Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Rogalj - promocija najboljih vojvođanskih manifestacija

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Rogalj je u kolokvijalnom značenju, tradicionalno mesto okupljanja, razgovaranja i zabave, najčešće na kraju seoske ulice. Jedan takav, pre dvanaest godina osmislio je Čedomir Keco, koji je bogatu novinarsku karijeru posvetio stanovnicima sela i njegovom razvoju, a veoma uspešno, sa istim ciljem i entuzijazmom nastavio Dragan Vukotić, PR Agencija za marketing i organizaciju priredbi Bin marketing, Novi Sad.

            U startu je Rogalj ispunio svoj cilj i postao manifestacija svih manifestacija, mesto okupljanja organizatora turističkih, etno i gastronomskih svetkovina u Vojvodini.
            Dan susreta ove godine bio je nedelja, 02. oktobar, na čenejskom Salašu 137, u okviru kojeg su predstavljene manifestacije, održani paneli na teme vezane za ruralne sredine, upriličen razgovor sa pokrajinskim sekretarom za privredu i turizam, Nenadom Ivaniševićem, predstavljena knjiga: „Ukusi Deliblatske pešćare“ Dejana Zagorca, podeljene nagrade onima iza kojih stoje rezultati.
            Pokrajinski sekretar, koji je i otvorio ovogodišnji Rogalj, sa velikim poštovanjem obraćajući se prisutnima istakao je da u Vojvodini trenutno egzistira 1.800 manifestacije i da bi trebalo da ih je više, a da će Pokrajisnki sekretarijat za privredu i turizam na svaki način podržati sve događaje koje afirmišu selo i donose dobit.
            Gospodin Ivanišević je potom podelio Zlatne plakete ovogodišnjim dobitnicima.    Zlatna plaketa Rogalj 2022 dodeljena je MZ Erdevik - za očuvanje tradicije i organizaciju manifestacije Sremska kulenijada. Plaketu su primili Predrag Sremčić - predsednik Saveta MZ Erdevik i Radmila Bobić iz Turističke organizacije opštine Šid. U Erdeviku je ove godine održana gastronomska manifestacija - XXIII Sremska kulenijada, sa oko 200 izlagača i 10.000 posetilaca.
            Zlatna plaketa Rogalj za Seoskog neimara - dodeljena je Petru Samadžiću, zameniku gradonačelnice, koji je u intervalu 2016 - 20. obavljao funkciju direktora Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica, i učestvovao u realizaciji programskih aktivnosti pružanja usluga korisnicima u oblasti poljoprivrede, seoskog turizma, seoskog preduzetništva i zanatstva u cilju unapređenja kvaliteta života ljudi u ruralnim sredinama. Jedan je od organizatora manifestacije „Vinski park“, koja doprinosi boljem pozicioniranju Sremske Mitrovice na gastro-turističkoj mapi Srema, Srbije i regiona. Inicirao je „Dane paprike“ u selu Ravnje i „Martinačku krofnijadu“, selo Martinci, pokrenuo održavanje celovečernjih koncerata FA „Branko Radičević“ po selima na teritoriji Sremska Mitrovice. Projekat na koji je posebno ponosan je „Korpa sremskih tradicionalnih proizvoda” koji svim lokalnim proizvođačima poljoprivrednih, prehrambenih, zanatskih proizvoda i etno domaćinstvima omogućava medijsku promociju, predstavljanje i prodaju proizvoda na internet stranici.
            Zlatna plaketa Roglja dodeljena je Udruženju Klobásafest, koji se u Bačkom Petrovcu održava od 2016-te godine. Za uspešnu organizaciju manifestacije nagradu je primio  Samuel Šuljan - predsednik Udruženja. Ovaj festival održan je ove godine sedmi put, prvi put u organizaciji Udruženja Klobásafest-a, osnovanog jula prošle godine u cilju pospešivanja rada i privlačenja većeg broja učesnika i publike, kao i promocije Bačkog Petrovca kao vidljive destinacije na turističkoj mapi, za koje postoje opravdani razlozi da ga turisti posete u vreme i mimo manifestacije. Ove godine festival je okupio 83 ekipe iz Srbije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, BiH i Rumunije. Glavni cilj Udruženja je osnivanje što većeg broja malih preduzeća kao motora budućeg razvoja mesta, i uključivanja sve većeg broja mladih koji razumeju trenutak i potrebu da na vreme počnu da razmišljaju o svojoj budućnosti.
            Specijalni gosti prošlogodišnjeg Roglja bili su predstavnici privredno-turističke manifestacije „Plodovi Rađevine“ iz opštine Krupanj, za koju su ove godine dobili Zlatnu plaketu. Osnovna ideja ove manifestacije bila je promocija proizvoda i plodova karakterističnih za ovaj kraj: krompira, voća, pečuraka i meda, da bi se vremenom širila, kako na proizvode i proizvođače iz cele Srbije, tako i na takmičarski deo u pripremi gulaša, izložbu poljoprivredne mehanizacije i stručna predavanja za poljoprivrednike. Od početnih 15 učesnika došla je do preko 100 izlagača, koliko okuplja poslednjih godina.
            Agencija „BIN marketing“ i „G point“ iz Novog Sada bili su rganizatori ovogodišnjeg Roglja, uz podrušku Gradske uprave za privredu i turizam Grada Novog Sada.
            Na festivalu je u organizaciji Ekocentra „Vodmar“ održan i „BEAN festival” (Pasuljijada). Na kraju su proglašene pobedničke ekipe, ali su prazni kotlići bili najbolja potvrda kvaliteta njihovog ovogodišnjeg učinka. U okviru manifestacije održana je i likovna kolonija, takmičenje u ravničarskim igrama, a sve to uz bogat kulturno-zabavni program.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com