Wed06192024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

PROJEKAT LIFEdu, GOSTI U NOVOM SADU

  • PDF

            U okviru programske aktivnosti LTTA „Outdoor activities“ u sklopu projekta Learning through Interdisciplinary Field Education (LIFEdu), od 9.05. do 13.05.2022. održana je treća po redu obuka u kojoj su učestvovali, pored tima iz Srbije i timovi iz Olomouca i Maribora. Timove u sve tri države činili su univezitetski profesori, studenti i nastavnici osnovnih i srednjih škola.

            U toku intenzivnih obuka, učesnici su naučili više o terenskoj nastavi, pravilima izvođenja ove nastave, a bilo im je i prezentovano na koji način se terenska nastava izvodi i koje mesto zauzima u kurikulumu Srbije, Češke i Slovenije, sa akcentom na organizovanje i izvođenje terenske nastave u visokom obrazovanju. U toku obuke učesnici su prvo u nacionalnim, a zatim i internacionalnim timovima osmišljavali aktivnosti koje bi mogle da se izvode u okviru nastave geografije, ali i u korelaciji geografije sa drugim predmetima. Osmišljene aktivnosti su kasnije bile verifikovane na terenu.
            Tokom ovih pet dana, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa Novim Sadom i obiđu sve značajne lokacije grada. Šetnju gradom upotpunila je priča o istoriji Novog Sada od strane profesora Rastislava Stojsavljevića. Predavanje o značaju terenske nastave i iskustvima sa izvođenja terenske nastave u zemlji i inostranstvu studentima, nastavnicima i profesorima je održao profesor Mlađen Jovanović. Takođe, organizovana je poseta Petrovaradinskoj tvrđavi i katakombama - podzemlju tvrđave Petrovaradin, nakon čega su učesnici prisustvovali sjajnoj prezentaciji Astronomskog društva ADNOS iz Novog Sada u astronomskoj opservatoriji na Petrovaradinu.  
            Ceo jedan dan bio je posvećen obilasku Sremskih Karlovaca, upoznavanju učesnika sa bogatom istorijom ovog mesta, gde su učesnici posetili Ekološki centar Radulovački, obišli Dvorsku baštu i krstarili Dunavom. Poseta je završena obilaskom muzeja pčelarstva i vinarije Živanović.
            Svi obilasci i posete realizovane su sa osnovnim ciljem da inspirišu nastavnike i studente za izvođenje terenske nastave i osmišljavanje aktivnosti koje bi mogli da primenjuju sa učenicima u osnovnim i srednjim školama, ali i na fakultetima.
            Poslednjeg dana, prezentovane su sve osmišljene aktivnosti i predstavljene mogućnosti organizovanja terenske nastave.
            Domaćin kolegama iz Slovenije i Češke bio je Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, kao i članovi projekta LIFEdu: rukovodilac prof. dr Smiljana Đukičin Vučković, prof. dr Anđelija Ivkov Džigurski, prof. dr Ljubica Ivanović Bibić i administrator projekta dr Jelena Milanković Jovanov.

Tekst i foto: Prof. dr Anđelija Ivkov Džigurski

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com