Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM Planinski turizam Mojsinska Gora – vrata Srbije

Mojsinska Gora – vrata Srbije

  • PDF

Mojsinjska Gora se nalazi u središtu Srbije - na području opštine Ćićevac - na nekoliko kilometara od autoputa Beograd – Niš,  kada se krene prema Kruševcu. Ovaj predeo od oko 150 km2 je predložen za zaštitu od strane Zavoda za zaštitu prirode  kao predeo izuzetnih odlika zbog nenarušene prirodne ambijentalne celine i značajne kulturne baštine koja seže 6.000 godina unazad.

Osim praistorijskih arheoloških nalazišta, život na ovom prostoru dokumentuju antički lokaliteti, a najznačajnije je postojanje velikog broja sakralnih objekata iz srednjeg veka kada se , prema zapisu jednog putopisca, ovde čulo samo “brujanje zvona i pojanje svetih kaluđera.” Prema nekim navodima pominje se 70. pa i 100 crkava, a danas ih je sačuvano 28. Mnoge su zarušene, a negde su sveta mesta obeležena ikonom, krstom… Manastiri, crkve i isposnice su podizane pored izvora lekovite vode (po nekima isceliteljske) kojom ovaj kraj obiluje.  Planinski potoci, zdenci i kladenci ukrašavaju  zatalasano pobrđe čiji vrhovi ne prelaze 500 metara nadmorske visine.
Izdižući se kao rt između Zapadne i Južne Morave u blizini njihovog sastava u Veliku Moravu, Mojsinjska planina “zaustavlja” sa zapada dinarski, a sa istoka karpatski masiv, pa u geografskom smislu predstavlja VRATA Srbije.
Tako je nazvana i izložba fotografija koju je u Turističkoj organizaciji Beograda postavio Dragan Čapkunović iz Stalaća, domaćin beogradskim novinarima, Draganu Bosniću i Rozani Sazdić, koji su lepote predela, ljudi i kulturno-istorijskih spomenika zabeležili fotoaparatom.
Cilj  izložbe fotografija ovo troje autora je da se u okviru projekta “Mojsinjska Gora” promovišu prirodne i kulturne vrednosti i ukaže na mogučnosti revitalizacije ovog kraja i njegovoj postavljanja na turističku mapu Srbije sa mogućnostima razvoja verskog, kulturnog, lovnog, eko i drugih vidova turizma.  Izložba će biti postavljena i u drugim galerijama u Beogradu, kao i u Kruševcu i Ribarskoj Banji,  koja organizuje tokom leta splavarenje Južnom Moravom od manastira Sveti Roman do Stalaća da bi se se na najlepši način upoznao predeo i posetila sveta mesta.
Postoji puno legendi u ovom kraju.  Jedna od poznatih je epska pesma “Smrt Vojvode Prijezde”, poslednjeg  branioca Stalaća od Turaka koji je skočio u Moravu kada nije mogao da spasi grad koji je bio u doba kneza Lazara moćno utvrđenje na izlasku iz  klisure. Na njenom drugom kraju, gde reka probija planinu, je postojao utvrđeni grad Gradina ( Jerinin grad) koji je danas u ruševinama. Tu Južna Morava pravi neobičnu okuku koja gledana odozgo ima oblik delte - zatvaranja životnog kruga ( po pričama, upravo je ovde  mesto između tri gore -Mojsinjske, Poslonske i Đuniske, koje će sačuvati Srbe).
Sveti gaj ili “Mala Srpska sveta Gora” ima svoju mističnost, ali je lako dostupna. Pohodili su je i brojni slikari i pesnici. Poznati glumci, muzičari i kulturni poslenici su okupljeni oko pripreme dokumentarno – igranog filma koji će se snimati u Mojsinjskoj gori i premijerno će biti izveden na  Umetničkom Saboru “ Pod  krilima arhangela” koji se organizuje već 10 godina  pored obnovljene crkve sv Arhangela u Stalaću.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com