Tue07232024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Osvrt na jednu od najvećih svetkovina - Velikogospojinske dane u Novom Bečeju

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Velikogospojinski dani 2022, koji su povodom gradske slave obnovljeni pre 28 godina, zahvaljujući bogatom i sadržajno oblikovanom programu za sve uzraste, i ove godine, od 25 - 28 avgusta, privukli su veliki broj pristalica, onih koji s razlogom dolaze da podrže jednu od najvećih turističko-privrednih i gastro-zabavnih manifestacija u Vojvodini.

            Poslednjih godina, manifestacija počinje izuzetno zanimiljivim i komercijalno uspešnim projektom predstavljanja malih, kraft pivara. Tako su Velikogospojinski dani počeli u večernjim časovima u četvrtak 25. avgusta, otvaranjem Ulice zanatskog piva, u kojoj su predstavljeni najkvalitetniji proizvođača piva nudeći sasvim novi vid zabave, druženja i dobroh ukusa. Tokom sva četiri dana  ovde su se od 18 do 24 časa smenjivali domaći rock bendovi koji retko dobijaju sličnu priliku da se prikažu javnosti.
            Manifestacija je nastavljena sutradan, otvaranjem IX Velikogospojinskog „Poljofesta“, koji je pod sloganom „Budi gazda“ okupio 15 izlagača, proizvođača i distributera poljoprivredne mehanizacije i opreme, semenske robe, sredstava za zaštitu bilja. Među izlagačima našao se i „Agrotech“, zastupnik prozvođača poljoprivredne mehanizacije: STEYR, FLIEGL, HE-VA, ARMATRAC, VERSATILE, ROSTSELMASH, SULKY, IDROFOGLIA... i dr. višegodišnji zlatni sponzor Gospojinskog „Poljofesta“, kompanija koja je uveliko prisutna na ovom prostoru. U petak, 26. avgusta otvoren je i tradicionalni Etno bazar, a u poslepodnevnim časovima održano je i takmičenje u kuvanju riblje čorbe „Gospojinski kotlić“ koji je uprkos uobičajene napetosti, uneo i dobro raspoloženje.
            Za vikend su bile u fokusu dečje aktivnosti u „Avliji zabavliji“ i „Dečjoj ulici“, a za kraj ostavljeno je defile i takmičenje u okviru XXV Revije paradnih zaprega, ono od čega je započela ova lepa, porodična fešta, jedna od malobrojnih koja je uspela da sačuva prvobitni identitet.
            Velikogospojinski dani obeleženi su litijom koja je polazila iz crkve Svetog Nikolaja i putem Tiskog keja završila u manastiru, gde je u prisustvu velikog broja vernika, u porti manastira održano večernje bdenje, a na sam praznik, Veliku Gospojinu, služena je sveta liturgija.
            - Kada ste mali morate biti borbeniji i glasniji od svih drugih, jer Novi Bečej je okružen Zrenjaninom, Kikindom, Bečejom, gradovima koji su po broju stanovnika duplo. Uprkos toj činjenici, u prethodnoj godini zabečežili smo znatan procenat više noćenja turista od ovih gradova, i oko 50% više nego što je bilo pre šest godina, kada je ova administracija preuzela vođenje opštine. Novi Bečej ima istoriju, ima čime da se pohvali, i u tom smislu aktivno radimo na njegovoj prezentaciji - istakao je povodom otvranja „Poljofesta“, Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej.
            Nije bio iznenađen ovogodišnjim, relativno skromnim brojem od petnaest prezentera poljoprivredne mehanizacije i prateće ponude, ali je zacrtao da sledeće godine taj broj mora biti između 20 i 30 ozbiljnih izlagača. Posebno se zahvalio prisustvu komapnije „Agrotech“, koja je 2021. ponovo pokrenula novobečejski brend „FOP - fabriku opreme i pribora“, iz razloga što ova firma zapoljava ljude iz ove opštine.
            Gospodin Maksimović je ovom prilikom podsetio da je zahvaljujući 25 miliona evra obezbeđenih od strane Vlade Republike Srbije, realizovan veliki broj infrastrukturnih radova na teritoriji Novog Bečeja, među kojima i kanalizaciona mreža, koja će rešiti problem na čitavoj teritoriji grada i 2/3 na teritoriji čitave opštine.
            Na jesen najavlje početak opremanja nove industrijske ili tzv. radne zone u Novom Bečeju, površine oko 200 ha, odnosno 150 ha, bez zelenih površina, u neposrednoj blizine brze saobraćajnice Kikinda - Sombor, koja će prolaziti kroz opštine Bečej i Novi Bečej, a koja će, po rečima predsednika opštine, znatno uticati na brzinu razvoja opštine.
            - Novi Bečej nažalost kaska za drugim opštinama jer se godinama ništa nije ulagalo. Zadnji objekat u koji je opština uložila sredstva bio je Dom zdravlja i Hala sportova 1986., a nešto iza toga i tržni centar i na tome se stalo kada su u pitanju javni objekti. Izgradnja je nastavljena 2016. sa rekonstrukcijom dvorca Heterlendi u Bočaru, novoizgrađena je i sportska sala u OŠ „Dositej Obradović“ u Bočaru i industrijska zona u Novom Miloševu koja se polako popunjava. Ono što će za građane Novog Bečeja biti interesantno je izgradnja Spa centra, za koji su sredstva obezbeđena zahvaljujući Vladi Vojvodine i opštini Novi Bečej. Planirano je da početkom jeseni krene i proces njegove realizacije, čime će Novobečejci dobiti još jedan kvalitet koji će koristiti oni, ali i njihovi gosti - rekao je na kraju gospodin Maksimović.

Više fotografija na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com