Fri07192024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Bač(k)om mirisali kulen i kobasice

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 8
  • Sledeća

            Turistička organizacija opštine Bač organizovala je devetu po redu tradicionalnu gastronomsku manifestaciju „Bačka kulenijada i kobasicijada“ u Gradskom parku u Baču, 30. aprila 2022. godine. Prem rečima Darka Vojnovića, direktora Turističke organizacije, na manifestaciji je bio prijavljen rekordan broj ekipa. U kategoriji najbolji kulen, slanina i kobasica se takmičilo 18 izlagača, dok se u pravljenju i pečenju kobasice na licu mesta takmičilo 13 ekipa.

            Svi učesnici u takmičenju morali su imati potvrdu o ispravnosti mesa, zbog kontrole veterinarske inspekcije, dok su prodajni štandovi morali imati potvrdu o poreklu mesa i njegovoj ispravnosti. Kotizacija po takmičaru za uzorak kulena, kobasice i slanine ili sva tri uzorka iznosila je 500 dinara. Kotizacija za ekipe koje su se takmičile u pečenju kobasice i najbolje kobasice iznosila 4000 dinara, a svaka ekipa je za taj iznos dobila 5 kg mesa, creva, hleb, sto i klupe za 6 članova.
            U kategoriji najbolji kulen treće mesto pripalo je Janu Hniljici iz Bačkog Petrovca, drugo mesto Janu Vali iz Selenče, dok je po oceni žirija prvo mesto pripalo Nebojši Milinoviću iz Bača.
            U kategoriji najbolja slanina treće mesto pripalo je Miletu Ikaču iz Bača, drugo mesto Petru Jovanoviću iz Obrovca, dok je nagradu za prvo mesto osvojio Jan Hniljica iz Bačkog Petrovca.
            U kategoriji najbolja kobasica treće mesto pripalo je Milanu Končaru iz Bača, drugo Karolu Horvatu iz Bačkog Petrovca, dok je prvo mesto pripalo Janu Hniljici iz Bačkog Petrovca.
            U delu takmičenja koji se odnosi na pravljenje i pečenje kobasice na licu mesta, pobeda je pripala ekipi „Rad 2016“ iz Bača.
            Ovogodišnja manifestacija privukla je veliki broj posetilaca i izlagača, koji su izlagali vino, slatko, med, rakiju, likere od limuna i grožđa, sok od đumbira, kao i krzno, nakit i suvenire.
            Kulturno-zabavni deo programa uveličali su članovi ženske pevačke grupe KUD-a „Mladost“ iz Bača, a svi posetioci mogli su da uživaju u živoj svirci.
            Najuspešnijim takmičarima dodeljene su prigodne nagrade zahvaljujući sponzoru „Alevi“ doo iz Beograda.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com