Mon04222024

Poslednja izmena:09:23:49 PM

Za ljubitelje konjičkog sporta i poštovaoce viteških veština

  • PDF

            U gradu, u kojem se konj poštuje, izaziva divljenje, za čiju ljubav se daje i poslednji dinar, održava se tradicionalna sportsko-turistička manifestestacija „Ljubičevske konjičke igre“. Pod motom „Ne vadi me bez povoda - ne vraćaj me bez časti“, prvog vikenda u septembru 2023., Požarevljani će biti domaćini jubilarnih 60-tih igara, koje su u minulom peirodu održavane i bez publike, ali nikada prekidane.

            Istorijski značaj Ergele „Ljubičevo“ je takođe veliki. Osnovao ju je 1853. na poljoprivrednom dobru „Morava“ knjaz Miloš, a njegov naslednik, knez Mihailo Obrenović, iz velike ljubavi prema majci, preimenovao u „Ljubičevo“. Postoje izvori da je u vreme Rimskog carstva, u Viniminacijumu, na 15 km od Ljubičeva, praznik „Konjički oktobar“ obeležavan trkom konja; da su se prema turskim defterima iz 1467., u ataru Ljubičeva gajili konji na ergelski način za potrebe carske vojske; da je na filmskoj traci zabeleženo, da je Petar I Karađorđević na krunisanju (1904) jahao belog pastuva iz Ljubičeva. Početkom XX veka, ergela je izrasla u instituciju evropskog ranga sa oko 500 grla.
            Prve LJKI održane su 1964. godine, a u istom duhu opstaju do danas, animirajući ceo grad i „uvlačeći“ ga u svečarsku atmosferu veličanstvenom konjičkom paradom na ulicima grada. Pored galopskih, kasačkih trka i preskakanja prepona, najveći razlog dolaska na Igre je jedinstveni Ljubičevski višeboj, nadmetanje u gađanju topuzom, strelom i kopljem, kurirskom jahanju i seči sabljom, za koje se i konji i jahači ozbiljno pripremaju tokom cele godine.
            - „Ljubičevo“ je najstarija srpska državna ergela i na našu sreću, očuvana je do danas, uprkos periodu tranzicije i kolapsa starog sistema, kada ostaje bez najkvalitetnijih grla engleske punokrvne rase. Zahvaljujući pre svega gradu Požarevcu i formiranju JP „Ljubičevo“, koje gazduje ergelom, i direktorom dr vet. Mirkom Stojanovićem, te resornim ministarstvima, na izgradnji infrastrukture na samoj ergeli, poslednjih desetak godina, vidljiv je njen oporavak. U revitalizaciju kompleksa, koji obuhvata oko 320 hektara zemljišta, padoke, štale, uložilo se dosta. Uređena je trofejna sala, napravljen mini zoo vrt, uglavnom domaćih životinja, avantura park i trim staza, otvoren manjež za treniranje konja u zimskim uslovima, proširena suvenirnica sa kafićem, za uživanje u prijatnom ambijentu - rekao je Vasilije Baldić, direktor Turističke orgaizacije grada Požarevca.
            Po njegovim rečima, za rešenjem samoodrživosti kompleksa se intenzivno traga, a ideje idu u pravcu osnivanja regionalnog konjičkog centra, prvog te vrste na ovom terenu, koji bi se bavio istraživanjima na polju genetike, sportskim povredama životinja, obuci džokeja i sl. Za sve ove ideje postoji opravdanost što se tiče uslova, stručnog kadra i njihovog znanja. Ergela ima i dosta konja na pansionu, čak i vlasnika iz drugih država, pa bi i mogućnost razvijanja takve vrste usluga došlo u obzir.
            Ergela trenutno poseduje 30-tak konja punokrvne engleske rase, uglavnom priplodnih kobila, nekoliko pastuva i ždrebadi. Proces dolaska do vrhunskih grla, koja će harati hipodromina Srbije i Evrope, traje 20-tak godina. „Ljubičevo“ je to nekada imalo a grla: Kastor, Ramoz, Farkat, Hajdžan, Vićenco, i najpoznatiji Ljubičevac, koji je 1974. osvojio tripl krunu, u čemu ga, narednih 20 godina niko nije prestigao, proslavilo je ovu ergelu.
            Ergela „Ljubičevo“ je danas svojevrsna turistička atrakcija grada, oaza mira i tišine.
            - Za ergelu vezujemo „Ljubičevske konjičke igre“. Plan je da 60-te LJKI program isprepletan običajima i tradicijom, galopskim i kasačkim trkama, nadmetanjem u preskakanju prepona, daljinskim jahanjem, višebojem, u kojem učestvuju okretni jahači na odabranim konjima kroz pet disciplina pokazuju svoje viteštvo, izložbom grla, obogatimo angažovanjem voltižera, mađarskih čikoša, kaskadera, da ugostimo konje iz čuvene ergele „Lipice“ u Slovenije, radi demonstracije dresurnog jahanja. Praksu oživljavanja likova poznatih Požarevljana: Milovana Živanovića, Pavla Savića, dr Mihailo Andrejević „Andrejka“, Milene Pavlović Barili, knjaza Miloša i kneginje Ljubice i dr., će se nastaviti. Svakako bi ovaj događaj trebao da bude nešto posebno i predstavi sublimaciju prethodnih deset godina - konstatovao je gospodin Baldić.
            Od 2016. „Ljubičevske konjičke igre“ održavaju se pod pokroviteljstvom predsednika države, kako jednom autentičnom i jedinstvenom događaju, koji osim viteških veština favorizuje vitešku čast i kodeks ponašanja, i priliči.
            Braničevski okrug je poznat po uzgoju konja, ne samo u njegovom centru, Požarevcu, već i selima Kasidol, koje je iznedrilo najveći broj ljubičevskih pobednika, i zato nazvano i  „selo vitezova“. U ovom selu se svake godine na Todorovu subotu, održava prva u godini konjička trka na ovom području. Selo Bubušinac puno je ljubitelja konja kojima su lipicaneri „ukrali srce“, a tako je i u selima naslonjenim na ovu opštinu: Selevcu (opština Smederevska Palanka), postoji Sportsko udruženje selevačkih kasača, Carevcu (opština Veliko Gradište), poznatom po povrću i lipicanerima i dr.
            Teško je objasniti značaj LJKI za Požarevac, još teže vezu između konja i tamošnjih stanovnika. Sa tom ljubavlju se rađaju, žive, odlaze, objašnjavajući to svojom suštinom.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com