Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA

Privreda

Novi ljudi za novo doba

Hollo Ronald, direktor Hollo Company Doroslovo    Mozaik uspomena, slika, mirisa, emocija od kojih je satkan život nije nešto čega se čovek može odreći. A i zašto bi? Hollo Roland, direktor ZZ „Nagyret” (Velika rit) jasno se seća mesta gde je pre četvrt veka prvi put ašovom zahvatio zemlju i osetio njen miris. To mesto, do dana današnjeg njegovo omiljeno, bilo je presudno za dalji put, odluku da ostane  na zemlji i profesionalno joj se posveti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Poljoprivreda sa digitronom

Zvonko Banjeglav, direktor ZZ Agrolika Bački Gračac    Nije dovoljno voleti zemlji i raditi na njoj. Nasleđena znanja su prevaziđena a nova, koja se odnose na praćenja naučnih i stručnih saznanja, znanja iz agrarne politike, agrobiznisa, iz oblasti finansija, upravljanja rizicima..., o klimatskim promenama i promenama na tržištu hrane..., samo su segmenti korpusa znanja kojima savremeni poljoprivrednik treba da ovlada kako bi uspešno vodio proizvodnju. Često ni obrazovanje ni znanja nisu dovoljni.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Bez jasno određenih ciljeva nema fokusa i pravca kojim treba da idemo

Miloš Vuković, direktor ZZ Zadrugar Bač    Značaj poljoprivrednih zadruga i neophodnost njihovog osnivanja, i zadrugarstvo kao vid udruživanja, koje može doneti benefite pojedincima i zajednici u kojoj zadruga deluje, bila je tema Treće škole zadrugarstva „Bač - Bački Graćac - Doroslovo“ u oktobru ove godine. To je za polaznike bila i prilika da od najuspešnijih u zadružnom sektoru čuju o načinima rada, razmišljanja i delovanja koji su doveli do dobrih rezultata, da ta iskustva i saznanja prenesu u svoje zadruge i da ih implementiraju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Zadružna škola Zadružnog saveza Vojvodine - putokaz do pozitivnih rezultata

Mr Jelena Nestorov Bizonj, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine            Treća zadružna škola „Bač, Bački Gračac, Doroslovo 2023“ održana je 17. oktobra, u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine obilaskom ZZ „Zadrugar“ Bač, ZZ „Agrolika“ Bački Gračac i ZZ „Nagy Ret“ Doroslovo, koje su u minulom periodu uspešno poslovale.
            Na svečanosti povodom otvaranja Zadružne škole prisutnima su se obratili Milan Krkobabić, prvi čovek Ministarstva za brigu o selu, Petar Samolovac, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine. Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine (PKV), a u ime domaćina Miloš Vuković, direktor Zemljoradničke zadruge „Zadrugar“ iz Bača.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

U harmoniji sa željama, snovima i samim sobom

Miloš Petrović, direktor ZZ "Agročoka" u Čoki            Krajem 2021. godine Zemljoradničkoj zadruzi „Agročoka“ uručen je sertifikat „Farma dobre poljoprivredne prakse“ za uspešno uspostavljanje odgajivačkog centra goveda rase Limuzin. U organizaciji Udruženja „Agroprofit“, koje se bavi unapređenjem i afirmacijom tovnog govedarstva, priznanje je uručila mr Jelena Nestorov Bizonj, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine, uz obrazloženje da ova ZZ predstavlja dobar model u praksi jer je za nekoliko godina poslovanja zabeležila izuzetne rezulate.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

ZZ Paprika - Radosti i muke poljoprivrednika

Toša Matić

            Značaj savremene poljoprivredne proizvodnje u nacionalnom sistemu privrednog razvoja  jedan je od strateških prioriteta svake zemlje, sa ciljem da ima modernu, efikasnu i ekonomsku isplativu poljoprivredu, i zadovoljnog poljoprivrednika.
            Toša Matić, dikrektor Zemljoradničke zadruge „Paprika“ iz Martonoša, opština Kanjiža, domaćin konferencije „Uz zadruge do savremene mehanizacije“ u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), održanoj uoči Miholjdana, u vreme obavljanja poslednjih poljoprivrednih radova pred zimu, kaže da je jedan od najvitalnijih sektora privrede već duže vreme u nezavidnom stanju:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Garancijski fond Vojvodine snažan, siguran i pouzdan partner

Đorđe Raković    Garancijski fond AP Vojvodine i Turistička organizacija Vojvodine obeležili su u četvrtak, 12. oktobra 2023. godine u Kongresnom centru Master hale Novosadskog sajma u Novom Sadu dve decenije uspešnog poslovanja pod sloganom „20 GODINA GARANTOVANI USPEH“. Događaj je održan uz prisustvo brojnih zvanica. Ovaj značajan jubilej bio je prilika da se sublimira postignuto, izrazi zahvalnost partnerima i institucijama i da se najave dalji koraci u poslovanju. Obraćajući se prisutnim zvanicama, Đorđe Raković, direktor Garancijskog fonda Vojvodine je rekao:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dvostruki jubilej - dve decenije Garancijskog fonda Vojvodine i Turističke organizacije Vojvodine

Igor Mirović    Svečanosti povodom obeležavanja dvadeset godina od osnivanja Garancijskog fonda Vojvodine i Turističke organizacije Vojvodine (TOV), u Master centru Novosadskog sajma prisustvovali su članovi Pokrajinske vlade, predstavnici republičkih, pokrajinskih i gradskih institucija, privrednici, predstavnici medija, brojni prijatelji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Prevazilaženje teške situacije u poljoprivredi podrazumeva i menjanje nas samih

Prof. dr Aleksandar Sedlar            Dr Aleksandar Sedlar, redovni professor na Departmanu za poljoprivrednu tehniku na Poljoprivrednom fakultetu Univerzitetu u Novom Sadu, i orgnizator simpozijuma „Agro-tehnika-precizna poljoprivreda“ koji je u januaru ove godine održan 49. put na Zlatiboru, čovek iz nauke, svojim iskrenim nastupom privukao je pozornost učesnika skupa „Uz zadruge do savremene mehanizacije“, koji je u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV) održan u ZZ „Paprika“ u Martonošu, opština Kanjiža.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Sve je više “zelenih mašina” na našim poljima

Mr Đorđe Mišković            Da bez savremene mehanizacie i njene pravilne primene nema uspešne poljoprivrede, postulat je koji je obležio početak i kraj manifestacije - “Uz zadruge do savremene mehanizacije”, koju drugu godinu za redom organizuje Zadružni savez Vojvodine, sa ciljem da okupi sve relevantne predstavnike usko vezane za oblast poljoprivrede. Ove godine domaćin skupa bila Zemljoradnička zadruga „Paprika“, iz Martonoša, kako zbog uspešnosti do koje je došla otvorenošću za promene i usklađivanjem proizvodnje sa kretanjem tržišta, tako i zbog „zelenih John Deere mašina“ na svojim poljima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Bez investicija nema napretka, niti ulaganja bez podrške državnih institucija

Državna sekretarka Ivana Popović u razgovoru sa Goranom Savićem, direktorom Razvojnog fonda Vojvodina            Obnovi mehanizacije svojim konkursnim linijama značajno je doprineo Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu. Nije izostala ni podrška poljoprivrednicima kada je u pitanju obezbeđivanje podsticajnih sredstava što kroz IPARD program i program Svetske banke 50/40/10, što kroz nacionalne mere. Ove godine budžet Ministarstva poljoprivrede je rekordan i iznosi 114,4 milijardi dinara.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

ZZ Paprika Martonoš prestonica aleve ili začinske paprike

Toša Matić, direktor ZZ Paprika u razgovoru sa predstavnicima medija

            Zemljoradnička zadruga „Paprika“ iz Martonoša, primer je kako može efektivno i efikasno da se radi i kako treba svako da bude otvoren za nove projekte, ideje, nove izazove. U opštini Kanjiža ima jako mnogo sličnih primera što se direktno odražava na razvoj opštine - rekao je Robert Fejstamer, predsednik opštine Kanjiža i uz zahvalnost republičkim i pokrajinskim organima na podršci opštini Kanjiži, primetio da razvojna sredstva ipak nisu u skladu sa očekivanjima, ali i potrebama.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...