Tue09262017

Poslednja izmena:11:20:18 PM

Back TURIZAM

Turizam

Šumarska kuća - vredan zapis iz sredine prošlog veka

 • PDF

Rajko Nikolić (prvi s leva) očekuje da Šumarska kuća bude pretvorena u muzejOsnovna namena „šumarske kuće“ na raskrsnici prema Jošaničkoj Banji i Vikend naselju, na Kopaoniku, bila je da se u njoj okupljaju rabadžije, da iz nje poslovođe vode svoj deo poslova. Posle njih došli su inženjeri, geodeti, potom prvi turisti, planinari i skijaši. Iz te kućice krenuo je život Kopaonika. Prvi objekat na Kopaoniku koji je podiglo JP „Srbijašume“ Šumsko gazdinstvo Raška, bila je „šumarska kuća“, 29. novembra pedesetih godina prošlog veka.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Priprema, kategorizacija i prodaja smeštajnih kapaciteta u domaćoj radinosti

 • PDF

Tatjana Palkovač, Marica Kosanović i Dragana ArsenijevićU okviru 60-ih „Dana berbe grožđa“ u Vršcu, od 14. do 17. septembra, u organizaciji Turističke organizacije Vršac, priređena su i predavanja na teme: „Priprema i kategorizacija objekata u domaćoj radinosti“ i „Primena marketinga u prodaju turističkih usluga u domaćoj radinosti“ za sve one koji su se odvažili da se uključe u izdavanju soba, kuća i sl. u seoskom domaćinstvu ili to planiraju u skorijoj budućnosti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vraćanje stoke na Kopaonik spašava prirodu ove planina

 • PDF

Redak prizor na KopaonikuPrema podacima iz 1939. godine na Kopaoniku je bilo 175 bačija, 39.000 ovaca, 5.000 krupne stoke, 57 magaraca i 500 konja. Ukupno 575 ljudi je živelo na bačevnim mestima gde su vršili pašarenje stoke, i od novca dobijenim prodajom mleka i mlečnih proizvoda, sira i kajmaka plaćali pašarinu. Danas je situacija takva da na celoj teritoriji Kopaonika i na području NP „Kopaonik“ nema više od 200 ovaca i 18 goveda koja organizovano pašare, ni jednog konja, niti koza. Sem toga, vršna sela do reke Ibar su potpuno opustela. Na Kopaoniku, trenutno nema nijedne aktivne bačije, da je naseljena i da živi preko leta. Ovakvo stanje je godinama nepromenjeno. Sve to dovelo je do nemile slike da je kleka u agresiji, da se naseljavaju pionirske, korovske vrste, a uloga stoke i ovaca je bila upravo da sprečava da se tako nešto ne desi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Radenko Cvetić: Manifestacije na Kopaoniku doprinose razvoju celog kraja

 • PDF

Radenko CvetićTuristički centar Kopaonik ove godine može da se pohvali brojem gostiju većim i od onog zabaleženog u zlatnim osamdesetim godina prošlog veka. Kopaonik je poznat pre svega kao ozbiljan planinski zimski centar, i investicije koje su se odnosile na zimski deo turizma dale su efekte.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dani Srpske u sredu u Novom Sadu

 • PDF

Novi SadManifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Srbiji biće održana od 15. - 21.09.2017. godine. I ove godine, ova manifesticija kroz različite programske aktivnosti, ideje i projekte na nov i jedinstven način predstavlja Republiku Srpsku, njene gradove, prirodne lepote, umetnike i stvaraoce iz različitih sfera delovanja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Rolerijada za najmlađe za kraj sezone na Vršačkom jezeru

 • PDF

Zajednički snimak zadovoljnih učesnikaNa trećoj rolerijadi, koja je bila održana u saradnji sa Roler savezom Srbije, 30. avgusta na Vršačkom jezeru, prijavilo se 37 takmičara iz Vršca, a sa drugarima iz Beograda bilo ih je blizu 50 (rekordni odaziv).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Crveno-bele u poseti ženskom košarkaškom klubu i Azbukovici

 • PDF

Radost druženjaŽenski košarkaški klub u Ljuboviji je obeležio znažajan jubilej - 40 godina postojanja. Tim povodom u goste su došle seniorska i pionirska ekipa ženskog košarkaškog kluba Crvena Zvezda. Jubileju je prisustvovala potpredsednica košarkaškog saveza Srbije Ana Joković. Pored niza sportskih dešavanja i utakmica za gošće i građanstvo je pripremljena predstava „Svastike“ u izvedbi amaterskog pozorišta “Aleksandar Joković“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Žikina šarenica prvi put u Temerinu

 • PDF

Temerin se i ovom prilikom predstavio na najlepši mogući načinEkipa emisije „Žikina šarenica“ na čelu sa gospodinom Žikom Nikolićem, gostovala je 27. avgusta 2017. godine na „Bucinom salašu“, po prvi put u Temerinu. Na izuzetno lepom prostoru „Bucinog salaša“ na najlepši način prezentovana je opština, privreda i planovi lokalne samouprave, brojni turistički proizvodi i lokaliteti. Kroz više priloga, predstavljeni su etno kompleksi „Brvnara“ u Bačkom Jarku i „Tajhaz“ mađarska zavičajna kuća u Temerinu, dvorac „Sečen“ i Stari park, bazenski kompleks JKP Temerin, Mini zoo vrt u Temerinu, Informativni centar Parka prirode Jegrička i ribnjak „Jezero“ u Bačkom Jarku.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

#mySerbianAdventures - foto konkurs

 • PDF

Najlepše fotografije sa letovanja na konkursu čekaju vredne nagradePutujte, fotkajte i osvojite vredne nagrade! - Još malo pa kraj nagradne igre!
Ako još niste, onda je krajnje vreme da podelite fotografije sa vaših putovanja po Srbiji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Crystal Hotel & Event Center ****, mesto koje ispunjava sve vaše želje

 • PDF

Crystal Hotel & Event Center biser SremaŠta treba da ima jedan hotel da bi ga gosti izabrali između svih ostalih? Da li je to kvalitet koji odgovara broju zvezdica pored njegovog naziva, specijaliteti domaće i internacionalne kuhinje od proizvoda lolalnih poljoprivrednih proizvođača, visok stepen usluge, ljubazno osoblje, obezbeđen parking prostor, pozicija ili dobra reputacija? Crystal Hotel & Event Center ****, situiran u centru Pećinaca, reklo bi se da ima sve napred navedeno, gde je postiguta mera između luksuznog i modernog, udobnog i ukusnog.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ljubovija beleži značajan porast broja poseta i noćenja

 • PDF

Čarobna priroda i sve bolji kvalitet usluga, mognet za turisteZa opštinu Ljubovija 2017. godina je izuzetno uspešna kada su u pitanju turistički subjekti na ovom području. Kvalitet usluge, promotivna kampanja koju zajedno vode Turistička organizacija, turističku poslanici ovoga kraja i vaučeri koje daje resorno ministarstvo, daju rezultate. Tome u prilog govori podatak da je do sada u smeštajnim kapacitetima na području opštine Ljubovija ostvareno preko 7000 noćenja (od početka 2017. godine do sada).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Hotel/restoran Sidro - biser Dunava

 • PDF

Hotel Sidro u BeškiSidro je simbol nade svih onih koji ostaju na obali da će oni koji su krenuli na put „preko vode“ stići na odredište, ili im se vratiti. Sidro je zaštitni znak mornara i mornarica i simbol je sigurnosti. Uvek mora da bude spremno prilikom uplovljavanja, isplovljavanja, plovidbe kroz kanale, tesnace... a da o vezu broda sidrenjem i ne govorimo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com