Sat07202024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Srednja stručna škola Borislav Mihajlović Mihiz u Irigu

  • PDF

            Srednja stručna škola „Borislav Mihajlović Mihiz“, jedina je srednja škola na teritoriji opštine Irig. Osnovana je 2009. godine sa namerom da u skladu sa razvojnom orijentacijom opštine pruži mogućnost školovanja mladim ljudima u sticanju adekvatnih zanimanja. Školu pohađa 150 učenika i osim smera: kuvarski tehničar, u ovoj fruškogorskoj varoši, okruženoj vinarijama, osnivanje smera vinar/vinogradar bilo je logično. Po osnivanju, ovaj smer je bio jedini u Srbiji, u međuvremenu formirano je još nekoliko, ali je broj učenika koji se opredeljuje za ovaj smer mali u odnosu na potrebe privrede. Naime, poslednje dve godine na ovaj smer u iriškoj školi nije upisan nijedan učenik, iako je škola opremljena najsavremenijom opremom, a potražnja za ovim profilom velika.

            Koncipirana po principu: sticanje znanja - novih veština - unapređenja kvaliteta života, iriška škola nudi sve potrebno za njihovo ispunjenje. Smeštena u centru mesta, poseduje restoran i baštu restorana, kuhinju, u kojoj učenici obavljaju praksu, i vinski podrum, pravu malu učionicu gde učenici vinsko/vinogradarskog smera proizvode vina. U vlasništvu škole su i četiri hektara vinograda za praktičnu obuku, od sadnje i negovanja vinograda, berbe, prerade do pravljenja finalnog proizvoda - vina. Plan je da se uskoro ova vina pojave i na tržištu.
            - Nekoliko etiketa belih, roze i crvenih vina rezultat su znanja i rada naših učenika, koje vodi Milan Leđanac, enolog i profesor vinarstva. Zahvaljujući i pomoći Vlade Republike Srbije koja je prepoznala dugu tradiciju vinarstva na našem području, povoljne klimateske uslove i uslove terena, kao realnu šansu za proizvodnju vrhunskog proizvoda, brzina razvoja vinarstva u Srbiji je konstantna. Ali, kada govorimo o vinarstvu moramo početi od početka, od obrazovanja kadrova. Iskoristiću priliku da se zahvalim Vladi APV, sa kojom imamo fantastičnu saradnju, i sve što nam je od mehanizacije i opreme bilo potrebno dobili smo zahvaljujući sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje. Međutim, još uvek deca to ne prepoznaju kao buduću profesiju, tako da imamo problem sa upisom učenika, koji iz ko zna kojih razloga nisu dovoljno zainteresovani za ovaj smer. Ono što nam je potrebno je promocija vinarstva kako bi deca i njihovih roditelji u ulozi savetodavaca, prepoznali da je vinarstvo zanimanje budućnosti - smatra Isidora Birinji, direktor ove škole i dodala.
            Direktorica je istakla neke od benefita koje po završetku Srednje stručne škole „Borislav Mihajlović Mihiz“ nosi ovo zvanje. To se pre svega odnosi na trenutnu potražnju za ovim kadrom u domaćim vinarijama, koji osim zaposlenja, mladim ljudima obezbeđuje ostanak u zemlji. Ističe da ova, i njoj srodne škole, imaju odlične pedagoge koji mogu da prenesu znanja mlađem naraštajima, što potvrđuju i rezultati upisa i prosek na studijama.
            - Naši učenici koji završe ovu školu su među najboljim na Poljoprivrednom fakultetu, smer vinar/vinogradar, a ove godine naš učenik je bio prvi na listi upisa. Na Tehnološkom fakultetu naši učenici takođe postižu sjajne rezultate. Imamo učenike koji su, uz pomoć subvencija koje daje naša opština bivšim đacima ove škole, podigli svoje vinograde. Ako ne nastave školovanje, ne podignu sopstvene vinograde, uvek mogu da se zaposle u nekoj od vinarija, i rade kao vinogradari ili podrumari. Mislim da je velika šteta ako bi se ugasio ovaj smer - rekla je Isidora Birinji.
            Čak do 90% dece SSŠ „Borislav Mihajlović Mihiz“ dolazi iz Novog Sada, Sremskih Karlovaca, Sremske Kamenice. Otvaranje srednjoškolskog doma, za koji je dobijena i dozvola, je u planu. Dok se plan ne ispuni, za učenike je svakog radnog dana organizovan prevoz autobusom, iz gore nabrojanih mesta, od kuće do škole i obratno.
            Od prošle godine škola je u sistemu dualnog obrazovanja, gde se znanja stečena u školi utvrđuju praksom u vinarijama. Sklopljeni su ugovori sa vinarijama „Deurić“, „Kovačević“, ponuđena je saradnja sa Vinarijom „Erdevik“ i beogradskom Vinarijom „Vino Pro Vino“ koja će naredne godine imati potrebe za novim kadrom.
            Škola je polaznicima smera vinar/vinogradar obezbedila i stipendije, zaštitnu opremu, udžebnike, ovo poslednje podrazumeva sve učenike, ali još uvek uz skroman odziv.
            Đaci ne prepoznaju ekspanzije ove privredne grane u svetu, a deceniju i duže i kod nas. Zanimanja poput enologa, somelijera, turizmologa tj. organizatora poseta vinarijama, visoko su na lestvici traženih (poželjnih) zanimanja. Ne mora se biti vlasnik vinograda, vinarije, da bi se obreo u svetu vinarstva, jer mogućnosti su brojne. Problem za decu srednjoškolskog uzrasta može biti samo jedan, a to je nezrelost petnaestogodišnjaka u pogledu vinske kulture, sveobuhvatne nadogradnje svega postojećeg, od najranijih dana ljudske civilizacije. Zato su tu njihovi roditelji koji na neki način mogu da usmere svoje dete ka prirodi i zdravom životu, i jednom za oba pola atraktivnom poslu, koji zahteva veliko stručno znanje, uz široko poznavanje opšte kulture.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com