Sun01292023

Poslednja izmena:11:33:43 AM

Milorad Lonić: Kultura čuvanja tradicionalne narodne igre i pesme

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Povodom Dana prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji 25. novembra 1918., Savez kulturno-umetničkih društava Srbije i Folklorni ansambl „Vila“ Srpskog kulturno-umetničkog društva „Železničar“ iz Novog Sada, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Novog Sada, u subotu 27. novembra 2021., u cilju daljeg razvoja i afirmisanja tradicije naroda sa ovog prostora, organizuje XIII Festival zlatnih ansambala Srbije, IV Svetski dan srpskog kola, od 2017. na UNESCO reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine.

            Ovo veliko druženje započeće saborom folklornih ansambala i svih onih, profesionalno i srcem opredeljenih za očuvanje i negovanje narodne igre i pesme, biće održano na platou ispred SPENS-a u 12:00. Odmah nakon toga, u Amfitatru SPENS-a, zakazano je Saborno izvođenje niškog kukunješa i nadmetanje.
            Gala koncert zlatnih ansambala Srbije, sa početkom u 13:30 u Velikoj sali Sportsko-poslovnog centra, okupiće najbolje igračke ansamble kulturno-umetničkih društava iz naše zemlje: KUD „Branislav Nušić“ Vladičin Han, KUD „Mladost“ Novi Pazar, KUD „Frula“ Raška, AKUD „Abrašević“ Kragujevac, AKUD „Abrašević“, AKUD „Oro“ i Ansambl „Teodora“ Niš, KC „Stefan Nemanja“ Kraljevo,  AKUD „Ivo Lola Ribar“, AKUD „Miki Mitrović Jarac“ i AKUD „Španac“ iz Beograda, AD „Novi Beograd,  KPD „Jednota“ Gložan, KUD „Laza Nančić“ Vršac, KUD „Pionir“ Zrenjanin, DZNN „Gusle“ Kikinda, ŽKUD „Bratstvo“ Subotica, KUD „Đerdan“ Valjevo, Udruženje za negovanje tradicije „Prijedor“, KUD „Ivan Cvetković“ Grkinja, Ansambl „Vila“ iz Novog Sada.
            Druženje se nastavlja uz Koreografske minijature tradicionalnog plesa.
            - Izgradili smo jednu manifestaciju danas prepoznatljivu ne samo u matičnom gradu, već i šire, i zato nije čudo što smo okupili plejadu od 28 asocijacija koje će svojim učešćem uveličati ovaj festival. Osim folklornih ansambala iz cele zemlje, učesnici festivala su i Fakultet muzičke umetnosti iz Beograda, Fakultet sporta i fizičke kulture iz Niša, Akademija umetnosti Novi Sad. Prošle godine smo započeli tzv. Minijature tradicionalnog plesa, u okviru kojih će do tri igrača prikazati 12-tak koreografija inspirisanih srpskim kolom, kako bi se kroz jednu novu stilizovanu formu sagledao umetnički domet prijemčiv mlađim generacijama. Tim povodom će u hotelu „NORCEV“ relevantni stručnjaci iz raličitih krajeva naše zemlje prikazati igre sa Kosova i Metohije, slovačke, bunjevačke, igre iz Banata i Bačke, igre iz Stare Srbije i Makedonije. Ovo je način da uživamo u prikazu ne tako često medijski ispraćenih igara, onog što mi u okviru društava negujemo, čineći ovaj događaj interesantijim i nama i publici koja će sve to pratiti - rekao je Мilorad Lonić, predsednik Predsedništva Saveza kulturno-umetničkih društava Srbije i direktor i umetnički direktor Ansambla „Vila“.
            Gospodin Lonić smatra da savremeni izraz promocije, naše kulturno nasleđe čini održivim, jer nema smisla ako je izuzeto iz duha vremena u kojem egzistira. Po njegovom mišljenju, svaka generacija treba da ostavi neki pečat za buduće naraštaje. Negovanje našeg kutlurnog nasleđa ne podrazumeva kopiju nečega što je nekada bilo, kada je u pitanju tradicionalni ples ili tradicionalna muzika, nego nadgradnju postavljenu na čvrstim temeljima stvaralaštva usklađenu sa duhovnim potencijalom aktuelne generacije.
            Festivalska događanja pratiće i rad stručnog žiria: dr Vera Obradović, red. prof. Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, Drago Kecman, dugogodišnji sekretar, potom i direktor AKUD „Španac“, koreograf Srboljub Ninković, solista Akademskog nacionalnog baleta Branko Krsmanović, danas vođa AKUD „Miki Mitrović Jarac“ i Đorđe Lakušić, umetnički rukovodilac KUD „Kopaonik“ iz Leposavića.
            - Ovaj festival neguje i kulturu sećanja. Sam povod daje mu smisao sabornosti, suštinske za srpski narod. Ovo je manifestacija otvorenog srca, namenjena svima koji se bave negovanjem onoga što je sveto svim narodima koji žive na ovom prostoru. Na području ne samo Vojvodine, već i cele Srbije žive mnogobrojni narodi, koji baštine različite kulture. Njihovo negovanje, prožimanje i uticanje jednih na druge, dalo nam je jednu novu dimenziju, novi kvalitet kojim se ponosimo. Mislim da je sve više toga što se zove iskonska potreba susretanja ljudi različitih kulturnih identiteta na način da svako sačuva svoj - objašnjava gospodin Lonić.
            Medijski sponzori manifestacije su portal i časopis TOPSRBIJA i Novosadski inforamtivni portal 021. Ulaznice za Gala koncert se mogu kupiti na ulazu u Veliku dvoranu. Ulaz ostalim sadržajima je slobodan.

Više fotografija na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com