Sat06222024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Šest i po decenija Štamparije Forum

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Poverenje izgrađivano na kvalitetu, poslovnosti i sigurnosti tokom 65 godina Štamparija FORUM u Novom Sadu, obeležila je pred novogodišnje praznike omažom ostvarenog i planovima za budućnost.
            Takvim pristupom od osnivanja davne 1957. godine, ova štamparija je zavredila preporuku da: - AKO ŽETITE DA NEŠTO ODŠTAMPATE DOBRO IDITE U FORUM. Na to je podsetio Gabor Mokuš, pomoćnik direktora zadužen za štampariju, predstavnik treće generacije „forumovih“ radnika iz porodice Mokuš.

            U svom obraćanju na svečanosti povodom godišnjice, interno nazvnom „božićnim prijemom“, gospodin Mokuš je razlog za dobre poslovne rezultate našao u dobrim mašinama, a pre svega u stručnom, posvećenom kadru, čije je znanje i umešnost presudno u vremenu kada je štampanih medija sve manje.
            – FORUM je jedno vreme slovio za najbolju štampariju u SFR Jugoslaviji. Nakon požara 2001. kada su uništene sve mašine, i u ne najboljim godinama za novinarstvo i izdavaštvo, FORUM je uspeo da se oporavi i zadrži izuzetno visok nivo rada, trudeći se da bude što bolji. Novu energiju i nove ideje, sa kojima se postižu dobri rezultati, donele su kadrovske i strukturne promene i dolazak mladih ljudi prirodnom smenom generacija, kojoj i sam pripadam - izjavio je tom prilikom gospodin Mokuš.
            Istakao je da u godinama kada se razmišlja o nekakvoj penziji i povlačenju iz aktivnog života, Štamparija ne razmišlja čak ni o odmoru. Posebno u narednim izuzetno dinamičnim mesecima kada se očekuje završetak nove zgrade štamparije, na Telepu (Laze Nančića), gde se nalazi drugi pogon, pored ovog u centru grada, sa oko 80 zaposlenih, od kojih većina radi na štampanju dnevnih novina „Magyar Szó".  Objedinjavanjem proizvodnje na jednoj lokaciji veruje se da će štamparija postati još kvalitetnija, konkurentnija i brža, kako bi u budućnosti mogli još više da odgovori zahtevima sve surovijeg tržita.
            -Štampani mediji nisu u mogućnosti da se takmiče u nepravednoj bici sa online izdanjima. Oni moraju da koegzistiraju i da se međusobno dopunjuju a to zahteva novi pristup u grafičkoj industriji i novu dodatnu energiju. Ona je vidljiva i sa podmlađenim rukovodstvom, a biće još vidljivija sa novim uslovima rada – istakao je gospodin Mokuš.
            Na svečanosti je predstavljen i ovogodišnji dobitnik priznanja Štamparije „Forum”. Jugoslav Popov, od 2021. radnik knjigovezačkog odeljenja, koji se za kratko vreme istakao u oblasti upravljanja mašinama i samoinicijativnim osposobljavanjem mašina umnogome doprineo ubrzanju postupka klamovanja, koji se donedavno izvodio ručno u sklopu dugotrajnog procesa. Osim što je brži, efikasniji, ovaj postupak doveo je do „uštede“ dva radnika.
            Štamparija se pre šest i po decenija uselila u istu zgradu u koju se uselio i „Magyar Szó”, jedini dnevni list na mađarskom jeziku u Srbiji koji beleži 78 godina postojanja. Veruje se da ne bi bilo Štamparije bez „Magyar Szó“, a verovatno ne bi bilo ni „Magyar Szó“ bez Štamparije, njenog prioriteta, dodala je u svom obraćanju Edvina Erdedi, v.d. direktora DOO Magyar Szó Kft-a. Podsetila je takođe, da su pre mesec dana počeli radovi na izgradnji nove štamparije, nakon što je u rekordnom roku, za svega dve nedelje, dobijena građevinska dozvola i ostala potrebna dokumentacija.
            Hronilogiju svih ovih događaja vezanih za Štampariju „Forum“, od useljenja u ovu zgradu do radova na novoj. mogu se pogledati na četvrtom spratu FORUMA, među kojima i „zanimljivi, davno zaboravljeni trenuci izrade novina“.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com