Sun07212024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

IX Beloblatska kobasica - razlog da se dođe, vidi, doživi i uživa

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

         Belo Blato je selo u opštini Zrenjanin, čiji su zaštitni znak rode. Smešteno je na obodu Carske bare, okruženo Begejom, Tisom i brojnim trščanim ritovima, u kojem živi nešto više 1.000 stanovnika, brojne nacionalne zajednice od kojih su najbrojniji Slovaci, Mađari, Bugari, Srbi. Ovo je selo koje ima svoj jezik, koji nazivaju beloblaćanski ili panonski esperanto. Zbog svojih osobenosti, prirodnog okruženja i etnološkog nasleđa, a sve više i manifestacijama, ovo mesto se ubrzano razvija u pravcu značajne destinacije seoskog i etno-turizma.

            Razlog okupljanja prvog vikenda februara unazad devet godina je „Beloblaćanska kobasica“. Sumo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina, otvorajući IX „Beloblatsku kobasicu" je naglasio da je Belo Blato Banat u malom, i da je ova manifestacija izuzetno važna za turističku promociju Zrenjanina.
            - Put od jedne skromne seoske manifestacije do manifestacije regionalnog, danas internacionalnog karaktera, sa učesnicima iz Vojvodine i Srbije, ali i Slovačke, Bugarske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, pređen je zahvaljujući skladnom suživotu nacionalnih manjima oslonjenih na prirodni i turistički biser - Carsku baru, i svake godine privuče 10 puta više posetilaca od broja njegovih stanovnika. Zbog velikog interesovanja prošle godine smo promenili koncept i manifestaciju produžili na dva dana, jer raspoloživi kapaciteti nisu bili dovoljni da prihvate toliki broj gostiju - objasnio je gradonačelnik, dodavši da je Belo Blato interesantno i mladim bračnim parovima, i da je od nedavno osam porodica odlučilo da svoj zajednički život počne upravo u ovom mestu.
            - Nadamo se da ćemo sa održavanjem ovakvih dešavanja, uz infrastrukturna ulaganja uticati i na to da se i druge porodice odluče da se nasele u ovom mestu. Ova manifetacija postala je i zvanična manifestacija u turističkom kalendaru grada Zrenjanina, na šta smo veoma ponosni i grad Zrenjanin će nastaviti da je podržava i kroz finansiranje njene organizacije, i kroz infrastrukturnu podšku ove i ostalih MZ zrenjaninske opštine. Sa ovog mesta najavljujem turistčku 2023 godinu koja će biti bogata različitim manifestacijama, događajima, i podsećam da Belo Blato, uz seosku slavu ove godine, obeležava značajan jubilej - 140. godišnjicu naseljavanja Slovaka na ovaj prostor što ćemo ispratiti, verujem uz podršku pokrajinske i republičke vlade na dostojan način. Želim da se zahvalim svima koji su dali doprinos organizaciji ove manifetacije, počev od volontera, naših službi, javnh preduzeža, Turističke organizacije grada Zrenjanina, koja na jedan novi način i sa novom energijom promoviše sve manifestacije ovog tipa i već se pripremamo za 10-tu jubilarnu „Kobasicu“ - najavio je gospodin Sumo Salapura.
            Dušanka Petrakova, predsednik Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine (NRSNM) je izrazila veliko zadovoljstvo što je na ovoj tradicionalnoj manifestaciji, koja je sve prisutne „vratila u prošlo vreme“ i, kod onih koji to pamte pobudila sećanja na zabijačke, kao i interesovanja onih koji se po prvi put susreću sa ovim običajem. Obrativši se prisutnima na svom maternjem jeziku, izjavila je:
            - „Beloblatska kobasica“ nas podseća na poznatu prošlost, dok majstori kobasica priređuju pravi gastronomski užitak pripremom svinjokoljskih specijaliteta, a sve to uz zabavu, jarmok, predmete ručne radinosti, pekarske delicije vrednih Beloblaćanki i razne „veselije“ koje pripadaju slovačkoj, mađarskoj i drugim tradicijama naroda koji žive u Belom Blatu. To je jedinstvena šansa da vidimo kako se pripremaju kobasica i drugi gastronomski specijaliteti. Vaše prisustvo i naša energija će sigurno doprineti da ova manifestacije opstane i još dugo živi.
            Grad Zrenjanin, TOG Zrenjanina i MZ Belo Blato u svojstvu organizatora uključivanjem dece iz lokalne OŠ „Bratstvo jedinstvo“, KUD-a „Lola'' Perlez-Stajićevo, te koncertom Baneta Krstića i „Garavog sokaka“, učinili su ovu manifestaciju bogatijom za još jedan doživaljaj.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com