Wed06192024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

SUBOTA I NEDELJA ZA PAMĆENJE

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Novi Bečej je i ove godine dokazao da, iako je mala varoš, tradicionalnu manifestaciju Velikogospojinski dani organizuje na vrhunskom nivou na zadovoljsto meštana, posetilaca i velikih muzičkih zvezda koje nastupaju. Za tri dana manifestacije Novi Bečej je ugostio preko 100.000 posetilaca. Ove godine su posetioci bili posebno zainteresovani za podmanifestacije, koje su specifične za ovaj kraj.

Ulica zanatskog piva, otvorila je ovogodišnju Gospojinu u četvrtak, 25.08. Sva četiri dana od 18-24h bila je prepuna ljubitelja zanatskog piva i rock muzike u izvođenju sjajnih lokalnih bendova. Usledili su:  Poljofest, Takmičenje u kuvanju riblje čorbe, Etno bazar, Avlija zabavlija, Dečija ulica..., a u nedelju, 28. avgusta, posebnu pažnju je izazvala Revija paradnih zaprega, kada su najlepši konji 80 ekipa iz cele Srbije prodefilovali Tiskim kejom. Takmičarski deo obuhvatao je kategorije: dvopreg, četvoropreg i tradicionalni novobečejski petopreg koji je i danas zaštitni znak Velikogospojinskih dana. Prvi put ove godine u okviru takmičarskog dela posetioci su imali priliku da vide i najmlađe ljubitelje konja, decu, koja su pokazala impresivne veštine u upravljanju karucama.
            SUBOTA
            Drugi dan Velikogospojinskih dana je započeo tradicionalnom Velikogospojinskom litijom na kojoj se okupio veliki broj meštana koji su pratili sveštenstvo do manastira Velika Gospojina.
            Posetioci su uživali u brojnim sadržajima koje nudi ova prelepa varoš, a svi su željno čekali koncerte koji su tokom večeri održani na velikoj bini. Ove godine organizatori mogu da se pohvale svetskom produkcijom, koja je upotpunila vizuelni doživljaj nastupa rock zvezda. Inače, manifestacija Velikogospojinski dani je decenijama poznata po odličnim koncertima, što je potvrđeno i ove godine, jer su rock izvođači zaista oduševili desetine hiljada posetilaca.
            Prvi su nastupili najpoznatiji srpski irci Orthodox Celts, koji su odmah krenuli žestoko na šta je publika odlično reagovala, pa se zaigrao i irski ples.
Potom je na scenu izašao doktor za rock’n’roll Nele Karajlić sa svojim bendom „Osiromašeni uranijum“ i krenuli su da se ređaju hitovi i horsko pevanje svake pesme. Neletova spontanost svaki koncert učini drugačijim, pa je tokom pesme „Devojčice kojima miriše koža“ na binu izveo desetak devojaka iz publike kako bi zajedno otpevali refren ovog legendarnog hita. Nele je u Novom Bečeju poslednji put pevao pre 25 godina, ali je zbog sjajne publike obećao da neće više toliko čekati na njegov sledeći koncert.
Za kraj večeri iznad Novog Bečeja i okoline se prolomio zvuk neverovatne trojke, benda iz Pule, Atomskog skloništa. Bruno Langer uz podršku mladog gitariste i bubnjara je održao masterclass rok’n’roll-a. Bruno je ređao svoje hitove iz karijere duge više od 50 godina, a s obzirom da je po prvi put svirao u Novom Bečeju bilo mu je posebno drago što je u publici video nasmejana lica svih generacija, koji su ih sa oduševljenjem pozdravili. Prezadovoljan prijemom domaćina i posetilaca, poželeo je svakako da ponovo dođe u banatsku varoš.
            Iako je Novi Bečej ceo dan bio pun gostiju koji su uživali u brojnim sadržajima, varoš je nedeljno jutro osvanula potpuno čista i spremna da dočeka nova događanja.
            Za GOSPOJINU se živi
            Muzički program poslednjeg dana manifestacije bio je posvećen ljubiteljima narodne muzike. Na impresivnoj bini pored Tise po prvi put je nastupila Aleksandra Prijović. Aleksandra je toliko bila oduševljena reakcijom publike da je u jednom trenutku sišla sa bine i pozdravila se sa brojnim fanovima koji su zauzeli prve redove. Njenom koncertu je po prvi put prisustvovao i njen mali sin i baka, pa ih je izvela na binu što je publika dočekala aplauzom. Osim svojih hitova Aleksandra je puna dva sata pevala i dobro poznate hitove narodne i pop muzike, a desetine hiljada ljudi u publici je podržavalo horskim pevanjem i ovacijama. I tu nije bio kraj, jer je iza bine dočekao veliki broj fanova koji su želeli fotografiju sa svojom ljubimicom, a Aleksandra ih je sve maksimalno ispoštovala.
            Odličnu atmosferu koju je napravila Aleksandra Prijović nastavio je njen stariji kolega, Saša Matić. On je u Novom Bečeju poslednji put nastupao 2016. godine i, kako je rekao, odmah se veoma rado odazvao ponovnom pozivu organizatora. Prva dva sata Saša je pevao svoje dobro poznate hitove “Nađi novu ljubav”, “Maskara”, “Anđeo čuvar”, “Ko te ljubi ovih dana”, “More tuge” i mnoge druge, a sve vreme publika nije štedela glasa. Potom je nastavio sa hitovima svojih kolega, a poseban segment je posvetio pesmama svojih kolega kojih više nema što je izazvalo posebno emotivnu reakciju.
            - Za ove trenutke u životu se živi. Pomogli ste jednom čoveku da se oseća najvoljenije i najlepše na svetu - rekao je Saša.
            I upravo tako, Novi Bečej je grad ljubavi, lepote i divnih domaćina.

Sanja Veličković
General Manager
ExtoMedia

Vieše fotografija iz Novog Bečeja na našoj Facebook stranici https://www.facebook.com/topserbia.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com