza posuta dukatima i zlatom ove uvažene srpske porodice s kraja XIX veka.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Pozivnica na izložbu istarskog dizajnera Predraga Spasojevića

Milan Rašula (levo) u razgovoru sa predstavnicima medija na KZN u TONS-uU Galeriji muzeja Vojvodine u Novom Sadu u četvrtak, 29. novembra, u 19h, biće otvorena izložba radova istarskog grafičkog dizajnera Predraga Spasojevića, dok nas u petak u Kulturnom centru Novog Sada u 19h očekuje projekcija filma “Mapa puna snova”, istaknuto je na novinarskoj konferenciji danas u Info centru Turističke organizacije Grada Novog Sada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Blagorodna Srbija: Slika petanest kovačičkih naivnih umetnika u Palati Srbije

Ana Žolnaj Barca u razgovoru sa našom novinarkom Elizabetom BerčekGalerija naivne umetnosti iz Kovačice je dobitnik Ordena Karađorđeve zvezde prvog stepena, za naročite zasluge u predstavljanju Srbije i njenih građana, kao i za postignute rezultate u kulturnoj delatnosti, posebno u oblasti slikarstva. Galerija se tako našla među 84 dobitnika priznanja, i jedan je od dva dobitnika Ordena prvog stepena, koje im je na Sretenje 2017., a povodom Dana državnosti, uručio predsednik Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Iznanađenja i emocije na svečanosti Serbia Fashion Avards

Svetlana Horvat, nagrađena Sanja Velicković i Emerik FransoaU kulturnoj stanici Eđšeg u ponedeljak 26. novembra održana je svečana ceremonija dodela nagrada Serbia Fashion Awards na kojoj su najboljima u svojoj kategoriji uručena priznanja za trud, zalaganje, kreativnost i uspeh na ovogodišnjem Serbia Fashion Weeku.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com