Wed06192024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Mladi kuvari na Gastro Sremu

  • PDF

            Osim što su svojim pojavljivanjem uneli osveženje na V „Gastro Srem“ u Staroj Pazovi, doneli još lepote i dobrog raspoloženja, mladi kuvari u svojim blistavo belim uniformama, u želji da saopšte nešto novo, privukli su znatiželju svih prisutnih.

            Vladimir Marinkov, direktor Ekonomsko-trgovinske škole u Staroj Pazovi predstavio je svoje učenike u punom sastavu, koji su u kuvarskim bluzama, keceljama i kuvarskim kapama, na ovogodišnjoj manifestaciji, održanoj 02. i 03. septembra reprezentovali prvu generaciju kuvarskih tehničara na novootvorenom smeru ETŠ.
            - Čast je bila da se pojavimo, na zadovoljstvo Opštine Stara Pazova, ali i Turističke organizacije opštine Stara Pazova, jer je, u uslovima turističke ekspanzije naše opštine potreba za kuvarima u porastu, tim pre što je već sada to deficitarna profesija - kaže gospodin Vladimir Marinkov.
            Po njegovim rečima, duži niz godina prisutna je potreba za ovim obrazovnim profilom, i ulagani su napori da se ovaj profil uvede. Ove godine, nakon odobrenja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uslovi su ispunjeni. Takođe, pristigle su i povratne informacije vlasnika aktuelnih ugostiteljskih objekata koji žele da se uključe i organizuju praksu za buduće kuvare u svojim objektima.
            Na smer kuvarski tehničar upisano je, isključivo na osnovu njihove želje, 15 devojačica i dečaka, jako dobrih učenika u dosadašnjem školovanju. Škola je obezbedila adekvatan stručni kadar i opremila prostor za praksu, koju osim u školskim uslovima mogu da obavljaju u restoranima I i II kategorije.
            Ekonomsko-trgovinska škola „Vuk Karadžić” u Staroj Pazovi osnovana je 1956. godine u skladu sa potrebama opštine za kadrovima ekonomske i trgovinske struke.
            Učenici mogu da se opredele između dva područja rada i sedam obrazovnih profila: ekonomija, pravo i administacija (ekonomski tehničar, pravno-poslovni tehničar, poslovni administrator i finansijski administrator, sve u trajanju četiri godine) i trgovina, ugostiteljstvo i turizam (turistički tehničar, trgovac i kuvarski tehničar, poslednja dva u trajanju od tri godine).
            Jedan od motiva upisa na smer koji školuje buduće kuvare sigurno je brzo zapošljavanje, jer ovog zanimanja na tržištu rada praktično da i nema. Isti slučaj je i sa trgovcima, ali tu nisu popunjena sva, od petnaest predviđenih mesta, iako su trgovci u dualnom obrazovanju, kao i turistički tehničari, i za praksu koju obavljaju adekvatno su plaćeni.
            - Potreba za trgovcima i turističkim tehničarima postoji i kompanije akreditovane od Privredne komore, su veoma zainteresovane za dualno obrazovanje, posebno na teritoriji Stare Pazove. Imamo izuzetno dobru saradnju i sa opštinom i sa kompanijama na čitavoj teritoriji tako da smo, kao jedna od četiri škole u Srbiji, i jedina u Vojvodini, koja ima turističke tehničare u dualnom obrazovanju, prezadovoljni – naglasio je gospodin Marinkov.
            Na pitanje, da li postoji bojazan da, poput svojih starijih kolega, po završetku školovanja mladi kuvari ipak izaberu neki drugi, mnogo dalji put, direktor kaže:
            - Svesni smo rizika, ali ćemo se na sve načine truditi da ih zadržimo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com