Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

GASTRO SREM - povratak u vreme kada je sve bilo lepo

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Pod sloganom „Osetite Srem svim čulima!“ tokom vikenda 02. i 03. septembra, održan je „Gastro Srem“, turističko-gastronomska manifestacija u organizaciji Turističke organizacije opštine Stara Pazova, koja je po peti put opravdala znak „Najbolje iz Vojvodine", koje svake godine dodeljuje Pokrajinska vlada.

            Dinamika dvodnevne gastro žurke na Trgu Zorana Đinđića i ovoga puta bila je intenzivna, primerena svim uzrastima i ukusima. Na 70 štandova proizvođači su nudili svoje suvomesnate proizvode, sireve, slatko-slanu zimnicu, med i rakiju, prisutne su bile bombondžije i kolačari. Po prvi put organizovan je vinski plato, a zapaženo mesto imali su i sve popularniji proizvođači zanatskog piva.
            Štandovi sa ribljom čorbom i pečenom ribom, vrsnim bačkopetrovačkim kobasicama, specijalitetom lokalnog slovačkog stanovništva - nadlackama, poslastici za koju je potrebna samo voda, kvacac, šećer, brašno i prstohvat soli, uz dodatak čokolade, oraha i šećera u prahu, bili su najposećeniji. A to je bio i štand sela Golubinci ispred kojeg je nadaleko čuven Maestro Nikola Gašparović, kreirao kolač a la Betoven, u čast 250 godina od rođenja slavnog kompozitora, a kojeg je ljubav prema kapetanici Žanet, koja je sa suprugom živela u dvorcu Šlos u Golubincima, dovela u ovo sremsko mesto. Kolač od 19 sastojaka koji se mogu kupiti, i ljubavi, koja se mora doživeti, Maestro nije na žalost imao mogućnosti da, uprkos prisustva Žanet i Betovena, na licu mesta i napravi, ali je sve zainteresovane pozvao u svoju radionicu, da prisustvuju njegovoj izradi.
            Prisustvo velikog broja udruženja žena sa raznovrsnim rukotvorinama, od vezova, hekleraja do na razboju tkanih odevnih komada i predmeta za domaćinstvo pokazalo je svu originalnost, kreativnost narodnog stvaralaštva Sremica, ali i nameru organizatora da sačuvaju vrednosti na kojima počiva današnje vreme.
            Muzički program, od kulturno-umetničkih društava iz Srema, najboljih tamburaških bandi do pesničko-književnih minijatura lokalnih pesnika-književnika..., bio je ispraćen sa velikim interesovanjem i podrškom. U biblioteci „Dositej Obradović“ posetioci su mogli da vide i 120 godina star kuvar sa ručno ispisanim receptima bankarskog činovnika Nikole Jankovića.
            Ni najmlađi nisu zaboravljeni. Njima je ustupljen prostor za igru i zabavu u centru zbivanja.
            Treba odati priznanje kompletnom timu Turističke organizacije opštine Stara Pazova, na čelu sa direktoricom Draganom Zorić, koji je učinio sve, od programa do uslova njegove realizacije, da ova manifestacija bude predstavljena kao reper sličnim. Čestitke treba uputiti i Draganu Vukotiću, PR BIN MARKETING-a za originalnu vizuelizaciju prostora u sremačkom maniru. Posebne zasluge za uspeh jedne manifestacije ima odziv lokalnog stanovništva, koji i ovoga puta nije izneverio očekivanja organizatora.
            U ulozi domaćina manifestacije, ove godine našli su se Aleksandar Dunić i njegova koleginica Marija Markuš, koji su šarmantno nenametljivo publiku vodili kroz ovu gastro priču, u čemu im je pomogao živopisni Mile Gastro Sremac, maskota manifestacije.

Više fotografija na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com