Wed05252022

Poslednja izmena:08:54:23 AM

Reakcija Zadružnog saveza Vojvodine na mere Vlade Republike Srbije za privremenu zabranu izvoza osnovnih poljoprivrednih proizvoda

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

            Nezavidnom položaju poljoprivrednika i sve težim uslovma poljoprivredne proizvodnje doprinele su mere Vlade Republike Srbije usvojene pre nedelju dana, koje se odnose na privremenu zabranu izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda: pšenice, pšeničnog brašna, zrna kukuruza i prekrupe, kao i sirovog suncokretovog ulja, te smanjenja akciza za derivate nafte, gasna ulja, olovni i bezolovni benzin. Uredbom Vlade Srbije ograničavaju se maloprodajne cene goriva i zabrananjuje točenje istog, mimo rezervoara. U međuvremenu su navedene odluke donekle izmenjene, ali je zabrana izvoza pšenice i kukuruza praktično i dalje na snazi. Donete odluke sa stanovišta države imaju za cilj sprečavanje poremećaja na tržištu i rast inostrane tražnje.

            Povodom ovih mera i posledica koje mogu izazvati, Zadružni savez Vojvodine (ZSV) je u četvrtak, 17. marta održao konferenciju za medije na kojoj su mr Jelena Nestorov, predsednik ZSV i članovi UO ZSV govorili o realnim problemima izazvanim odlukom donetom bez konsultacije sa glavnim akterima, poljoprivrednim proizvođačima, što je razmatrano i na sednici Upravnog odbora Saveza održanoj 09.03.2022. godine u Novom Sadu. Na sednici je razmatrana i aktuelna situacija u poljoprivredi u pogledu stanja jesenjih useva, prolećne setve i merama zabrane izvoza prehrambeno-poljoprivrednih proizvoda.
            - Zadružni pokret  se protivi bilo kakvoj zabrani izvoza bilo kojeg od navednih strateških poljoprivrednih proizvoda, smatrajući da ova mera nije opravdana. To se dešava u situaciji kada svih ovih proizvoda ima dovoljno na domaćem tržišitu za sopstvene potrebe, potrebe rezerva i izvoz, a u vreme kada je cena ovih proizvoda na veoma visokom nivou i kada poljoprivrednik i zadruga mogu da njihovom prodajom pokriju cene ulaganja u proizvodnju - koje u istoriji proizvodnje nisu bile veće. Predlažemo da umesto zabrane izvoza  država obezbedi dodatnu sigurnost tržišta preko Republičke direkcije za robne rezerve, koja treba da se pojavi na tržištu i otkupi potrebne količine pod aktuelnim tržišnim cenama, ukoliko se želi obezbediti dodatna sigurnost, pored već postojećih zaliha. Na taj način niko ne bi izgubio, a država bi jeftinije mogla da prođe nego sa zabranom izvoza - jer zabranom izvoza ne gube samo proizvođači i prerađivači, već i država - rekla je, između ostalog, mr Jelena Nestorov.
            Na sednici UO ZSV analizirane su direktne posledice izazvane vladinim merama na ratarstvo, stočarstvo, i poljoprivredu uopšte.
            Upravni odbor ZSV je posebno izdvojio problem stočarstva, koje je i ovako u teškoj situaciji, što je posebno izraženo od prošle godine, kada su cene ratarskih proizvoda dostigle svoje maksimume, uz naznaku da bi država trebalo da na više načina pomogne oporavak stočarstva, a prvenstveno ograničavanjem uvoza proizvoda od mesa i mleka, koji dodatno otežava položaj domaćih proizvođača..


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com