Tue07162024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Jasmina Đorđević: Razvoj turizma u zaštićenom području NP Fruška gora

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Zaštićena područja su geografski jasno određeni prostori namenjeni zaštiti prirode kojima se upravlja radi njihovog dugoročnog očuvanja i pratećih usluga ekološkog sistema. Površina zaštićenih područja u Srbiji trenutno iznosi 678.237 ha, odnosno 7,66% teritorije Srbije: 471 zaštićenih područja od čega 5 nacionalnih parkova (za područje Stare planine i planina Kučaj-Beljanice pokrenut je postupak njihove zaštite), 18 parkova prirode, 21 predeo izuzetnih odlika, 70 rezervata prirode, 6 zaštićenih staništa, 315 spomenika prirode, 36 područja od kulturnog i istorijskog značaja. Prvi propisi kojima se štiti priroda i čuvaju prirodni resursi datiraju iz XIV veka (Dušanov zakonik), a prvo zaštićeno područje na teritoriji današnje Srbije bila je Obedska bara, stavljena pod zaštitu 1874. godine.

            Nacionalni park „Fruška gora“, proglašen 1960. godine, prvi je nacionalni park u Srbiji, slede Đerdap (1974), Tara i Kopaonik (1981) i Šar planina (1986).
            PRONACUL ideja o promociji i očuvanju prirodnog i kulturnog nasleđa
            Međunarodni Interreg V-B, ADRION 2014-2020 projekat pod nazivom: „Promocija prirodnog i kulturnog nasleđa za razvoj održivog turizma u zaštićenim područjima” -PRONACUL, je projekat kojim se naglašava ideja o promociji i očuvanju prirodnog i kulturnog nasleđa i podržava razvoj međunarodne strategije za zajedničko promovisanje područja ADRION, kao turističke destinacije. Projekat je objedinio nauku i struku kako bi definisao mogućnost održivog turizma na područjima koja do sada nisu bila pod „udarom“ turista. Namenjen je pre svega porodicama i manjim grupama koji žele da iskuse prirodne vrednosti, upoznaju kulturno nasleđe zaštićenog prostora, i kao takav suprotstavljen je masovnom turizmu.
            U okviru PRONACUL projekta u Sremskim Karlovcima organizovane su dvodnevne radionice sa ciljem da se kroz razgovor o konkretnim problemima u tim oblastima sagledaju moguća rešenja.
            Dr Jasmina Đorđević, redovan profesor na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, rukovodilac projektnog tima dela pilot projekta, koji se odnosi na područje NP „Fruška gora“ istakla je njegovu važnost i ciljeve:
            - Detaljna i sveobuhvatna turistička valorizacija prirodnog i kulturnog nasleđa je od ključnog značaja za menadžment destinaciju sa ovim tipom turističkih atrakcija. PRONACUL povezuje 12 partnera i dva podpartnera koji nastoje da detaljnom i sveobuhvatnom turističkom valorizacijom prirodnog i kulturnog nasleđa utvrde mogućnosti, planove i usmeravanje budućeg turističkog razvoja, ulaganja i unapređivanja turističke ponude. Ovaj projekat ima zadatak razmene primera dobre prakse svih područja, učesnika u projektu. Neke znamenitosti na tim područjima su zaštićene od strane UNESCO-a ili programom Natura 2000, dok će neke u budućnosti postati zaštićene u okviru pilot područja. Jedan od ciljeva ovog projekta je i razvijanje zajedničke metodologije na osnovu koje dobijamo jasnu sliku o aktuelnom stanju, turističkom potencijalu, prednostima i manama analiziranih destinacija. Autor ove metodologije koja će biti primenjena na svim projektima partmera pilot projekta, i dostupna preko virtualne komore svim korisnicima ADRION-a je doc dr Nenad Tomić, sa PMF-a, čime će biti omogućeno povezivanje prirodnih i kulturnih dobara kao jedinstvenih turističkih proizvoda od Italije do Grčke.
            Projekat PRONACUL će imati svoju publiku
            Domaćin dvodnevnog skupa, ekskluzivna Vinarija „Veritas“, Ešikovac 105 u Sremskim Karlovcima, na putu za Stražilovo, okupila je prvog dana steiholdere, drugog turističke organizacije i predstavnike NP, direktne upravljače ovim područjem, radi upoznavanja sa problemima, razmotrila načine njihovog rešavanja u skladu sa primerima dobre prakse radi razvijanje efikasne strategije kao krunska tačka ovog projekta.
            - Pravljenje masovnog turizma na Fruškoj gori u ovom projektu nije slučaj. Potenciramo da porodice ili grupa prijatelja obiđu Frušku goru i pri tom ukomponujemo da obiđu neki kulturno-istorijski spomenik, npr. manastir, obiđu vinariju, ručaju na nekom salašu. Ova promocija ide u pravcu da loklano stanovništvo koje živi na tom prostoru može da ostvari određen prihod. Vojvodina sa salašima i gastronomskom ponudom, multikulturalnošću, prednjači u ponudi te vrste turizma, kada je Srbija u pitanju. Sve više ljudi traže raznovrsnost aktivnosti, jednodnevne izlete. Pokušavamo da kroz ovaj projekat dostupnom na sajtu, povežemo sve destinacije, učinimo ih atraktivnim i privlačnim domaćim i stranim turistima. Kretanja na turističkom tržištu govore da će ovaj projekat imati svoju publiku - zaljučila je dr Jasmina Đorđević.
            Ukupan budžet PRONACUL projekta je 1.770.348,98 EUR. Projekat je započet 01. aprila 2020., a planirani završetak 30. septembra ove godine, zbog opšte situacije biće produžen. Vodeća institucija na projektu PRONACUL koji se sprovodi u šest država (Sloveniji, Italiji, Hrvatskoj, Grčkoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji) je Regionalna razvojna agencija Zasavje iz Slovenije, a rukovodilac projekta je Andraž Malovrh.
            Članovi projektnog tima ispred Prirodno-matematičkog fakulteta su: rukovodilac prof. dr Jasmina Đorđević, prof. dr Vanja Pavluković, prof. dr Igor Stamenković, doc. dr Nemanja Tomić i MSc Tijana Đorđević.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com