Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA

Privreda

Tatjana Jovanović: Snovi ne moraju biti veliki ali moraju biti vaši

Tatjana Jovanović            Tatjana Jovanović, alijas Tatjana Jo, imala je priliku da svoja iskustva influensera podeli sa mladima na tribini „Moj put do uspeha“, organizovanoj na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment (FIMEK), Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, i to na insistiranje studenata ovog fakulteta, željnih novih znanja i mogućnosti za kreiranje svoje budućnosti. Dupke pun amfiteatar „Prof. dr Slavko Carić" u sredu, 13. marta, potvrdio je da je interesovanje studenata za ovu i slične teme ogromno, a broj pitanja i realna očekivanja prisutnih da se na osnovu odgovora dve ostvarene i uspešne influenserke, otvore neke nove opcije za buduće menadžere.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Milica Bijelović: Studentski aktivizam i ulog u budućnost

Milica Bijelović            Na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment (FIMEK), Privredne Akademije u Novom Sadu, u amfiteatru „Prof. dr Slavko Carić" u sredu, 13. marta ove godine, održana je tribina pod nazivom „Moj put do uspeha". Nesvakidašnji, jer su na zahtev studenata, gošće bile poznate novosadske influenserke, Tatjana Jovanović, dipl. ekonomista (Ekonomski fakultet Subotica) i Ena Luna sa diplomom iz Međunarodne ekonomije ovog fakulteta i vlasnica brenda Luene, koje su odgovarajući na pitanja studenata podelile iskustva o potencijalima i rizicima u radu, o preduzetništvu, brend marketingu i dr. temama interesantnim za studente. U ulozi moderatora našla se Tamara Krstić, direktor marketinga Univerziteta Privredna akademija, koja se potrudila da prisutni od panelista dobiju tražene odgovore.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Podsticanje MSP u turističkom sektoru u Evropi kroz digitalne alate i inovacije

Sa završne konferencije projekta DIGITOUR u SofijiProjekat „Podsticanje turističkog sektora u Evropi kroz digitalne alate i inovacije - DIGITOUR“(https://digitour-project.eu/), sprovodi Klaster puteva kulture, zajedno sa devet partnerskih organizacija iz Italije, Nemačke, Francuske, Španije, Bugarske, Danske i Češke, a finansiran je od straneEvropskekomisijepreko Izvršne agencije za mala i srednja preduzeća (EASME), u okviru programa COSME COS-TOURINN-2020-3-04. Koordinator projekta je Venetian Cluster (Italija).Projekat je započet krajem 2021., a celokupna implementacija projektnih aktivnosti se završava u aprilu 2024.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Pametne, mlade, lepe - naučnice sa PMF-a među prvima u inovacijama

 Nada Savin: ( leva na desno) dr Jovana Panić; msc Nikolet Cako Baganj, dr Snežana Papović i msc Teona Teodora Borović            U okviru poziva Promis 2023 Fonda za nauku Republike Srbije jedan od dva odobrena projekta na Prirodno-matematičkom falultetu (UNS) je projekat pod nazivom "The new ionic additives for safer and durable electrolytes in lithium-ion batteries" (akronim SafeLi).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

ELABORAT ZSV O EFEKTIMA SPROVOĐENJA KONKURSA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA POLJOPRIVREDU, VODOPRIVREDU I ŠUMARSTVO NA ZEMLJORADNIČKE ZADRUGE U APV U PERIODU 2018-2023. GODINE

Mr Jelena Nestorov            Projektni tim Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), predvođen predsednicom mr Jelenom Nestorov, u skladu sa ugovorom potpisanim sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, izradio je i nedavno predstavio Elaborat o efektima sprovođenja konkursa pomenutog Sekretarijata na zemljoradničke zadruge u AP Vojvodini u periodu 2018-2023. godine. Kroz Elaborat sagledani su podaci o učešću zemljoradničkih zadruga u APV na konkursima, nakon čega su izvedeni zaključci sa predlozima i preporukama za buduće konkurse.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Istraživanje i novine u hemiji na PMF-u

Članovi PMF tima (sa leva na desno): doc. dr Jasmina Anojčić, dr Tajana Simetić, msc Nina Đukanović, msc Sanja Mutić i prof. dr Jelena BeljinU okviru poziva Promis 2023 Fonda za nauku Republike Srbije jedan od dva odobrena projekta na Prirodno-matematičkom falultetu (UNS) je projekat pod nazivom "Sustainable solutions in environmental chemistry: exploring biochar potential" (akronim EnviroChar). Rukovodilac projektnog predloga je profesor dr Jelena Beljin sa Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine. Članovi tima su docent dr Jasmina Anojčić; dr Tajana Simetić; dr Tamara Apostolović; msc Sanja Mutić i msc Nina Đukanović. Ukupna vrednost projekta je skoro 140.000,00 eura.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Takmičenje u besedništvu na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u Novom Sadu

Zajednički snimak učesnika takmičenja u besedništvu sa organizatorima            Četrnaesto po redu takmičenje u besedništvu, pod nazivom „Govori da te vidim ko si“ (Sokrat), održano je u četvrtak, 22. februara 2024., u amfiteatru Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu. I ove godine publika je imala priliku da čuje besede studenata Pravnog fakulteta, kao i besede srednjoškolaca iz novosadskih gimnazija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Vesti sa novosadskog PMF-a

Pozivnica za srednjoškolce            Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu ove godine opet organizuje akciju “BUDI STUDENT 1 DAN”, za sve učenike završnih godina srednjih škola, sa željom da im pruži što više informacija o akademskom životu.
            Studenti i profesori sa PMF-a će prijavljene đake provesti kroz zanimljiva predavanja, interesantne vežbe, odvesti na ručak u čuvenu studentsku menzu, pokazaće im čitaonicu, biblioteku, prošetaće kampusom, …
            Budući studenti će moći da “okuse” studentski život od 26. FEBRUARA DO 1. MARTA, a za učešće u akciji je neophodno da se prijave. Formular za prijavu se nalazi na sajtu fakulteta, kao i na društvenim mrežama.
            “Budi student 1 dan” PMF organizuje već godinama i do sada je u ovoj akciji učestvovalo preko 1200 srednjoškolaca, oduševljenih neformalnom atmosferom u kojoj su saznali sve ono što ih zanima, a tiče se njihovog budućeg akademskog života.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Pravni fakultet za privredu i pravosuđe otvario visokoškolsku jedinicu u Batočini

Gorana Milićevića sa svečanosti otvaranja visokoškolske ustanove u Batočini            Pravni fakultet za privredu i pravosuđe Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, u petak, 09. februara 2024. godine, svečano je otvorio akreditovanu visokoškolsku jedinicu u Batočini.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Reč profesora: La vita è bella - Obbligato a todos

Prof. dr Anđelija Ivkov Džigurski            Pod nazivom „Portugal i ja“, održano je 57. tematsko veče, studenata 3. godine hotelijerstva Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, PMF-a Novi Sad, 06. februara u hotelu „Sheraton“. Broj gostiju blizu rekordnom. U fokusu večeri koja ima humanitarni karakter, bilo je Udruženje „Daun“ iz Novog Sada. A zadovoljstvo viđenim, učinjenim sa studenata i publike, prelilo se i na njihove nastavnike.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

João Melo Alvim: Portugalci se u Srbiji osećaju kao kod kuće

Obraćanje gospodina João Melo Alvima            Ozbiljnost pristupa i obim organizacije 57. temetske večeri priređene od strane studenata 3. godine hotelijerstva, u okviru praktičnog dela ispita Animacija i logistika u turzmu, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Univerziteta u Novom Sadu, pod nazivom „PORTUGALiJA“ - potvrdilo je prisustvo specijalnog gosta, gospodina João Melo Alvim, zamenika šefa misije Portugala u Beogradu, koji se, izvinivši se zbog opravdanog odsustva ambasadora, obratio prisutnima laksavim rečima, vidno zadovoljan mladošću, energijom i željom da predstave zemlju iz koje dolazi i koju predstavlja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

PORTUGALiJA - kratak kurs kreativosti i humanosti studenata PMF Novi Sad

Ekipa studenata PMF-a koja je sa uspehom realizovala 57 animaciju            Humanitarne, tematske večeri osamnaestu godinu realizuju studenti 3. godine hotelijerstva Departmana za geografju, turizam i hotelijestvo, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, u okviru predmeta Animacija i logistika u turizmu i hotelijerstvu, uz pomoć svojih kolega sa Gastronomije, pod vođstvom prof. dr Anđelije Ivkov Džigurski i prof. dr Igorom Stamenkovićem, vanrednim profesorom. Posebnost ovih jedinstvenih promocija etnološkog, antropološkog nasleđa naroda organizacijom tematskih, animatorskih večeri, realizovanih od strane studenata, veliki je izazov, ujedno je i događaj humanitarnog karaktera, pomoći nekom, što ga čini još značajnijim. Sredstva sa ovog događaja bila su namenjena Udruženju „Daun“ iz Novog Sada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...