Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Karolinini kozji sirevi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

         Poljoprivredno gazdinstvo „Savić“ iz Boljevaca, Opština Surčin, proizvodnjom sira se bavi od 2017. godine, kada je registrovano gazdinstvo, a proizvodnja sira dobila oblike, i danas prepoznatljive na tržištu. Bez prethodnog znanja i ikakvog iskustva, Karolina Savić je, kako bi pomogla svojoj ćerki Katarini, sklonoj bronhitisu i upali pluća, da pojača imunitet i predupredi bolest, donela odluku o kupovini jedne koze. Nedugo zatim nabavljeno je još pet i životinje su trajno dobile značajno mesto u njihovom domaćinstvu.

            - Iako sam rođena i živela na selu, nikada nisam imala priliku da dođem u kontakt sa kozicama. To nije uticalo na to da ih ulaskom prve u naše domaćinstvo, zavolim. Ni kada je dovedeno u pitanje naše dalje bavljenje ovim poslom, nisam mogla da se odreknem ovih divnih i korisnih životinja - kaže Karolina Savić.
            Od šest koza mleko za potrebe domaćinstva je preteklo i rodila se ideja da se nešto preduzme i iskoristi sirovina. Sirom se niko u njenoj porodici nije bavio, internet je pružio neke podatke, dovoljne da se sir proizvede, ali je u tim objašnjenjima nedostajala struktura, miris i ukus, mnogo toga.
             - Radimo isključivo po osećaju. Volimo sir i ako se nama sviđa sigurni smo da će se sviđati i drugima. Tako je bilo i kada smo počeli da dodajemo začine. Nisam mnogo pitala nego sam po sopstvenom nahođenju eksperimentisala sa začinskim i lekovitim biljkama, dodavajući ih i oduzimajući, kako bi postigla idealnu meru i zadovoljila svoja čula. Tako su nastali sirevi sa dodatkom crne ribizle, maline, oraha, maslinki, badema sa medom - objašnjava naša sagovornica.
            Danas PG „Savić“ ima 12 odraslih i sedam mladih koza, Posle pet godina na tržištu, paleta Savić sireva, uz kozje mleko i surutku je raznovrsna: kačkavalj, klasičan i sa dodacima kima, susama, ljute tucane paprike, belog luka i sremuša, začinskog bilja (bibera u zrnu, majčine dušice i origana); kačkavalj sa tartufima, mladi sir, kozji krem sir, surutka sa dodatkom jogurta i sve to od najfinijeg kozjeg mleka, prirodnog, bez ikakavih dodataka, konzervanasa, jer su namenjeni prevashodno deci. Pre svega njihovoj. I ne jednom već četvoro. Zato se u PG „Savić“ jako pazi da njihovi proizvodi budu zdravu kako za njihovu tako i drugu decu.
            Karolina je po struci daktilograf. Kratko je vreme radila u bolnici na Bežanijskoj kosi, kao i u trgovini na različitim poslovima, ali se brzo zasitila gradskog života i vratila u selo. Kaže da joj je selo u krvi. Njen suprug Predrag Peđa Savić je iz grada, ali i on se „primio“ na selo, idealno za život i njihovu mnogobrojnu porodicu. Tako je Karolina, sa nepunih 40 godina ponosna majka četvoro dece. Najstariji Dimitrije ima 14, Katarina 11 i po, Gavrilo 5.5 i Angelina 2.5 godine. Sa neskrivenim zadovoljstvom ova odmerena, jednostavna i puna vrlina žena, stoji iza svojih sireva, koji osim što su ukusni i zdravi doprinose kućnom budžetu. Kaže da bi mogla da proizvede i više da je ima neku sigurnost u njihovoj distribuciji. Svesna je da nedostaje reklama, jer mogućnosti volje i znanja za proširenje proizvodnje ima, hasna bi bila da ima više i kupaca. Komunikacija preko FB-a je ograničena. Angažovanijim nastupima, za koji pored dece i proizvodnje nema vremena, i agresivnijeg nastupa, koji je stran njenoj prirodi, sve ide sporije i teže, u nesrazmeri je sa ponuđenim kvalitetom proizvoda.
            - Zadužena sam i za proizvodnju i za prodaju. Prodajno mesto na pijaci u Obrenovcu, manifestacije u okolini Beograda, prodaja ispred manastira Fenek posle nedeljne liturgije, mesta su gde vršimo prodaju. I po preporuci, uz mogućnost dostave. Ako potražnja bude veća spremna sam da povećam proizvodnju - poručuje Karolina dodajući da je najvažnije:da su deca zdrava i da Katarina nema alergije kao ranije. Pretpostavlja da je to zbog zdravog mleka i sireva.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com