Sat06222024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Vinarija Probus Vineyards - slovenačka investicija u Srbiji

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Nj.E. Damjan Bergant, ambasador Republike Slovenije u Srbiji zvanično je otvorio vinariju „Probus Vineyards” u Velikim Radincima, vlasnika Milorada Miloševića, državljanina Republike Slovenije i Republike Srbije. Svečano otvaranje bilo je ujedno i promocija Slovenačke investicije u Srbiji.

            Ambasador je tokom otvaranja naglasio da je svaka investicija, pogotovo u vinarstvo dobra, jer podrazumeva razmenu znanja i iskustva.
            - Slovenija može da učestvuje u razmeni iskustva na području uzgoja vina jer ima tradiciju, a slovenački vinari su veoma poznati u svetu - naglasio je tom prilikom ambasador.
            On je istakao da je za njega, kao predstavnika Republike Slovenije, otvaranje ovakvog objekta veliki poduhvat, veoma bitan i značajan jer se radi o investiciji, u koju je znanje i iskustvo donešeno iz Slovenije u Srbiju. Po njegovim rečima, Slovenija slovi za zemlju vinu uprkos ograničenoj produkciji. Iako po količinima ne može da se meri sa vinskim velesilama poput Francuske, Španije i Čilea, kvalitet vina iz Slovenija obezbeđuje siguran izvoz u sve zemlje sveta.
            O vinogradarsko-vinskom potencijalu Srbije na internacionalnom nivu, kakav ima Slovenija, gospodin Bergant je rekao:
            - Svakako da Srbija ima veliki potencijal po pitanju vina. Mislim da su srpska vina odlična, i da imaju veoma visok nivo kvaliteta i da Srbija u budućnosti može da igra veoma značajnu ulogu u vinskom svetu - rekao je gospodin Bergant, dodavši da na tim osnovama možemo oplemeniti buduću saradnju između dve naše zemlje.
            Uzgoj vinove loze i proizvodnja vina usko su vezani uz vinski turizam. Na tu temu ambasador je istakao da je Srem bogat svim i svačim, i kao takav mogao bi da postane primamljiv turistima i poslovnim ljudima iz njegove zemlje. Smatrajući turizam izuzetno važnom privrednom gradnom, sugeriše pravac njegovog razvoja ka eko turizmu i korišenja prirodno-geografskih vrednosti ovog kraja.
            - Srbija na području Fruške gore ima veoma visok kvalitet turističkih proizvoda, ali i neiskorišćenih resursa. Može da bude interesantna sa otvaranjem vinarija poput vinarije „Probus Vineyards” u Velikim Radincima, razvojem ugostiteljstva, kulinarstva, eko turizma - kaže gospodin Bergant, dodajući da Slovenci vole da borave u prirodi i da brojne markirane pešačke, biciklističke staze kroz Frušku goru, uz lokalno vino i hranu mogu da obezbede sve uslove kvalitetnog odmora. Kao dodatnu vrednost prirodnom bogatstvu Srema i Fruške gore naveo je veliki broj srednjovekovnih manastira, kao i novootvorene „Fruške terme“ u Vrdniku, koje pored nekolicine odličnih manjih ugostiteljskih objekata, nude vrhunski smeštaj i kompletan doživljaj. 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com