Fri07192024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Milana Čugalj: Prva pa zlatna

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

            Kada neko jelo dosegne vrhunac, ili čak nadraste kategorije dobrog ukusa i mirisa, i ako pri tom ovlada drugim čulima, neosporno govorimo o umetnosti. Studenti gastronomije, budući Chef-ovi, menadžeri, preduzetnici, osim teorijskog, tokom četvorogodišnjih redovnih studija, stiču praktična znanja kroz praksu u kuhinjama hotela, restorana u zemlji i van nje. Na brojnim takmičenjima na kojima učestvuju, prave iskorake u zadovoljavanju svih čula, materijalizujući svoje fantazije stvarajući jedinstvene kreacije svojstvene umetnicima. Milana Čugalj, student četvrte godine gastronomije Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF), Univerziteta Novi Sad, sa XII International Culinary Competition of Southern Europe, održanog od 17. do 20. februara 2023. godine, pod pokroviteljstvom Svetske kulnarske asocijacije (WACS) i Nacionanog udruženja kuvara iz Grčke. u Solunu, u konkurenciji od 540 učesnika iz 22 zemlje, vratila se sa dva odličja: zlatnom medaljom u kategoriji - restoranski desert i bronzanom u kategoriji - jelo od peradi.

            Vodeći se idejom da je sve dobro ukoliko je napravljeno od čokolade, njen zlatni desert bio je čokoladni kolač sa Ganache (ganaš) premazom od crne čokolade, posut crvenim biberom, uz kandiranu narandžu i trafil – čokoladnu kuglicu od crne čokolade punjenu suvom šljivom, prethodno natopljenom u rakiju šljivovicu.
                        - Iskoristila sam priliku da upotrebim, i na ovaj način istaknem Rakiju šljivovicu – koja je decembra prošle godine upisana na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva kao element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Za ovaj desert sam osim šljivovice koristila domaće sveže šljive i domaću planinsku nanu koju sam flambirala, takođe u šljivovici.
            I kada se nešto toliko precizno, studiozno planira, i u fokus stavi sve svoje znanje, veština, pravi izbor tradicionalne oznake pripadnosti, teško je da iskusni sudijski pul može da donese drugačiju odluku.
            Ogroman lični uspeh, potvrda njenog talenta, moguća smernica kuda dalje, ali i njenih profesora. Njemu su prethodili treninzi sa njihovim profesorima-mentorima: Goranom Radivojevićem, dr Majom Banjac i dr Bojanom Kalenjuk Pivarski, koji su podrazumevale dva paklena meseca znoja, truda i vežbi, na osnovu predložene ideje i razrade iste sa profesorima, i konkretne pomoći da se sve uklopi i izgleda savršeno.
            Milana Čugalj je Zrenjaninka koja je sa 10 godina počela da kuva jer to aktivno u kući svi članovi njene porodice rade. Zato joj izbor fakulteta nije predstavljao poseban problem. I sada, na četvrtoj godini studija upućuje sve hvale na račun fakulteta, osmišljen da što više znanja, prakse, da studentima, organizuje gostovanje vrsnih kuvara, daje mogućnost studentima da volontiraju, pomažu u pripremama za vreme protokolarnih fakultetskih događaja, da sve protekne kako je dogovoreno.
            – Došla sam do toga da uživam kada se prijavljujem na nešto slično. Profesori su to još ranije primetili i nagradili me time što su me pozvali, odnosno pitali da li želim da idem na takmičenje. Oberučke sam prihvatila jer je za mene to velika čast – kaže ova zlatna devojka, dodajući da gastronomija nudi ogromne mogućnosti, otvara mnoga vrata, kako u Srbiji tako i inostranstvu, zahvaljujući povezivanju sa profesionalnim kuvarima od kojih se mogu sakupiti mnoga iskustva.
            Svoju budućnost vidi možda u poslastičarstvu, možda u preduzetničkim vodama, a možda i na fakultetu, gde kao student-demonstrator prenosi svoja iskustva mlađima. Prva stepenica na koju će se popeti biće upis master studija, a odluka može i da sačeka. A budućim studentima poručuje da: rade ono što vole, da se mnogo trude i istražuju, prate trendove, da se aktiviraju, volontiraju što više, jer svaki trud se na kraju isplati.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com