Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Aqua Doria otvorila sezonu svinjokolja u Vojvodini

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Raskoš gastro ponude Čarde Aqua Doria sastoji se u sveobuhvatnosti namirnica, njihovoj smeloj kombinaciji, izuzetnom ukusu, uz veliki trud majstora kihinje da sve to i vrhunski izgleda, a zašto je to tako, objašnjenje je jednostavno. Smeštena na obali Dunava, i nazivom čarda, orijentisana je na riblje specijalitete, ali na granici Bačke i Srema, Novog Sada i Petrovaradina, jelovnik se širi, a obaveza ispunjenja „jela sa terena“ podrazumeva.

            Jedinstvenost ove Čarde je i njena manifestacija - Svinjokolj na Čardi Aqua Doria, ove godine održana, 27. novembra, dan pre početka božićnog posta.
            Za sam događaj,  Aqua Doria tim će reći da je to samo izgovor da se sa saradnicima i gostima, svečarski i na lep način proslavi jedna uspešna godina; gosti će pak prednost dati odličnoj organizaciji manifestacije i ulužnosti osoblja, te „svinjskim“ specijalitetima, domaćim i novokreiranim.
            Interesantno je što se Čarda nalazi odmah preko mosta, na desetak minuta lakog hoda od centra grada, i da se svinjokolj zapravo odvija nadomak užeg gradskog jezgra i da se tog dana u novosadskim kućama ne kuva ručak, a večera preskače.
            - Svinjokolj na Čardi beleži dugi niz godina trajanja, ali ova će godina ostati upamćena po rekordnom broju gostiju. Akcenat smo stavili na pripremanju najrazličitijih jela. Kuvala se sarma, pripremalo svinjsko pečenje, svinjska rebra, dimljene butkice, cepkana svinjetina u lepinji sa kajmakom i crvenim kupusom, rezanci nasuvo s makom, za goste u sali, dok su u bašti pripremane kobasice na talandari, džigerica, krmenadle, svinjski vrat, uz neizostavne krofne, štrudle s makom, orasima i višnjama, salarice. Ove godine topili smo i čvarke u dve ture jer jedna, zbog prevelike gužve, nije bila dovoljna - objasnio je Vladiimir Baštovanov, menadžer.
            Domaćini nisu zaboravili ni one koji izbegavaju delicije od svinjskog mesa, pa je za njih pripreman fish paprikaš, pekla riba na talandari uz kuvano vino i kuvanu rakiju.
            Poslednjih godina redovni učesnici manifestacije su vinari i rakijaši. Ove godine svoje proizvode predstavile su vinarije: „Erdevik“, „Džervin“ i „Zvonko Bogdan“, kao i destilerije „Premier“ i „Stanišić“.
            Domaćini su, misleći na sve, pripremili toplotne punktove sa grejalicama, a za dobar štimung i poštovaoce tamburaškog zvuka, bili su zaduženi tamburaši, koji su se mogli čuti i u sali, kao i bašti.
            Vreme je bilo „kao nacrtano“, idilično, hladnjikavo, samo je nedostajalo malo snežne beline.
            - Ceo ambijent je podsećao na pravi svinjokolj u posebnom prostoru. Ideja je bila da jednu lepu tradiciju prebacimo u moderno doba i pokažemo da može da se, sa šarmom i u stilu, napravi i u ovoj varijanti. Ljudi su to prepoznali i preko 650 osoba koje su u terminima od 12 - 15:00 i od 15 - 18:00, svojim prisustvom podržali ovaj događaj - komentarisao je gospodin Baštovanov, koji zasluge za ovaj uspeli događaj odaje timu kuvara i konobara koji se trude da ugode gostima i da svi budu zadovoljni. U znak zahvalnosti za druženje, domaćini su darivali goste teglicama u kojima je bio pate od čvaraka, i etiketom Svinjokolj 2022. Lep gest za uspomenu i poziv da se isto ponovi sledeće godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com