Tue07162024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Dan PMF-a Novi Sad obeležen dobrim rezultatima i nagradama

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

         - Prirodno-matematički fakultet (PMF) Univerziteta u Novom Sadu je fakultet sa najvećim brojem projekata, a nastavnici i naučnici najcitiraniji na Univerzitetu u Novom Sadu. I pored neospornog kvaliteta i fantastične opreme koje poseduju naše laboratorije, nije nam lako, jer dugo već naši smerovi nisu prvi na listi želja budućih studenata. Uprkos tome opstajemo jer naši studenti, kao i oni budući, koji će upisati ovaj fakultet, su veliki zaljubljenici u nauku i zahvaljujući njihovoj strasti i posvećenosti, kao i strasti i posvećenosti naših naučnika i naučnica, mi rastemo i razvijamo se, idući u korak sa vremenom - rekla je dr Milica Pavkov Hrvojević, dekan fakulteta, na svečanosti održanoj 20. maja. povodom obeležavanja 53. godišnjice ove po mnogo čemu jedinstvene „kuće nauke“.

            Davne 1969. godine PMF je konačno prestao da bude podstanar i dobio svoju kuću. Prirodno-matematički smer je tada bio tek smer na komšijskom, Filozofskom fakultetu, kada je dobio zasluženu autonomiju.
            - Od tada PMF raste i razvija se, o čemu svedoče brojna otkrića, nagrade, priznanja koja su usledili, hiljade diploma i indeksa koje smo štampali i sigurna sam da su naši osnovači imali ovakvu misiju i viziju - istakla je dr Milica Pavkov Hrvojević.
            Ovakvi događaji su prilike kada se sumiraju rezultati, ali i planiraju budući projekti i akcije.
            Za postignute rezultate u protekloj godini dodeljene su nagrade i plakete najboljim studentima, profesorima, asistentima.
            - Najbolji student Univerziteta u Novom Sadu i najbolji student Prirodno-matematičkog fakulteta je Trivko Kukolj sa Departmana za fiziku;
            - Nagrade za uspeh u toku studiranja dobili su: Nikola Goleš (student generacije u oblasti prirodno-matematičkih nauka sa Departmana za fiziku); Nikola Perlić (Departman za biologiju i ekologiju); Marija Vukadin (Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo), Đorđe Stupar (Departman za matematiku i informatiku).
            Najbolji profesori i saradnici po ocenama studenata su: Dubravka Milić (prof. na Departmanu za biologiju i ekologiju); Lazar Gavanski (prof. na Departmanu za fiziku); Branko Ristanović (prof. na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo); Sanja Armaković (prof. na Departmanu za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine); Dragan Mašulović (prof. na Departmanu za matematiku i informatiku); Dragan Obradov (saradnik na Departmanu za biologiju i ekologiju); Jovana Knežević (saradnik na Departmanu za fiziku); Dragan Milošević (saradnik na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo); Slaven Tenodi (saradnik na Departmanu za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine) i Lidija Fodor (saradnik na Departmanu za matematiku i informatiku).
            Nagradu za izuzetne rezultate u oblasti nauke i istraživačkog rada dobila je Ivana Kuzminac sa Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine. Najveći finansijski doprinos ostvaren u međunarodnoj saradnji dobila je Biljana Basarin sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, za projekat EXtremeClimTwin.
            Dr Milica Pavkov Hrvojević je pozvala mlade, ambiciozne učenike završnog razreda četvorogodišnjih srednjih škola da razmisle o PMF kao svom izboru, posebno na profesorske smerove, izuzetno bitne za našu zemlju i za škole koje ostaju deficitarne za nastavnke iz mnogih oblasti, i naravno nove studijske programe: Geoinformatika, Primenjena matematika, Data Science i dr.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com