Thu07182024

Poslednja izmena:07:53:45 PM

Zadružni savez Vojvodine širi međuregionalnu saradnju

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Zadružni savez Vojvodine (ZSV) je značajan faktor okupljanja zadrugara iz regiona. Tako je bilo i na njihovom štandu ovogodišnjeg, 89. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, koji se nakon dve godine održava u uobičajenom, prolećnom terminu. Domaćini, Zadružni savez Vojvodine (ZSV) i njihovi gosti, pored Zadružnog saveza Srbije (ZSS), Zadružni savez Republike Srpske, Hrvatski poljoprivredni zadružni savez i Asocijacija zemljoradničkih zadruga Severne Makedonije, u okviru okruglog stola pod nazivom „Zadrugarstvo u regionu - razmena iskustava“ fokusirali su se na daljem širenju i produbljivanju međuregionalne zadružne saradnje.

            - Svaki naš susret je prilika da razmenimo iskustvo, ocenimo mesto poljoprivrede i zadrugarstva u svakoj od naših država, povezanih zajedničkom istorijom i komplementarnim pravcima razvoja. Naš cilj da kroz ove susrete otvorimo neke nove poslovne odnose, da povezujemo naše zadruge i da zajedno što više uradimo za zadružni pokret - izjavila je tim povodom mr Jelena Nestorov, predsednica ZSV.
            Konstatujući stalan napredak po pitanju povezivanja zadruga unutar ZSV i ZSS, koje sve više razumeju potrebu zajedničke saradnje na tržištu i pozitivnim je ocenila inicijativu zadruga na traženju od ZSV kontakata za povezivanje sa sebi sličnim, kao jedan od preporučljivih pravaca razvoja.
            Nikada jači uticaj zadruga nego u vreme krize, kao i reakcija zadružnog sektora na mere Vlade konkretnim preporukama donele su rezultate:
            - Kako ZSV, tako su i druga poslovna udruženja tražila da se interes proizvođača zaštiti, da se ne zabranjuje izvoz, nego da se drugim merama reaguje na tržište. Znatan broj poljoprivrednika u aktuelnim tržišnim uslovim teško radi. Zadruge u vreme krize su pokazale svoju vitalnost, kao faktor opstanka - rekla je, između ostalog, mr Jelena Nestorov Bizonj.
            Božo Volić, predsednik Poljoprivrednog zadružnog saveza Hrvatske pozdravio je razvoj zadrugarstva u Republici Srbiji, koji je prepoznat od nadležnih institucija i predstavlja osnov ruralnog razvoja:
            - U Hrvatskoj je situacija značajno drugačija. Kada smo postali članica EU počelo je osnivanje proizvođačkih organizacija čija su preteča zemljoradničke zadruge. Proizvođačke organizacije znače udruživanje u jače sektore, kako na nivou države, tako i van nje. To se nije pokazalo kao dobro jer su mali i srednji poljoprivrednici prepušteni sami sebi. Vojvodina i Srbija su zahvaljući zadružnom sektoru daleko bolje pokrile maloga seljaka i razvile ruralna područja u odnosu na Hrvatsku, jer velikom proizvođaču nisu potrebne ni zadruge ni proizvođačke organizacije - istakao je gospodin Volić.
            Rajko Kulaga, predsednik Poljoprivrednog zadružnog saveza Republike Srpske se zahvalio na pozivu za učešće na Novosadskom sajmu u okviru regionalne zadružne saradnje, ocenivši je visokom ocenom:
            - Poslednjih desetak godina učesnici smo ovog skupa, a prošle godine smo potpisali Memorandum o saradnji. Zadružni savezi Severne Makedonije, Republike Srbije i Republike Srpske su u okviru Memoranduma aplicirali na zajednički projekat prekogrančne saradnje sa realizacijom do kraja godine. Uspostavili smo nove vidove regionalnih odnosa u cilju podizanja sadašnjeg nivoa i njegovog širenja.
            - Vidimo pozitivnu snagu nastupa ZSV, informišemo se o iskustvima drugih, a neka ćemo preneti i kod nas - rekao je Lazar Koev, predstavnik Asocijacije poljoprivrednih zadruga iz Severne Makedonije, izrazivši  nadu da će saradnja biti nastavljena.
            Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije ovaj tradicionalan način okupljanja, ocenio je kao veoma značajan, a znanje, zadruge, stočarstvo, smatra ključem uspeha.
            - Prikupljanje dragocenog znanja putem razmene iskustava zadrugara naših susednih republika, kao i predstavljanje sopstvenih potencijala je način dobijanja potrebnih znanja. Poslednjih godina formirano je preko 1.100 zadruga, od kojih je 80% zemljoradničkih i poljoprivredcenih, i većina od njih uspešno posluje; u očekivanju formiranja nove Vlade i ministarstva, predlog ZSS je za poštovanje treće mere - stočarske proizvodnje, govedarske i ovčarske, jer prema iskustvima EU stočarska proizvodnja povlači sve ostale grane - naglasio je gospodin Mihailović, dodavši da smo za postignuća u zadružnom sektoru dobili priznanje hrvatske i makedonske zajednice:
            - To možemo da gledamo kao pomak u radu, u porodičnom i zadružnom. Kada svi učestvujemo na istom projektu, gde zadrugari i zadružni savezi, poljoprivrednici, lokalna samouprava, i Republika Srbija delujemo u sinergiji, onda postižemo sistemske pomake koji su primećeni.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com