Sat06222024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Milan Krkobabić Bez zadruga nema sela, bez sela nema ni Srbije

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            „Čovek koji je pokrenuo nezaustavljivi proces revitalizacije zadrugarstva u Srbiji, a zbog postignutih rezultata kažu da je „Ministar od akcije i rezultata“, bila je, sasvim opravdana, najava za Milana Krkobabića, ministra za brigu o selu, od strane Mirele Mitrić, novinara RTV i moderatora manifestacije „Uz zadruge do savremene mehanizacije", održane 05. oktobra 2022. na parceli ZZ „Žitopromet“ Kikinda, na kojoj su prisustvovali brojni zadrugari, poljoprivrednici, poslovni partneri i predstavnici medija.

            - Prisustvujemo atipičnom okruglom stolu  - na njivi, i na taj način pokazujemo da ne pričamo, već da umemo i da radimo. Tema je mehanizacija i lepo je videti ove mašine, koje su tu da pokažu da znanje, transfer znanja i novih tehnologija predstavljaju osnovu buduće poljoprivredne proizvodnje i budućeg ravoja zadrugarstva. Bez znanja i novih tehnologija nećemo moći dalje. U Srbiji imamo pet miliona hektara zemlje i svaki hektar donese oko 1.000 dolara. U Holandiji donesi 24 hiljade, a u Danskoj 17. Razvoj poljoprivrede, i sve ono što od nje možemo da dobijemo, je nešto što objektivno možemo da pomeramo, ali da nam je granica mnogo dalje nego što smo je postavili. Zato su nam osim znanja, trasfera znanja i tehnologije, potrebna i velika ulaganja. Bez novca ne možemo uraditi mnogo. A uz to, moramo da imamo jasno definisanu političku volju za novu produktivniju agrarnu politiku u Srbiji, koja će između ostalog da razvija stočarstvo. U Srbiji je postala prirodna lepota da vidimo kravu. Postali smo digitalni i to je lepo. Ali ne smemo da zaboravimo da bez ove njive, bez ovog kukuruza, pšenice, ne možemo daleko da stignemo - poručio je ministar.
            Rekao je i da je ulaganje u zadrugarstvo nužno, imperativ razvoja poljoprivrede Srbije. Sa ovog mesta obećao je nastavak ulaganja u zadrugarstvo i poverio da je Ministarstvo za brigu o selu već obezbedilo pola milijarde dinara za nove mašine, vinograde, voćnjake i povrtnjake, nove fabrike pod otvorenim nebom. Do sada, Ministarstvo ih je pomoglo 211, što je značajan iskorak u odnosu na raniji period.
            Poljoprivreda je razvojna šansa Republike Srbije. Neku drugu šansu nemamo, a ulaganje u adekvatnu mehanzaciju je naš iskorak - zaključio je ministar Krkobabić.
            Organizatori prve tematske manifestacije „Uz zadruge do savremene mehanizacije", bili su Zadružni savez Vojvodine (ZSV), KITE d.o.o. Novi Sad i ZZ „Žitopromet" Kikinda.         Na parceli ZZ „Žitopromet“ je bila izložena najsavremenija mehanizacija (traktori, kombajni, teleskopski manipulatori, JD link, mašine za obradu zemljišta, prskalice, transportna tehnika), uz prikaz i demonstraciju mašina u radu.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com