Thu07182024

Poslednja izmena:07:53:45 PM

XIX susreti gljivara na Fruškoj gori

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Četvrti vikend meseca oktobra stoji upisan u kamenu kao dan kada, napokon, krunišemo naš trud tokom godine organizacijom gljivarske manifestacije. Retko kada sve pođe kao po loju pa ni ova, skoro pa jubilarna, izložba nije mogla proći bez trzavica. Ali to je već neka druga priča, lepe teme su ipak prijatnije za izlaganje.

            Elem, svaka manifestacija mora početi nekoliko dana pa i nedelja ranije. Danima su članovi Gljivarskog društva Novi Sad obilazili terene i sakupljali gljive koje će u nedelju 23.10.2022. biti izložene ispred planinarskog doma na Stražilovu.
            Tek, u subotu su sve ekipe dopremile gljive do planinarskog doma gde je vršena determinacija a u samom domu su odseli gosti i članovi društva kako bi mogli da se družimo duboko u noć, što smo i iskoristili obilato. O tome, ipak, nek pričaju oni koji su učestvovali. Tek, determinacija je završena, gosti su polegali i jutro je moglo da svane, vredni članovi društva su samo to i čekali pa da otpočnu sa pripremnim radnjama.
            Gosti su, takođe, imali prilike da predstave svoje proizvode. Najtraženiji proizvod svake gljivarske manifestacije je, bez ikakve sumnje, gljivarski paprikaš. Kulinarska sekcija se sklonila od očiju javnosti i pod strogo kontrolisanim uslovima sprovela svoj zadatak kraju. Naravno, kao i svake godine, tražila se porcija više.
            Nije se samo jelo i izlagalo. Dr Milana Rakić, asistent sa doktoratom na departmanu za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, održala jepredavanje u kojem je iznela rezultate svog dugogodišnjeg istraživanja a čija tema je bila usvajanje teških metala od strane gljiva.
            Polagali su se i ispiti: za sakupljače tartufa i determinatora. Dobili smo novog Determinatora, Stanislava Staša Stanković
            Bilo je dosta posetilaca. I susreta starih i novih prijatelja.Trud i zalaganje članova je ono što čini svaku manifestaciju uspešnom.
            Hvala svima.Vidimo se dogodine u istom terminu

Momčilo Daljev, GD Novi Sad

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com