Sat07202024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

V Regionalni biznis forum počeo sa radom u Privrednoj komori Vojvodine

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Sa ciljem uspostavljanja konekcije između kompanija, regionalnih privrednih komora, razvojnih agencija i drugih institucija sa kompanija, uglavnom iz Republike Srbije, u smislu poboljšanja ekonomske klime za poslovanje i nove investicije, u Privrednoj komori Vojvodine (PKV), u utorak, 15. novembra 2022. godine  otvoren je V Regionalni biznis forum.

            Damir Zobenica, potpredsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i potpredsednik Skupštine evropskih regija, istakao je da se Forum održava po peti put na istom mestu, u Privrednoj komori Vojvodine, ali će umesto uobičajene prakse trajanja od jednog dana, trajati dve nedelje. Podsetio je da ideja koja je prethodila ovakvom skupu, potekla od Skupštine evropskih regija, da se organizuje nešto konkretno, a gde će najveći benefit imati domaćin, Srbija, odnosno Autonomna pokrajina Vojvodina.
            Na Forumu je prijavljeno više od 230 učesnika, i ovaj broj se konstatno dopunjuje, te organizatori smatraju da će dostići broj od preko 250 učesnika. Gospodin Zobenica je sa prisutnima podelio i jednu zanimljivost, a to je da je posle vanredne situacije tokom 2020/21. godine, većina biznis foruma stopiralo svoje aktivnosti, posle čega ih je jedan broj obnovio, dok se drugi odlučio za prekid. Regionalni biznis forum u Novom Sadu nije prekidao rad ni u vreme pandemije, ni u vreme današnje krize, već je okupio učesnike iz 25 zemalja sa četiri kontinenta, između ostalog Kine, SAD, UK, svih država EU, veliki broj predstavnika afričkih zemalja, među kojima privrednih komora Nigerije i Kameruna.
            Ovaj događaj održan je pod pokroviteljstvom Skupštine evropskih regija i više pokrajinskih institucija, od kojih je potpredsednik posebnu zahvalnost uputio PKV, koja je uložila najveći trud da sve bude na onom nivou na kojem Srbija i Vojvodina zalužuju da budu, i  zaključio rečima:
            - Nadam se da ćemo mi, kao organizatori, još više oni koji su učesnici, da osetimo sve benefite Regionalnog biznis foruma i da se vidimo sledeće godine na istom mestu.
            Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine, poručio je da će na osnovu prijava, gro učesnika biti iz regionalnih fodnova, razvojih agencija, ambasada, predsednika vlada iz određenih regiona, što će stvariti izuzetno kvalitetan ambijent.
            - Značajno što je Skupština Evropskih regija prepoznala značaj ovog Foruma, a on je danas jedan od najvećih regionalnih Foruma u okruženju. Do kraja Foruma očekujemo 250 učesnika. Važno je istaći da je zakazan veliki broj B2B razgovora i do kraja novembra biće ih preko 200. Kompanije koje su se prijavile iz naše zemlje privukle su veliki broj interesenata iz regiona, ali i širom sveta, te na kraju očekujemo njihove uspešne razgovore i nove poslove. Sve to upravo se odražava na našu privredu i rezultate koje ona ostvaruje, a to je rast industrijske proizvodnje u AP Vojvodini od gotovo 5 % za prvih devet meseci ove u odnosu na prošlu godinu, izvoz beleži rast oko 25 % - rekao je, između ostalog, Boško Vučurević.
            Na plenarnom delu Foruma učesnike su video porukama pozdravili Magnus Berntson, predsednik Skupštine Evropskih regija i Oliver Varhelji, evropski komesar za susedsku politiku i proširenje. Varhelji je naglasio podršku Evrospke unije zemljama Zapadnog Balkana ističući da je EK odobrila 500 miliona evra pomoći zbog energetske krize i najavio dodatnih 500 miliona za realizaciju projekata iz tog sektora. Zajedničko regionalno tržište je veoma važno za zemlje Zapadnog Balkana, a Evropska unija partner je i podrška na poboljšanju ekonomskog rasta kao i evropskim integracijama - istakao je Varhelji.
            Prisutnima su se u video obraćanjima predstavili predstavnici regiona Fuđen (NR Kina), Hebej (NR Kina) , IRE (Austrija), Hesen (Nemačka), Donja Austrija
            Forum su zajednički organizovali Skupština evropskih regija, Autonomna pokrajina Vojvodina i Privredna komora Vojvodine.
            Ovogodišnji Regionalni biznis forum je događaj čije je praćenje moguće online u realnom vremenu.

Više fotografija na šašoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com