Thu06202024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Mr Jelena Nestorov: Udružujte se i investirajte zajedno

  • PDF

            „Uz zadruge do savremene mehanizacije“ naziv je prve tematske manifestacije održane 05. oktobra 2022. na parceli u Kikindi, u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), KITE d.o.o. Novi Sad i ZZ „Žitopromet“ Kikinda, i prilika da se na istom mestu susretnu struka i praksa.

            Mr Jelena Nestorov, direktor Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), tom prilikom je istakla da je mehanizacija najbolji primer investicija kroz zadruge i to iz više razloga:
            - Zadruge imaju najveće potrebe za investiranje u mehanizaciju, kako u kupovinu nove, tako i u obnovu postojeće. Ova potreba je prisutna i kod starih zadruga, kod zadruga koje su već opremljene mehanizacijom, kao i tek osnovanih, koje imaju zajedničke planove za budućnost. Sa druge strane, na mehaizaciji se najbolje može prikazati koliko ovakve investicije doprinose povećanju produktivnosti, sniženju troškova i povećanju efikasnosti proizvodnje, jer zajedničkim korišćenjem mašine postiže se njena tehničko-tehnološka isplativost, snižavaju se troškovi proizvodnje, dok savremena mehanizacija obezbeđuje povećanje prinosa.
            Ključni problem je finansiranje. Nijednoj zadruzi nije lako da se odluči na korak kupovine skupe mehanizacije za poljoprivrednu proizvodnju koja je neizvesna. Bilo je perioda kada su izvori finansiranja bili donekle dostupni. Danas je vreme takvo da se moraju iskoristiti sva raspoloživa sredstva, podsticaji i mogućnosti finansiranja preko Razvojnog fonda Vojvodine, Garancijskog fonda, poslovnih banaka specijalizovanih za poljoprivredu koje nude izvesne povoljnosti.
            Mr Nestorov napominje, da je poslednjih godina, čak i decenije, mehanizacija zabeležila vidan napredak, u ovoj oblasti možda i najvidljiviji, kako kod zadruga tako i poljoprivrednih gazdinstava. Opšti napredak mehanizacije, pa i poljoprivredne, rađa potrebu za njenim obnavljanjem češće nego u ranijim periodima. Iz tog apsekta poruka ZSV, da se treba udružiti i nabaviti ono što je najsavremenije, kako bi se na najbolji način primenila najsavremenija tehnika i tehnologija na njivama zadrugara, te snizili triškovi proizvodnje, je više nego aktuelna.
            Koliko su taj apel ZSV u korist zajedničkih ulaganja prihvatili poljoprivrednici, potvrdila je praksa, koja upravo u mehanizaciji beleži najveći napredak.
            - Mislim da se poljoprivrednici najlakše odlučuju na zajedničku nabavku repromaterijala, poljoprivredne mehanizacije i prodaje prozvoda preko zadruge. Iako nije tema ovog skupa, ne mogu da izostavim potrebu ulaganja u skladišne kapacitete, koji su ozbiljnija investicija i za koju je poljoprivrednicima potrebna još veća podrška. Tu smo za njih - rekla je mr Jelena Nestorov.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com