Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE

Reportaže

Novi kvalitet kreiranja turističke ponude ruralnih područja

  • PDF

Goran Radosavljević    Goran Radosavljević vlasnik je Seoskog turističkog domaćinstva „Čalane“ u istomenom zaseoku sela Žabare, 3 - 4 km od Topole. Izuzetna ocena za novi nivo rada u domenu turizma ovog domaćinstva potvrđuju komentari najkompetentnijih (mogu se videti na sajtu www.apartmani-čalane), onih koji su u ovim apartmanima boravili, nisu proizvod slučajnosti. Goran Radosavljević, vlasnik Apartmana, iskusan je ugostiteljski radnik. Radio je u nekim od najboljih restorana u srpskoj prestonici, sa partnerima iz Srbije i Ruske federacije vodio petnaest restorana u Moskvi, Sankt Peterburgu, Kazanju, Dnjepropetrovskoj oblasti, što je imalo ključnu ulogu u stvaranju pozitivnog profesionalnog iskustva, koje potom, kroz saradnju sa Vinarijom „Aleksandrović“ (projektom izvoza na rusko tržište 2010.), sa Savezom proizvođača rakije Srbije (kao njihov zastupnik), obogaćuje vinsko-rakijskom pričom. Prirodno, s obzirom da dolazi iz Šumadije, gde se proizvode vrhunska vina i kažu najbolja šljivovica na svetu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Vila Živanović Topola: Miran odmor kakav tražite i dinamikom kakvu želite

  • PDF

Radoje Živanović    Visoko rangirani turistički objekat Vila Živanović, u mirnom kraju samog centra Topole, prebogatom kulturnim, umetničko-zabavnim dešavanjima, za godinu dana od otvaranja, izborio je mesto među najuglednijim u turističkom miljeu. Novoizgrađeni objekat raspolaže sa tri spavaće sobe i velikim dnevnim boravkom, dvorištem i pored kuhinje unutar objekta, prostorom za pripremu hrane na otvorenom. Priprema hrane je ostavljena gostima, a po želji moguć je i svaki drugi dogovor sa domaćinom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Pristupačnost u turizmu u okviru projekta SMARTOUR predstavili profesori sa novosadskog PMF-a

  • PDF

Prof. dr Tatjana Pivac predstavila modul učesnicima projekta SMARTOUR u Ljubljani    Projekat SMARTOUR (SMART Tourism Skills Initiative) je ambiciozni projekat koji okuplja stručnjake iz različitih zemalja koji rade na razvoju obrazovnih materijala iz sledećih oblasti: pristupačnost, održivost, kulturna baština i kreativnost, saradnja i marketing i digitalizacija u turizmu. Navedene oblasti pokrivaju različite aspekte pametnog turizma i pružaju sveobuhvatno razumevanje ključnih tema. Glavni cilj SMARTOUR projekta pored kreiranja koherentnog i lako primenjivog skupa obrazovnih materijala je i njhova primena za obuku svih onih aktera koji se bave razvojem turizma kako bi primenili pametne pristupe ili pružili konsultantske usluge istoj ciljnoj grupi, pri čemu će i sami edukatori direktno imati koristi od upotrebe ovih obrazovnih materijala.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Još jedna nagrada za DDOR - Zelena kompanija 2023. godine

  • PDF

Sa dodele CCIS nagrada Kompaniji DDOR, Foto Dragan Petrović            Kompanija DDOR primila je još jedno priznanje za snažno zalaganje u oblasti očuvanja životne sredine i održivi razvoj. Vodeća osiguravajuća kuća nagrađena je prestižnom nagradom Green Award, koju dodeljuje Komora italijansko-srpskih privrednika. Takozvana „zelena nagrada“ stigla je na adresu DDOR-a zbog izuzetne posvećenosti ekološkim inicijativama, kao i napora u oblasti očuvanja životne sredine. Nagrada je uručena predsedniku Izvršnog odbora DDOR osiguranja Frančesku Mašiju na godišnjoj svečanosti, na kojoj se kompanijama uručuju nagrade za postignuća i doprinos poslovnih lidera.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Kakav deda takav unuk

  • PDF

Staniša Kržanović Miročanac sa unukom Milošem            Priprema hrane je poseban deo tradicije i kulture jednog naroda. Neki tvrde i njegova odrednica, jer se analizom posuđa korišćenih za pripremu i konkretna jela, može pratiti razvoj i kretanja određenih grupa i naroda. Za neke je kuvanje noćna mora, za druge velika ljubav, poseban doživljaj, jedna od najvećih životnih strasti. Za Stanišu Kržanovića, vlasnika Vlaškog nacionalnog restorana „Miročanac“, Donji Milanovac, kuvanje je i posao i hobi začinjen prirodnim darom i ljubavlju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

U sve se meša

  • PDF

Jovica Kuzmanović            Serija novih proizvoda koja se našla na tržištu u prehrambenoj proizvodnji individualnih proizvođača, posebno tokom poslednje decenije, obogatila je domaću ponudu jedinstvenim artiklima i ponudila jedan drugačiji vid preventivnih načina očuvanja i pobošljanja ljudskog zdravlja. Tako je danas, nakon više od 26 vekova, koncept koji je zastupao Hipokrat, otac medicine antičkog doba, saopšteno čuvenom rečenicom - „Neka tvoja hrana bude tvoj lek, a neka tvoj lek bude tvoja hrana”. sve popularniji princip zdravstvene kulture današnjeg doba.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Od gastronomije do alhemije - Čarda Aqua Doria

  • PDF

Gastro-enološki spektakl na čardi Aqua Doria    Mesta za predah i dobro raspoloženje, mogu biti planinske kuće, šumske staze, ali i prijatne niše nekog restorana, u koji se dolazi zbog omiljenih delicija. Često je ambijent i ljubaznost onih koji vas dočekaju i na isti način ispraćaju, presudan tas na vagi vaše odluke.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

NAJAVLJEN 54. MEĐUNARODNI SAJAM TURIZMA

  • PDF

Sa KZN na Novosadskom sajmuNovosadski sajam 54. međunarodnim sajmom turizma ide u susret predstojećoj zimskoj turističkoj sezoni, novogodišnjim aranžmanima, ali i ranim rezervacijama letnjih aranžmana, ponudi banjskih, spa i wellness destinacija u Regionu, poslovnih putovanja... kao i drugih, specifičnih vidova turizma, promotivnih i poslovnih aktivnosti u turizmu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Božansko piće koje se miriše, degustira i kojim se slika

  • PDF

Mira Kovačević    Vino veseli i telo i dušu. Ono je čudo, unutrašnja vatra i tečnost koja živi. U njemu je sublimirana sva istina ovoga sveta. Vino govori mnogo o onima koji su ga stvarali, i onima koji ga piju. Uz vino mislima rastu krila, rađaju nove ideje, a srce prosvetljuje. Zato je vino umetnost. Umetnost onoga ko ga stvara i onoga podstaknutog da je stvara dok ga degustira.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Rajko Nikolić: Od mašte do stvarnosti

  • PDF

Rajko Nikolić

            Ponekad je sam život inspirativniji od onog opisanog u romanima poznatih i priznatih pisaca. Bez preterivanja i nadograđenih emocija junak ove priče, Rajko Nikolić, podelio je sa nama svoj, nepredvidljiv, privlačan i sve u svemu lep.
            Sredinom maja 2024. godine, nakon 30 godina porovedenih na mestu čuvara zaštićenog područja Nacionalnog parka „Kopaonik“, naš junak odlazi u penziju. Epitet „zasluženu“ zavredeo je posvećenim radom, časno, i svako ko ga poznaje slaže se da mu pripada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Srbija očekuje dalje povećanje broja turista, a samim tim i potrebu za njihovom zaštitom

  • PDF

Obraćanje Dejana Pavlovića, moderatora panela "Bezbednost u hotelskom turizmu u regionu South-East Europe"            - Ovo će biti najuspešnija godina za turizam Srbije jer je zaključeno sa početkom novembra, prema podacima Centralnog informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma (CIS), turistički promet u odnosu na proteklu godinu povećan za 9 odsto kako u ukupnim dolascima, tako i u noćenjima 2023. godine u kojoj će prvi put biti premašen broj od 2 miliona stranih gostiju. Takav rezultat dugujemo činjenici da je stranih tiurista za čak četvrtinu više nego lane - rekao je Dejan Pavlović, predsednik Izvršnog odbora SAMKB na Okruglom stolu: “Bezbednost u hotelskom turizmu u regionu South-East Europe”, u prisustvu panelista dr Nataše Pavlović, direktora Turističke organizacije Vojvodine, Zoran Vučinović, Head of Security Mamula Island Hotel Operating Company, Tivat; i Miloša Gnjidić, Security and transport managera at FRUŠKE TERME Resort &Residences, člana SAMKB.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Aleksandar Bilanović - Hakleberi Fin XXI veka

  • PDF

Prof. dr Marko Carić, dekan FIMEK-a, sa uvaženim gostom Aleksandrom Bilanovićem            Blizu 200 poznavalaca, pratilaca i poštovalaca rada Aleksandra Bilanovića okupilo se u amfiteatru Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment (FIMEK) Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, kapaciteta 130 mesta, želeći da nakon prve „Dripačke rapsodije“, dođu do njegove druge knjige „Esmeralda 973“ nazvane po adresi u Buenes Aeresu odakle je počelo njegovo osvajanje Južne Amerike. Knjige pustolovne, inspirativne, nadahnute iskustvom egzotičnih (energetskih) predela. Ne iz ugla turističkog vodiča, već iz ugla „tragaoca“ za sopstvenim ja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...