Tue10152019

Poslednja izmena:07:18:07 AM

Back KULTURA

Kultura

Brojna iznenađenja obeležiće predstojeći Serbia Fashion Week

Najava modnog spektakla u Novom SaduJedanaesto izdanje Serbia Fashion Weeka će biti održano od 21. do 26. novembra 2018. godine. Kao i do sada, nacionalna Nedelja mode ponudiće nekoliko korisnih seminara i panel diskusija na kojima će govoriti uticajni profesionalci iz Srbije, ali i gosti iz sveta, dok će na revijama biti prikazane kolekcije za sezonu proleće/leto 2019. Deo bogatog programa Serbia Fashion Week organizuje u saradnji sa Evropskom prestonicom kulture 2021.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Platforma ПLU5 Fondacije Novi Sad 2021 promoviše kulturnu raznolikost Novog Sada

Lazar Jovanov, umetnički rukovodilac programa Fondacije Novi Sad 2021Da Fondacija „Novi Sad 2021“ afirmiše politiku kulturne raznolikosti u Novom Sadu i okolini potvrda je platforma ПLU5 pokrenuta prošle godine koja svoju kulminaciju doživljava i ovog novembra. Povodom predstavljanja programa u okviru ove platforme održana je KZN.
Programski i vrednosni koncept platforme ПLU5 prisutnima je predstavio, ispred Fondacije „Novi Sad 2021“ Lazar Jovanov, umetnički rukovodilac programa Fondacije rekavši da je ovo platforma koja potvrđuje vrednosti Fondacije „Novi Sad 2021“ iskazane sloganom „Za nove mostove“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nemanja Milenković: Priprema za 2021., ali i za godine posle nje

Nemanja MilenkovićFondacija "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" kroz saradnju sa Pokrajinskom vladom, u okviru Evropske prestonice kulture, krenula je u realizaciju još jednog u nizu projekata - Buđenje Fruške gore. Ovim je predviđeno uključivanje u projekat Evropske prestonice kulture, pored Novog Sada i tri fruškogorske opštine: Sremskih Karlovaca, Iriga i Beočina, u kojima će biti obnovljeni i uspostavljeni pre svega kulturni sadržaji, uz izgradnju infrastrukture, putem povezivanja javno-privatnog sektora, nevladinih organizacija i verskih zajednica.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kulturni matine u Etno naselju Vrdnička kula

Obraćanje Pokrajinske sekretarke za kulturu Dragane MiloševićSa ciljem da najmlađoj publici, deci školskog i predškolskog uzrasta približi vrednosti savremenog muzičkog stvaralaštva, u prelepom ambijentu Etno naselja „Vrdnička kula“ u Vrdniku, u subotu 03. novembra, Vojvođanski simfonijski orkestar pod dirigentskom palicom Mikice Jevtića i prvak Pozorišta na Terazijama, glumac Dragan Vujić Vujke u ulozi naratora, izveli su simfonijsku bajku za decu „Peća i vuk“ Sergeja Prokofjeva. Ovo je jedan od zajedničkih projekata Pokrajinske vlade i Fondacije „Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture“, finansiran kroz konkurs Fondacije „Publika u fokusu“ sredstvima opredeljenim iz budžeta AP Vojvodine za 2017. godinu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Rekonstrukcija Arače i Žitnog magacina u Novom Bečeju?!

Arheološki park AračaOpštinu Novi Bečej posetili su nedavno Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka Vlade AP Vojvodine za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Dragana Jovanović, asistent sekretarke Milošević i Zoran Vapa, direktor pokrajinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Ispred opštine Novi Bečej dočekao ih je Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej, Branko Svilengaćin, zamenik predsednika opštine Novi Bečej, Dragan Rauški, šef Odseka za urbanizam opštine Novi Bečej i Matija Kovač, poslanik u Skupštini Vlade AP Vojvodine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Buđenje Fruške gore u Vrdničkoj kuli u subotu

Spektakl u Etno naselju Vrdnička kulaPokrajinska vlada i Fondacija „Novi Sad 2021“ u subotu, 3. novembra od 11:30 časova, u kompleksu „Vrdnička kula“ u Vrdniku, predstaviće napredovanje u projekta „Buđenje Fruške gore“. Tim povodom predstavnicima medija će se obratiti Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama; Aleksandar Cicmil, privrednik i Nemanja Milenković, direktor Fondacije „Novi Sad 2021 -  Evropska prestonica kulture.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Šetnja kroz drugačiju kulturnu istoriju Novog Sada: priče i anegdote o starim gradskim kafanama

Ovde je 1748. godine bio prvi novosadski hotel, tj. prenoćište sa kafanomStare gradske kafane i zanimljive priče koje ih prate bile su tema prve alternativne kulturne rute koju je organizovao novosadski EU info kutak u saradnji sa studentima Departmana za arhitekturu i urbanizam novosadskog Fakulteta tehničkih nauka. U sklopu promocije našeg materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa, a u kontekstu obeležavanja ove godine kao Evropske godine kulturnog nasleđa, tura „Balzamovanje duše“ organizovana je kako bi se Novosađani i Novosađanke u šetnji kroz prostor i vreme upoznali sa istorijom novosadskog kafenisanja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Čime ti bojiš grad: Pitanje kao odgovor

Mladi u akcijiProteklih mesec dana OPENS je postavljao pitanje - ČIME TI BOJIŠ GRAD? Od nalepnica, preko postera, grafita i bilborda, do velike cirade na Petrovaradinskoj tvrđavi. U medijima i na društvenim mrežama. Ideja je bila da se jednostavnim pitanjem vratimo na suštinu OPENS-a i da mladima u Novom Sadu vratimo osećaj vlasništva nad titulom Evropske omladinske prestonice.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Filmski Front - Međunarodni festival kratkometražnog filma u KCNS

Pozvani steŠesnaesti po redu Međunarodni festival kratkometražnog filma Filmski Front, pod sloganom “Kratko, ali slatko!”  održava se od 25. do 28. oktobra u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada (KCNS) . Ulaz tokom četiri dana festivala biće slobodan, a publika će imati priliku da pogleda preko šezdeset kratkometražnih filmova iz celog sveta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Otvorena izložba o pozorišnoj umetnosti Vranjeva i Novog Bečeja

Sa otvaranja izložbeU okviru pratećeg programa 10. Festivala komedije „Jovan Knežević - Caca“ koji se od 15. do 20. oktobra održao u Novom Bečeju, u galeriji „Selo“ Doma kulture opštine Novi Bečej otvorena je izložba o pozorišnoj istoriji Vranjeva i Novog Bečeja u 35 slika pod nazivom „Kolevka srpskog profesionalnog glumišta“, autora Stevana Davidovića. Izložba na zanimljiv i detaljan način obrađuje sve značajne ličnosti koje su potekle iz Vranjeva i Novog Bečeja, a koje su zaslužne za osnivanje i razvoj glumišta i pozorišne umetnosti u našoj zemlji. Kako je došao na ideju da napravu izložbu, Stevan Davidović kaže:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

V Međunarodno takmičenje solo pevača Vera Kovač Vitkai od 09. do 11. novembra

Vera Kovač Vitkai sa suprugom LaszlomU Novom Sadu od 09. do 11. novembra, u Muzičkoj školi „Isitor Bajić“, u organizaciji Udruženja „Floriart“, uz podršku Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine i pokroviteljstvo Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, biće održano V Međunarodno takmičenje pevača „Vera Kovač Vitkai“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Jubilarni X Festival zlatnih ansambala Srbije i Svetski dan Srpskog kola

Milorad Lonić sa članovima FA Vila na ovogodišnjem koncertu u novosadskom SPENS-uPovodom obeležavanja prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918., svake godine Novi Sad je grad domaćin „Festivala zlatnih ansambala“. Do prošle godine ovaj festival je okupljao KUD-ove iz Vojvodine, od ove godine iz cele Srbije jer po rečima direktora festivala i FA „Vila“ SKUD „Železničar“, gospodina Milorada Lonića, ovaj festival glorifikuje mladost, kreativnost i lepotu tradicionalne igre, pesme, običaja, nošnji naroda i narodnosti ne samo Vojvodine već i cele Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com