Sun07212024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Gurmanski ručak je najbolji imidž Vojvodine

  • PDF

            Pored brojnih specifičnosti prostora dinamične kulture i prošlosti koja seže do samih početaka ove civilizacije, sasvim je neopravdano da Vojvodina nije u žiži svetskih trendova, kao što je gastronomija. Kako bi ispravili taj propust, Turistička organizacija Vojvodine, uz podršku Pokrajinske vlade i Privredne komore Vojvodine, pokrenula je gastro-turističku kapmanju: Vojvođanski ručak - Neodoljivi ukusi ravnice.

            Ovo je druga od tri planirane knjige - kuvara, predstavljena na Sajmu turizma u Novom Sadu 17. novembra 2022. O smislu izdavanja ovog, po mnogo čemu jedinstvenog kuvara, govorili su dr Nataša Pavlović, direktor TO Vojvodine, Branislav Mamić, sekretar Udruženja usluga PKV i Palimir Tot, zamenik, opravdano odsutnog dr Nenada Ivaniševića, pokrajinskog sekretara za privredu i turizam.
            Ova gastropriča ispričana je kroz gastro kartu vojvođasnkih specijaliteta koji se pripremaju na četiri različite lokacije. Autori ovog izdanja ujedno daju predlog mesta koji pružaju potpun užitak u vojvođanskim đakonijama. Pa tako, u centru Banata, u dvorcu Kaštel Ečka, valja probati pogačice sa čvarcima, supu sa knedlama, sarmice od vinove loze, šarana na zrenjaninski način, grofovsku salatu, grilijaš tortu sa kajsijama, ečke krofne. U Sremu na dve lokacije dva različita menija: na Petrovaradinskoj terasi, pored „Pijanog sata“ i pogledom na Dunav i Novi Sad u ponudi su: predjelo od mangulice, bela čorba, juneće ćufte u paradajz sosu, pečena patka, rebra u tamnom pivu, rezanci sa makom. U vinariji „Šapat“, osim vrhunskih vina pripremaju se vrhunske kiflice sa sirom, paradajz čorba sa flekicama, juneći perkelt, sekelj gulaš, šamrolne i dr. U Ribljoj čardi Elitte Palić na meniju su riblji specijaliteti: čvarci od šarana, som na palićki način, ali i piletina sa sosom od višanja, šomloi gulaška... Ovo je samo delić neiscrpne vojvođanske inspiracije, kada su gurmanluk i hedonizam u pitanju. Dovoljno da se prepoznaju koreni srpske, nemačke, mađarske, slovačke, rumunske, pa i ruske kuhinje, sadržani u sačuvanim nazivima jela. Iz ovog pregleda može se takođe zaključiti, da je lista jela vojvođanske kuhinje beskrajno duga, sa puno različitog mesa, najviše svinjskog, povrća, voća, žitarica. Poseban raritet ove kuhinje je još uvek tradicionalan - hand made način pripreme jela, u kulinarskim krugovima najvišeg ranga zastupljenog slow food pokreta.
            Pored ova dva izdata, u pripremi za sledeću godinu je i treće izdanje Vojvođanskog kuvara. Ova jedinstvena trilogija, svaka na svoj način otkriva veliku ljubav prema Vojvodini i vojvođanskom. I to ne samo učesnika na ovom projektu, koji su svoje emocije uspeli da prenesu na svaku stranicu ovog kuvara, već i one koje su desetinama godina, vekovima, čuvali i za svoje najmilije pripremali jela, danas kažemo specijalitete, i to s punim pravom. Mešale su se kuhinje naroda koji su dolazili, kraće vreme boravili ili ostajali na ovom prostoru. Vremenom jela su menjana, korišćeni drugi sastojci, začini, pa i načini pripreme, sve više nalik navikama ovdašnjeg stanovništva. Oštra polemika o postojanju autentične vojvođanske kuhinje je retoričke, a ne suštinsko pitanje, jer pripremljeno u vojvođanskoj ravnici, sa biljkama koje rastu na vojvođanskoj crnici, od mesa životinja kojima ovdašnje trave i klima daju poseban šmek, imaju sasvim poseban ukus.
            Dr Milan Ivkov i Goran Radivojević, profesori na Katedri za gastronomiju, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta Novi Sad, bili su recenzenti ove knjige.
            Marketing agencija Studio AVANTI zaslužan je za koncept, foto i video materijal izdanja, izradu gastronomskog štanda u formi tipične vojvođanske kuće, kao i liniju uniformi „Vojvođanski ručak“, kreiranu posebno za ovu priliku, koju su nosili studenti PMF-a.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com