Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Sve je spremno za IX Klobasafest Bački Petrovac

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Međunarodni festival kobasica - „Klobasafest“ u Bačkom Petrovcu za minulih osam godina izrastao je u ozbiljnu privredno-turističku manifestaciju koja privlači sve veći broj učesnika, majstora u proizvodnji kobasica, kao i posetilaca. Najveći broj gostiju do sada je bio iz pravca Novog Sada, dok je za ovogodišnji najavljen veliki broj zainteresovanih iz centralne Srbije.
            Kobasica je bila i ostala u fokusu festivala, ali se u međuvremenu, sve drugo promenilo. Najavu za deveti „Klobasafest“ u Info centru TO Vojvodine ispratio je veliki broj medija, koji će u subotu, 11. februara, sa sportskih terena OŠ „Jan Čajak“ u centru varoši, izveštavati o toku brojnih dešavanja.

            Štastko Durgala, sekretar Mesne zajednice Bački Petrovac, najavio je početak manifestacije od okupljanja takmičarskih ekipa u 9:30 i svečanog otvaranja u 11:00, posle čega kreće degustacija od 12:00 časova, uz muziku, zabavu, dobro raspoloženje i puno lepiih mirisa i ukusa. Pod dva, za tu priliku podignuta šatora (1.350m2), odvijaće se tri takmičenja: u pravljenju kobasica, maslaca na tradicionalan način, kao i prženju čvaraka.
            - Svake godine imamo trend povećanja broja ekipa za 10 - 20%. Prošle godine u
takmičenju su učestvovale 82, ove godine prijavljeno je 98 ekipa. Bilo bi i više da je veći prostor, čime ćemo se pozabaviti sledeće godine, posebno ako se planovi ostvare i festival proširi na dva dana - izjavio je tom prilikom gospodin Durgala.
             Ovaj festival je jedinstvena prilika da se ovaj specijalitet - kulen, proba i uporedi, jer na svoj način i prema recepturama svoga kraja, osim ekipa domaćina, praviće ga i 25 ekipa iz Slovačke, po tri tima iz Mađarske i Rumunije, Hrvatske, Slovenije, Češke, Ukrajine.
            - Više nije problem da li će doći ekipe iz neke zemlje, već koliko će ih doći - dodaje gospodin Durgala.
            Samo Šuljan, predsednik Udruženja „Klobasafest“, menadžer ovog događaja, uspeh ovog festivala pripisuje odličnom timu saradnika.
            - Za organizaciju manifestacije na koju će doći 10.000 ljudi moramo pripremiti šator, stolova, klupe i sve prateće stvari, obezbediti sigurne uslove i obezbeđenje u saradnji sa sa lokalnom policijskom stanicom, koja pomaže da sve prođe bez problema. Za našu manifestaciju kažu: „Ni više alkohola, ni manje problema!“, jer svaki tim, na svom stolu, osim mesnih delicija, sireva, peciva, ima i domaćeg vina, rakija i piva, s obzirom na sve veći broj vinarija i kraft pivara u Bačkom Petrovcu. A sve što je na stolu je besplatno i treba da se proba - kaže gospodin Šuljan.
            Ana Horvat, u svojstvu potpredsednika Udruženja „Klobasafest“, jezički urednik NIU „Hlas ľudu“, supruga i desna ruka jednog od najvećeg produktera petrovačkog kulena - Karola Horvata, uključena je i u proces proizvodnje i u promociju kobasica, i svog mesta kao turističke destinacije. Aktivna na svim poljima, ovoga puta u prvi plan stavila je žene, one iz  Udruženja petrovačkih žena (UPŽ), koje je 2021. proslavilo 100 godina postojanja, i koje se bavi negovanjem tradicije svojih predaka i unapređenjem slovačke kulture.
            - U samoj proizvodnji kobasica žene imaju zanemarljivu ulogu jer je to „muški“ posao, ali udružene, prisutne su na svim mesnim festivalima, Danu Petrovca 25. maja, Slovačkim narodnim svečanostima u avgustu i dr., sa svojim arhaičnim jelima, starinskim kolačima, trudeći se da ih ne zaboravimo. Bez žena nema ni „Klobasafest-a“, a u okviru Sajma turizma u Novom Sadu i predstavljanja Festivala vojvođanskih festivala i manifestacija - ROGALJ (Agencija BIN marketing), 19. novembra, uspešno predstavljanje imala je i ženska ekipa iz Bačkog Petrovca. Prisustvom proizvođača kulena i petrovačkih žena na raznim festivalima, ali i „Klobasafest-u“, Bački Petrovac se našao u turističkom kalendaru događanja Vojvodine i Srbije - kaže gospođa Horvat.
            U subotu će oko festivalskih šatora biti postavljeni brojni prodajni štandovi, a organizatori su pripremili i 150 kobasica i još stotinak drugih nagrada koje će posetioci imati mogućnost da osvoje na tomboli.
            Kada je „Klobasafest“ nadrasla prvobitno zamišljene okvire, u julu 2021. godine formirano je istoimeno udruženje, koje je zahvaljujući timskom radu uspelo da prati rast ove manifestacije i ispoštuje sve složene zahteve koje podrazumeva ovakav događaj. Podršku za to su dobili, pre svega od Opštine Bački Petrovac, kao glavnog finansijera i MZ Bački Petrovac, te JKP „Komunalac“ i Turističke organizacije Bački Petrovac, kao suorganizatora.

Vište fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com