Wed12062023

Poslednja izmena:11:36:23 AM

Vinarija Probus Vineyards novo blago Fruške gore

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Moderna vinarija „Probus Vineyards” u Velikim Radincima, kraj Sremske Mitrovice, vlasnika Milorada Miloševića, zvanično je otvorena na Mitrovdan, 08. novembra 2021. godine. S obzirom da se radi o slovenačkoj investiciji, čast i zadovoljstvo da zvanično otvori vinariju pripala je Nj.E. Damjanu Bergantu, ambasadoru Republike Slovenije u Srbiji.

            - Veliko je zadovoljstvo biti ovde sa Miletom i njegovom porodicom. Gospodin Milošević je u Sloveniji radio kao direktor dve značajne kompanije, bio je vlasnik jednog hotela i sve što je zaradio, oko četiri miliona evra, investirao je u ovu vinariju. Kada je došao prvi zadatak je bio da obezbedi zemlju, danas 40 ha i za to je to trebao da pregovara sa 127 vlasnika. Reč je o veoma velikoj slovenačkoj investiciji u infrastrukuru u Srbiji. Mislim da ovo nije njegov poslednji korak, već jedan od prvih na putu razvoja ove regije. Zna da naglasi da je iz Slovenije doneo slovenačko znanje i slovenačko iskustvo na području uzgoja vina, pre svega došlo iz Goriških brda, veoma poznate vinske regije - rekao je ambasador.
            „Iskustvo uči a ljubav vodi“ - poslovni je moto gospodina Milorada Miloševića, čoveka koji je 2012. godine zasadio prvi vinograd, da bi danas u svom posedu imao 40 ha, od čega 19 ha pod vinogradom, odnosno 16 ha u punom rodu. Nije slučajno, što se vinogradi prostiru na mestu gde je M.A. Probus, čije ime vinarija danas nosi, upravo na tom mestu, zvanom Šuljamačka glavica, zasadio prve vinograde 280-te godine, prekršivši tako Ukaz cara Domicijana o zabrani gajenja vinove loze van Apeninskog poluostrva koja je bila na snazi duže od veka.
            Danas, ovaj Bogom dan vinograd za uzgoj vinove loze, predstavlja stožer razvoja vinogradarstva i vinarstva ovog kraja, ali i privrednih, kulturnih, te neizostavnih turističkih kapaciteta.
            Čin otvaranja je obeležio govor domaćina, kojim je evocirao put siromašnog dečaka rođenog u Velikim Radincima, koji se kao petnaestogodišnjak otisnuo u svet u potrazi za mestom na kojem će ostvariti svoje snove. Završio je srednju školu, potom fakultet političkih nauka, pa pravni fakulutet. Tokom bogate karijere, vodio je prestižne slovenačke kompanije poput „Iskre“ i „Planike“, potvrdio se i kao uspešni hotelijer. Poslovni razvoj pratila je i podržavala njegova porodica, supruga Tatjana i dve ćerke. Ipak, srce ga je vuklo nazad. Otvara prvu slovenačku firmu u Srbiji i pre uspostavljanja zvaničnog diplomatskog odnosa između dve zemlje. Deset godina kasnije, sa ciljem razvoja kraja, organizuje Sajam poljoprivrede. U drugoj deceniji novog milenijuma, u rodnim Radincima odlučuje da zasadi vinograd i počne malu proizvodnju vina. Entuzijazam i želje vrlo brzo su prerasli prvobitne ideje
            - Vinarija predstavlja ostvarenje mojih snova, a ćerka Maja je njihov nastavak. Ponosan sam što danas otvaram novu životnu priču koja je postala moj ponos. Priču koja je zahtevala puno odricanja, truda i znoja, danas nagrađene brojnim prestižnim priznanjima sa vinskih festivala - rekao je gospodin Milošević.
            Dr Marko Malićanin, predsednik UO Saveza vinogradara i vinara Srbije je tom prilikom iskazao zadovoljtvo što je razvoj ovog velikog vinogradarsko - vinarskog poduhvata pratio od samog početka i da ima priliku da, sa ostalim gostima, uživa u ovom prelepom ambijentu.
            - Ovakvi projekti su dokaz da srpsko vinarstvo nezadrživo ide napred u pravcu ozbiljnog razvitka. Danas vinsku scenu Srbije karakteriše diverzitet, i od severa ka jugu, od Vranja ka Subotici različita su zemljišta, klimati, tradicija, na desetine autohtonih, mnoštvo internacionalnih sorti, koje su u srpskih vinogorjima našle topao, udoban dom. One, zajedno sa svim agroekološkim uslovima daju sliku vinske Srbije, u kojoj se danas mogu probati vrhunska vina. Srbija nije poznata na vinskoj mapi jer je tokom XX veka prošla kroz velike društvene krize, ratove, koji su ostavili traga na vinski svet. Ali, u XXI vek Srbija je u ušla vrlo dinamično, na krilima nekolicine entuzijasta, vinogradara i vinara zahvaljujući kojima je vinska scena počela da stasava. Danas imamo preko 120 hiljada individualnih odgajivača vinove loze, preko 22 hiljade hektara pod vinogradima, više od 400 registrovanih vinarija i te brojke se iz godine u godine uvećavaju. Ono što budi posebnu radost upravo su projekti poput vinarije „Probus Vineyards”, na čelu sa gospodinom Miletom, uz stručan nadzor vrhunskog enologa Uroša Boljčine i njegove pomoćnice Ane Muzalevski. Ovakve vinarije su garant da će vinska scena Srbije rasti i doneti neku novu vrednost - zaključio je dr Malićanin.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com