Tue10152019

Poslednja izmena:07:18:07 AM

Back KULTURA

Kultura

Pravoslavna crkva u Vranjevu

Pravoslavna crkva u VranjevuPrva pravoslavna crkva u Vranjevu, opština Novi Bečej, postojala je još 1743. godine, ali se ne zna mesto gde se tačno nalazila. Ono što se sa sigurnošću zna je da su Srbi - graničari po prelasku iz Bačke 1752. godine u Vranjevo, sagradili u sredini sela na ovom istom mestu gde se i sada nalazi, pravoslavnu crkvu. Crkva je posvećena svetom Jovanu Preteči, a antimins za nju osvećen je 1753. godine vladika Georgije Popović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ivanka Jevtović: Omaž srpskim heroinama Velikog rata u Galeriji Matice srpske

Obraćanje Ivanke JevtovićVeoma sam srećna i velika mi je čast što se zahvaljujući festivalu Serbia Fashion Week, koji smatram za divan spoj mode i umetnosti, nalazim u Galeriji Matice srpske i imam priliku da izložim svoje radove.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Otvorena jesenja Nedelja mode u Novom Sadu (21.-26. novembar)

Dr Tijana Palkovljević Bugarski (levo), Svetlana Horvat i Ivanka JevtovićPočelo je jesenje izdanje ovogodišnjeg Serbia Fashion Week-a, nedelje novih ideja, krativnosti i dobrih vibracija. Izložbom Ivanke Jevtović u Galeriji Matice srpske sinoć je otvoren 11. Serbia Fashion Week.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dan opštine Ruma i gradska slava Sveti Stefan Dečanski - 24. novembar, biće obeležen otvaranjem Glavne ulice i nizom svečanosti

RumaU subotu,  24. novembra, na Dan Opštine Ruma i gradsku slavu zvanično će biti otvorena rekonstruisana Glavna ulica, saopšteno je na sednici SO Ruma.
- Na taj, za Rumljane važan dan, ćemo pustiti u saobraćaj Glavnu ulicu i mislim da će to biti jedna ulica koja će biti na ponos svim građanima u Opštini Ruma. Tog dana ćemo se zahvaliti i najzaslužnijim pojedincima i kolektivima iz naše opštine, za doprinos razvoju opštine. A ceo taj dan biće posvećen obeležavanju Dana Opštine Ruma i gradske slave - rekao je predsednik SO Ruma, Stevan Kovačević.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Jasmina Pavlović, Dama godine - region 2018

Jasmina Pavlović sa prestižnim priznanjemVrnjačka Banja i hotel „Fontana“ ove godine su bili domaćini gala večeri povodom dodele prestižnog priznanja „DAMA GODINE - REGION”. Prva dodela nagrada ženama ostvarenim u svojoj profesiji organizovana je 2014. godine i za pet godina prerasla je u prestižno priznanje među predstavnicama lepšeg pola. „DAMA GODINE - REGION” je godišnja nagrada koja se dodeljuje istaknutim ženama iz javnog, društvenog i privrednog života iz Srbije i sa Ex -Yu prostora - za rad, društveni doprinos i stvaralaštvo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Serbia Fashion Week se otvara spektakularnom izložbom kolekcije visoke mode inspirisane srpskom vojnom uniformom

Iz kolekcije Ivanke JevtovićKao jedina licencirana Nedelja mode u Srbiji, Serbia Fashion Week od samog početka neguje kulturu i daje na značaju srpskoj tradiciji.
Projekat Nacionalne komore za modu Srbije i Galerije Matice srpske otpočeo je pre godinu i po dana kada je potvrđeno da su vrata ove institucije kulture otvorena modnim dizajnerima i da moda jeste umetnost. Nastavljajući put koji je trasiran još od nultog izdanja, Serbia Fashion Week ove godine pridružuje se obeležavanju stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbije i u okviru projekta Nasleđe u modi predstavlja kolekciju visoke mode Sećanje, tuga i lepota akademske slikarke Ivanke Jevtović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sa Vesnom Srdanov i Svetlanom Horvat o Serbia Fashon Weeku

Vesna Srdanov i Svetlana HorvatMogli bismo reći da smo se u svetu mode pozicionirali u sam evropski i svetski vrh, a tu konstataciju podupiru priznanja našim dizajnerima koja stižu sa svih strana sveta: iz Kine, Italije, Njujorka, Pariza... Sada je već postalo normalno da se naši dizajneri pojavljuju na prestižnim svetskim revijama, da dobijaju priznanja i od publike, i od modnih kritičara. Ali, i da svetski poznati dizajneri sve više traže da se pojave sa svojim revijama na Serbia Fashion Weeku u Novom Sadu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Srpska nedelja mode u znaku etno motiva

Sa KZN u Gradskoj kućiNa konferenciji za novinare, održanoj u četvrtak, 15.11.2018. godine, u Svečanoj sali Gradske kuće, predstavljen je program predstojećeg Serbia Fashion Weeka, jedine licencirane nedelje mode u Srbiji, koja će trajati od 21. do 26. novembra.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

KCNS: Puna sala na predavanju dr Stojkovskog o znamenitim ženama

Obraćanje dr Borisa StojkovskogTribina „Znamenite žene srpskog srednjeg veka“ održana je u četvrtak, 8. novembra, u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je docent dr Boris Stojkovski.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Srpski kulturni centar u Istri - mesto u koje su svi dobrodošli

Srpski kulturni centar u Istri (Pula) svečano je osnovan 2014. godine, prilikom otvaranja šestog Festivala srpske kulture u Istri sa primarnim ciljem okupljanja pre svega mladih kreativnih ljudi sa idejama, koji će u jednom ovakvom prostoru moći da ih razviju i realizuju. Vrlo brzo Srpski kulturni centar (SKUC) postaje stecište bogatih kulturnih aktivnosti i sadržaja, mesto susreta tradicionalnih i urbanih tokova, prijateljstva i pozitivnih poruka, otvoren za sve turiste i žitelje grada Pule i čitave Istre.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novogodišnji gala koncert ansambla JANOŠKA&VOJVOĐANSKI SIMFONIJSKI ORKESTAR u SNP-u

Članovi ansambla Janoška - spektakl u najaviOd četvrtka, 08. novembra, u prodaji su karte za Novogodišnji gala koncert koji će biti održan u nedelju 30. decembra u Srpskom narodnom pozorištu. Gostuje ansambl „Janoška“ (Slovačka/Austrija) jedna je od najoriginalnijih muzičkih grupa na svetu, čiji su koncerti širom sveta uvek rasprodati, prepuni uzbuđenja i iznenađenja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

SVEČANO OTVARANJE IZLOŽBE: DAN ZA ISTORIJU - 100 GODINA OD ULASKA SRPSKE VOJSKE U NOVI SAD

Jedna iz serije fotografija sa izložbe koju je postavila autorka dr Agneš OzerU istoriji svakog naroda, pa sledstveno tome i država i naselja, postoje događaji koji su bili istorijska prekretnica u ekonomskom, društvenom i političkom smislu. Za Novi Sad takav datum bio je 9. novembar 1918. godine. Radilo se o istorijskom trenutku, kada je najveći srpski grad u Monarhiji, kulturni, obrazovni centar Srba u Ugarskoj „postao središte događaja, koji su označili kraj života u jednoj državi i organizaciju i stvaranje druge države“, o kojoj su Srbi, kao i drugi južnoslovenski narodi vekovima sanjali.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com