Wed05222024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Strategija razvoja koju Srbiju uvodi stavlja je na listu svetski poznatih vinogradarsko-vinskih regiona

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

            Udruženje proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „Srem - Fruška gora“, uz podršku Pokrajinske Vlade i Privredne komore Vojvodine (PKV) bilo je domaćin online panela pod radni nazivom „Prezentacija programa razvoja vinogradarstva i vinarstva Republike Srbije za period 2021 - 2031. godine“. U prezentaciji programa održanoj u četvrtak, 04. februara 2021. godine u prostorijama PKV učestvovali su eminentni sagovornici.

            - Pristup koji podrazumeva okupljanje, jasne ciljeve i strategiju iz koje se prave akcioni planovi za svaku godinu, i da svako odgovara za ono što se obavezao da će da učini, jedini je koji donosi rezultate - istakao je dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam obraćajući se organizatorima, domaćinima i svim prisutnima. On je podsetio da je Pokrajinski sekretarijat za privredu, za ovu godinu, zahvaljujući Vladi koja je povećala budžet Sekretarijata za 66%, odvojio preko 20 miliona dinara za degustacione centre, koji se u najvećoj meri odnose upravo na vinogradarstvo i vinarstvo. Početkom marta biće raspisani konkursi, pa je sekretar pozvao sve koji žele da se prijave to učine i poželeo „da se potroši svaki dinar, u suprotnom bi to smatrao neuspehom.
            - Vino, hrana i dobri ljudi, to je ono što su naši brendovi, a kada ih objedinimo u jednu reč onda je to turizam - zaključio je dr Ivanišević.
            Boško Vučurević, predsednik PKV, zadovoljan ulogom domaćina, rekao je da ova tema posvećena prezentaciji razvoja vinogradarstva i vinarstva Republike Srbije u potpunosti odgovara PKV kao mestu okupljanja privrednika i privrednih dešavanja. Pod pretpostavkom  da će ova Strategija biti osnova Zakona o vinarstvu, koji bi trebao da bude usklađen sa Zakon o vinima u EU, svojevrsni alat i smernice za naše vinare, rekao je da će ovaj dokument biti jako bitan u podizanju produktivnosti, a uvođenje savremenih tehničko-tehnoloških mera pomoći će našim vinarima postizanje još boljeg kvaliteta. 
            - Mislim da će razvoj ovog segmenta doprineti razvoju turizma, jer je vinski turizam danas u svetu u ekspanziji - podsetio je predsednik, dodavši da je poslednjih godina PKV intenzivno, kroz organizaciju studijskih putovanja u najpoznatije vinske regije Mađarske, radila da se kroz primere dobre prakse sagledaju mogućnosti razvoja ove privredne grane i refleksija na turizam. On je podsetio da danas jedan Villány od nešto preko 2.000 stanovnika ima status grada, jer ga godišnje zbog vina i lepote kraja poseti oko 300-400 hiljade turista. Takođe i Eger (nešto preko 50.000 stanovnika), godišnje poseti 350.000 turista, dok je Vojvodinu u toku 2019. posetilo ukupno 580-90 hiljada turista.
            Mladen Petreš, pomoćnik pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo rekao je da je Pokrajinski sekretarijat uvek bio  jedan od stubova razvoja poljoprivrede u Vojvodini i da su ove godine konkursima (od 28, 23 su namenjena za poljoprivredna gazdinstva) predviđena sredstva za razvoj poljoprivrede, Dobar deo sredstava opredeljen je i za vingoradare i vinare koji mogu da apliciraju na konkurse za opremu za navodnjavanje, nabaku opreme za protivgradne mreže, za stubove, podizanje višegodišnjih zasada... Takođe, na konkurse za mlade mogu da apliciraju mladi proizvođači vina i vinogradari, a konkurs za vinske puteve obezbeđuje sredstva pojedincima lokalne samouprave za poboljšanje poljoprivredne infrastrukture, ratarskih puteva, čime se i indirektno podstiče razvoj vinskog turizma.
            Dr Marko Malićanin, predsednik Saveza vinara i vinogradara Srbije fokusirao se na značaj Strategije 2021 - 2031., na kojem je Savez radio proteklih godinu i po dana.
            - Ovaj dokument je usvojen od strane Vlade Republike Srbije krajem prošle godine što je bila i kruna rada Saveza vinogradara i vinara Srbije, mlade organizacije osnovane pre godinu i po dana od kojih je godinu dana funkcionisala u izuzetno teškim okolnostima. Protekla godina je jedna od najtežih u istoriji srpskog vinogradarstva i vinarstva. Mi u Savezu smo se trudili da to izuzetno teško vreme u svakom pogledu olakšamo našim vinarima i da koliko toliko pomognemo da se ta kriza prebrodi, a posledice budu što blaže.
            Gospodin Malićanin je detaljnije predstavio dokument nazvavši ga sveobuhvatnim jer se bavi analizom svetskog vinogradarstva i vinarstva, srpskog vinarstva i pokazuje mesto Srbije u odnosu na region i svet, kada je u pitanju vinogradarstvo i vinarstvo. Ovaj dokument identifikuje sve nedostatke, mogućnosti i šanse srpskog vinarstva, uključujući prizvodnju sadnog materijala, od jačanja sektora rasadničarstva u Srbiji koje je trenutno na niskoj grani, ali sa velikim potencijalom rasta, povećanjem površina pod zasadima vinove loze (trenutno Srbija ima 12.000 ha vinograda pod vinskim sortama koje su u dobroj kondiciji, dok je u vinogradarski registor upisano 7.000 ha. Dokument se bavi ciljevima, povećanjem kvaliteta vina, sa fokusom na identitet i autentičnost, jačanje i povećanje svesti o uzgoju autohtonih sorti, organskoj proizvodnji, zaštiti domaćeg tržita. U svom izlaganju naglasio je važnost marketinga, jednog od glavnih ciljeva Strategije, da srpsko vinogradarstvo i vinarstvo zauzme ozbiljno mesto na svetskoj i evropskoj vinskoj sceni, „mesto koje mu po pravu pripada jer uslovi za uzgoj vinove loze su kod nas fantastični“. Strategija se bavi i stvaranjem kadrova da bi sve planirano moglo da se iznese u narednih 10 godina i da postigne osnovni cilj - da vinogradarstvo i vinarstvo postane jedna ozboljna grana privrede koja će da zauzme značajno mesto u ekonomiji naše zemlje.
            - Strategija prepoznaje ovaj sektor kao agregat razvoja ostalih sektora ekonomije, prvenstveno razvoj vinskog turizma, ugostiteljstva, bačvarskog zanata, mašinske industrije... Strategija predviđa ulaganje u ovaj sektor od 270 - 320 miliona evra u narednih 10 godina kroz direktna davanja, i dodatna ulagnja od 250 - 300 miliona od strane vinara. Tu su i drugi fondovi pripremani od strane Svetske banke i od Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), a mi se prvenstveno fokusiramo na razvoj vinogradarstva i vinarstva.
            Gordan Bašić, predsednik Udruženja „Srem - Fruška gora“, kao najvećeg u Srbiji, iskoristio je priliku organizacije ovog događajada istakne veliki izazov i veliku obavezu koja je pred vinogradarima i vinarima. Po rečima gospodina Bašića sve činioce vezane za razvoj programa vinogradarstva i vinarstva Strategija razvoja je Bibilja  koju su vinogradari i vinari iznedrili i koju treba čitati uz pridržavanje i unapređivati kroz sve ono što je planirano da se realizuje u narednih deset godina. 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com