Sat07202024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Kraft pivo osvaja Šumadiju

  • PDF

            Raširena praksa po kojoj u Šumadiji sve počinje sa rakijom, a završava vinom i zvanično je prekinuta. Na samom isteku 2021. godine, povodom humanitarne akcije za pomoć onima kojima je najpotrebnija, u kragujevačkom  Domu omladine, 10 članova kućnih i zanatskih pivara iz Kragujevca, Kraljeva i Čačka, članova novoformirane Asocijacije zanatskih i kućnih pivara centralne Srbije, dobili su šansu da izađu u javnost. Rezultat njihove prve promocije bio je više od dobrog: prosečan broj od 50 poruka dnevno, porastao je na 750, i popijeno je 500 litara, toga dana skuvanog piva, po zajedničkom receptu članova Asocijacije.

            - Okupili smo se pre godinu dana sa ciljem da se ovaj sektor koji se i u centralnoj Srbiji, nakon Beograda i Vojvodine, ubrzano razvija, dobije sistemsku podršku nadležnih institucija, pre svega lokalnih samouprava i Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, kako bi nam pružili pomoć u koordiniranju čitavog procesa, od administrativnih poslova do proizvodnje i plasmana proizvoda, kao i u unapređenju turističke ponude na lokalnom i regionalnom nivou. Mora se razumeti da su u kraft pivarstvu mlađi ljudi, sa afinitetom i dušom umetnika, koji slušaju rock’n’roll i da im je potrebna podška - istakao je Milan Pantić, predsednik Asocijacije kućnih i zanatskih pivara za centralnu Srbiju.         Prvi put se ove godine kraft pivo točilo na Arsenal festu krajem juna, jednom od najzanimljivijih i najperspektivnijih letnjih festivala na otvorenom u Srbiji. „Mali“ pivari su bili prisutni i na obeležavanju Dana grada i gradske slave Đurđevdana. Odziv je uvek bio odličan.
            Motivisani reakcijom publike Asocijacija je osmislila „Kraft karavan“ i u okviru njega realizovala prvi u nizu događaja krajem oktobra u Kraljevu. Svi ovi događaji prostor su zajedničkog delovanja u cilju stvaranja uslova za unapređivanje načina proizvodnje i konzumiranja kraft piva.
            Ljubitelji piva pozdravljaju širenje proizvodnje piva proizvedenog u kućnim uslovima ili u malim registrovanim zanatskim pivarama, ne slučajno. Za razliku od strandardnog, komercijalnog piva, za proizvodnju kraft piva koriste se sirovine u izvornom obliku, isključivo od kvalitetne vode, ječmenog slada, hmelja i pivskog kvasca, dok se fermentacija i odležavanje rade na tradicionalan način, najčešće se ne filtrira i ne pasterizuje, što otežava transport i prodaju. U zanatska piva se mogu dodavati i druge žitarice, začini, voće i povrće, čime se postiže širok dijapazon ukusa, ali veštačke arome, aditivi, pojačivači ukusa, veštačke boje i konzervansi, stabilizatori, poboljšivači…ovde ne nalaze mesta. I - zato se ukus domaćeg piva koje se radi u malim serijama i komercijalnog, ne može porediti - kažu tragaoci za pravim ukusima.
            - Učestalija poseta festivalima, događajima, učinila bi nas vidljivijim većem broju ljubitelja piva i onim potencijalnim. Sigurno da bi to uticalo na otvaranje i širenje mreže novih pivara, za koje je oprema prilično velika stavka. Potražnje ima. Neophodna nam je obuka, veći broj proizvođača koji će, siguran sam, stvarajući ekstra kvalitet i brzo zadobiti pažnju i naklonost ljubitelja piva - rekao je Milan Pantić, dodajući da je plan Asocijacije organizacija Festivala kraft piva Šumadije.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com