Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Neprocenjiva podrška PKV privredi i privrednicima

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Prema svim parametrima, Privredna komora Vojvodine (PKV) je dobre poslovne rezultate iz minule prenela u tekuću, 2023. godinu. Boško Vučurević, predsednik PKV, svestan činjenice da je i ova godina, godina velikih očekivanja, brojnih ispita u smislu pozicioniranja domaće privrede na ino tržištima, zadovoljan je što su već tokom prva dva meseca realizovani neki od planova.

            Primeri dobre prakse PKV
            - Nastavak kontakata sa partnerima iz evropskih zemalja i sveta, omogućio nam je dalje unapređivanje rada Komore i primerima dobre prakse koje smo na taj način stvorili, postavili smo temelj budućim zajedničkim aktivnostima - rekao je Boško Vučurević, ističući neophodnost rada na svim nivoima. To se pre svega odnosi na konstruktivnu saradnju sa pokrajinskim institucijama i preko njih sa institucijama Tunisa, Izraela, Austrije, UAE... Ona je do punog izražaja došla pri sklapanju najznačajnijeg od pet potpisanih Sporazuma o saradnji između AP Vojvodine i Pokrajine Štajerske (Austrija). Cilj Sporazuma, između ostalog predviđa razmenu programa unapređenja i promovisanja privredne i trgovinske razmene između preduzeća potpisanih strana, saradnju u oblasti razvoja malih i srednjih preduzeća i intenziviranje kontakata između njihovih predstavnika, razvoj i uvođenje novih tehnologija, kao što je proizvodnja biološki zdrave hrane, preduzimanja mera u cilju poboljšanja stanja ekologije i zaštite životne sredine (zaštita prirode, upravljanje vodenim tokovima, energetskim potencijalima i otpadom), organizovanje sajmova, izložbi i trgovinskih kontakata, promocije razmene robe i usluga. S tim u vezi, 09. i 10. maja, PKV će sa 18 respektabilnih srpskih kompanija, u Gracu održati poslovni forum i B2B razgovore.
            Dok je Sporazum sa mađarskom industrijski najrazvijenijom županijom Đer-Mošon-Šopron još u ranoj fazi, ove godine se očekuju konkretni dogovori, pre svega u oblasti poljoprivrede. Sa grčko-srpskom komorom zajednički projekti se već sprovode, a umrežavanja privrede Vojvodine i Srbije sa kompanijama severne Grčke, značajne su i za povezivanje sa lukom Solun, koja je za nas na najboljoj poziciji, a jedan od ciljeva te saradnje je u stimulisanju naših privrednika da se više koriste njenim uslugama.
            Na domaćem planu, potpisan Sporazum o saradnji PKV sa Tehnološkim fakultetom u Novom Sadu, posredstvom Komore je rezultirao angažovanjem ovog fakulteta na testiranju kvaliteta guma koje proizvodi japanska kompanija „Toyo Tires“ u Inđiji.
            - Poslovni forumi sa Angolom i 20 njihovih privrednika, sa Mađarskom i preko 100 kompanija iz te zemlje, Međunarodna konferencija „Od linearnog ka cirkularnom - bioekonomija u perspektivi cirkularne ekonomije u Srbiji - regionalni i lokalni pristupi“, forumi sa PK Aleksandrije (Egipat), Rumunijom, neke su od aktivnosti Komore u poslednjem periodu. Poslovni forum sa Marokom, koji je pratila zanimljiva izložba zanata iz te zemlje, bio je kruna poslovnog odnosa dve komore.
            Značajne aktivnosti na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu
            - Posebno apostrofiram aktivnosti na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, jednom od najvažnijih događaja za PKV. Pored tekućih poseta i sastanaka, nekoliko poslovnih foruma, posetu su najavile PK Budimpešte, PK Italije, zemlje partnera ovogodišnjeg 90-tog Međunarodnog sajma poljoprivrede, kao i japanska delegacija, PK Republike Srpske. Centralni događaj biće tradicionalni „Dan voćara“, u hali „Master“ Novosadskog sajma, a PKV će u ulozi domaćina okupiti voćare i sve relevantne stručnjake, trgovce iz cele Srbije, i naravno Italije, najpoznatije voćarske regije na svetu, koji će svoja pozitivna iskustva podeliti sa našim voćarima, stručnjacima. Cilj nam je pozicioniranje Vojvodine, priznate ratarske i industrijsko-prehrambene regije, kao značajne voćarske regije sa intenzivnim zasadima jabuke i kruške - istakao je predsednik.
            Interesantno za tržište Srbije, samim tim i Vojvodine, je prisustvo sve većeg broja japanskih firmi: Japan Tobacco International, Yazaki, Toyo Tires, NIDEC Corporation, Mitsubishi i drugih, koje ne donose samo investicije već i znanje i visoke tehnologije.
            Ceo svet u Vojvodini
            Ove, 2023. PKV u saradnji sa Skupštinom AP Vojvodine, biće domaćin 5. Regionalnog poslovnog foruma sa velikim brojem učesnika, B2B razgovora, koji se od učesnika iz evropskih regija proširio na druge kontinente, jer se pokazao interesantnim za sve.
Najbolji rezultat i najveći rast od svih privrednih grana, sa +60% u odnosu  na 2021., u prethodnoj godini ostvaren je u oblasti turizma. Prva dva meseca 2023. takođe beleže rast, pogotovo u broju noćenja od +17 do 18% u odnosu na isti period lane. Sa lepšim vremenom i početkom manifestacija, a na osnovu ranijih iskustava, s pravom se očekuje obaranje rekorda iz prethodnih godina.
            Jedna od krunskih aktivnosti PKV tokom prošle godine, bila je poseta Privrednoj komori Pariza, koja obuhvata 15 miliona ljudi, gde je dogovorena buduća saradnja vezana za njihovo učešće i ulaganje u privredu Srbije.
            Pred Privrednom komorom Vojvodine je period sa mnogobrojnim aktivnostima  koje su usmerene ka našoj privredi i promociji kako na našem tako i na drugim tržištima.
            Zapažen nastup PKV na Sajmu hrane i pića u Londonu
            Boško Vučurević, posebno značajnim je apostrofirao učešće Privredne komore Vojvodine i predstavnika 15 domaćih  kompanija na jednom od najznačajnijih svetskih sajamskih manifestacija - Sajmu hrane i pića u Londonu, koje su za četiri dana imale po 60 i više razgovora sa  privrednicima iz celog sveta koji su bili prisutni na sajmu.  Predsednik PKV sa sekretarima Udruženja  industrije i poljoprivrede Zoranom Trpovskim i Mladenom Petkovićem, boravili su na zajedničkom štandu PKV i Britansko-srpske privredne komore i tom prilikom predstavili sve ono što mogu da ponude.  Štand je posetila ambasadorka Republike Srbije u Velikoj Britaniji  NJ.E. Aleksandra Joksimović i istakla veliki značaj prisustva naših kompanija na ovom značajnom sajmu i potrebu da se naši proizvođači prikažu na britanskom tržištu. Zajednički štand posetio je i Dejvid Landsman, predsednik Britansko-srpske privredne komore, izrazivši zadovoljstvo što je nakon dugog niza godina  načinjen iskorak ka otvaranju i mogućnosti za predstavljanje i umrežavanje privrednika na jednom, za nas novom tržištu.
            Poslednjih godina, naročito posle potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini između Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Srbije porastao je interes obe poslovne zajednice za međusobnom saradnjom. Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena između Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva je u januaru 2023. godine ostvarena u vrednosti od 55 miliona evra i za 6,6% je veća od razmene ostvarene u istom mesecu prethodne godine. Tokom cele 2022. godine ostvarena je ukupna razmena u vrednosti od 788,3 miliona evra, što je za 26,6% više od razmene ostvarene 2021.

           
            Sastanak sa ambasadorkom  Republike Srbije u Velikoj Britaniji NJ.E. Aleksandrom Joksimović
            Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević  i sekretar Udruženja poljoprivrede Mladen Petković na kraju radne posete Londonu razgovarali su sa ambasadorkom  Republike Srbije u Velikoj Britaniji NJ.E. Aleksandrom Joksimović, u našoj ambasadi u Londonu.  Sagovornici su izrazili veliko zadovoljstvo i naglasili uspeh i veoma zapažen nastup naših privrednika koji su u organizaciji Privredne komore Vojvodine došli na Internacionalni   sajam hrane i pića u London.  I ovaj sajam i interesovanje britanskog tržišta za proizvode iz Republike Srbije pokazao je da prostora za poboljšanje saradnje ima i da ga treba iskoristiti. Pored toga što su izlagali, predstavnici 15 kompanija iz naše zemlje imali su i B2B susrete sa proizvođačima i distributerima iz celog sveta. PKV je uz podršku Britansko- srpske privredne komore ove godine okupila je privrednike i izlagače iz Republike Srbije u međunarodnom paviljonu Sajma hrane i pića. Posle nastupa na sajmu, uspešnih B2B razgovora, velikog interesovanja za naše proizvode, izlagačima i kompanijama se pružila mogućnost proširenja postojećeg plasmana, na neka nova tržišta. Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je na kraju posete Londonu  posle zapaženog nastupa na sajmu i konkretnih poslovnih rezultata, da je veoma značajna i podrška naše ambasade

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com