Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

ZZ „Voćar“ u korak sa zelenom agendom

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            ZZ „Voćar“ iz Novog Slankamena osnovana aprila 2011., jedna od najmlađih u Vojvodini, koja okuplja 44 zadruge iz Novog i Starog Slankamena, Slankamenačkih Vinograda, Maradika i Novih Karlovaca, biće upamćena kao prva zadruga koja će zahvaljujući ovom projektu objediniti energetsku, ekološku i ekonomsku efikasnost. Dana 11. aprila, između dva Uskrsa, upriličen je početak radova na izgradnji solarne elektrane koja bi trebala da bude završena za 90 dana na parceli kupljenoj sredstvima zadrugara.

            Nikola Kotarac, direktor zadruge je tom prilikom istakao da se Zadruga još jednom dokazala u ulozi pionira, ali da bez obzira na teško stanje u kojem se poljoprivreda nalazi, slankamenački voćari vole svoj posao, svoju državu i povezivanjem poljoprivrede i energije žele da postignu boljitak, pojeftinjenje proizvodnje i ravnopravan odnos na tržištima zapada.
            Reč je o projektu vrednom milion evra potpomognutom sredstvima IPARD 3 fodnova,  republičkih, pokrajinskih i lokalnih konkursnim linija, te ličnih sredstava iz kreditne linije.
            Elektrana snage 500 kW biće postavljena na krovu i zemljištu, dovoljne za potrebe zadruge, a za sedam godina, koliko je potrebno da se sve otplati, njeni članovi će biti bogatiji za 100 hiljada evra, koliko daju za struju godišnje, biće investirano u proširenje. Plan je otkupa drugog dela krova za postavljanje još jedne elektrane sa početkom ekspolatacije prve.
            - Imali smo hrabrosti da se u ovako turbulentnim prilikama u poljoprivredi odlučimo da uđemo u ovakvu investiciju, jer je vreme da idemo u korak sa vremenom i pratimo sve što se dešava oko nas - rekao je Josip Albot, jedan od osnivača i najstariji član zadruge, jedan od inicijatora ove ideje.
            - Planovi ambiciozni, ali i realni - kaže direktor i podseća kako je vizija postala stvarnost: - Voćari ovog kraja smo se okupili jer su nas nakupci ucenjivali kvalitetom, valutom plaćanja, plaćali su kada su hteli i uzimali šta su hteli. i mi smo u to vreme odlučili da napravimo zadrugu, podigli nove zasade, poastavili sistem za navodnjavanje i protivgradne mreže. Bilo je i teških vremena ali smo stali na stranu poljoprivrede, pratili trendove koje smo videli u inostranstvu, i odlučili da uđemo u zahtevan projekat u kojem su nam pomogli, Privredna Vojvodine, opština Inđija, IPARD fond, „Noleko“ Čačak, uspešnoj saradnji sa bankom Poštanskom štedionicom. Nije lako biti prvi i upustiti se da radimo solarnu elektranu sa svim građevinskim dozvolama i rešenjem elektro distribucije da struju koju proizvodimo vraćamo u sistem i uzimamo koliko nam treba.
            - Ovaj projekat je od izuzetnog značaja jer obezbeđuje čistu zelenu energiju uz čistu poljoprivredu i čini zelenu ekonomiju. Istovremeno obebeđuje ZZ da na čist način proizvodi, i nešto i zaradi i za sedam-osam godina ova investicija bi trebalo da se vrati. Nakon toga će biti i zarade i stabilnijeg snabdevanja, a država ima benefit jer se ovde nalazi ne mali izvor energije snage 500 kW - ocenio je prof. dr Saša Igić, pomoćnik sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Sektor za inspekcijski nadzor u energetici.
            Ideja o solarnoj elektrani naišla je na podršku i Privredne komore Vojvodine, a Mladen Petković, sekretar Udruženja za poljoprivredu, podsetio je na pravolinijski razvojni put ove Zadruge:
            - Prva ideja je bila da se voćari ovog kraja udruže i da na tržištu zajednički nastupe; kada su se udružili u složenu zadrugu, kupili su sortirku i svoje proizvode su klasirali (najviše jabuku u I klasi) i time postali još značajniji igrač na tržištu; izgradnja solarne elektrane, je logičan sled, kako bi bili konkurentni i na evropskim i drugim tržištima. Otkriću i sledeću ideju koja vodi u pravcu daljeg udruživanja voćara koji su shvatili da su sa teritorije Vojvodine i dalje mali da bi se pojavili na zapadnim tržištima. Namera je osnivanje kooperative, koja će pod novim brendom biti predstavljena u skorije vreme.
            Sanja Danilović, direktor Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, pozdravila je dobar model ZZ „Voćar“ u smislu daljeg razvoja zadrugarstva u Srbiji, kao i optimalno korišćenje subvencija iz republičkog, pokrajinskog i lokalnog budžeta, podizanjem jednog od najsavremenijih voćnjaka na našem prostoru. Projekat ulaganja u solarnu elektranu, kao način obezbeđivanja energije za svoju proizvodnju doprineće izbegavanju energetske nesigurnosti i povećanje proizvodnje.
            Obezbeđivanje energetske bezbednosti, razvoj tržišta energije i sveukupna tranzicija ka održivoj energetici se nameće kao ključni prioritet energetskog, a samim tim i celokupnog razvoja Rpublike Srbije. S toga, predviđeni razvoj korišćenja obnovljivih izvora energije bi trebalo da šire uvede tehnologije njihovog korišćenja u srpsku energetiku, ali i u srpsko društvo u celini.

Više fotografija na Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com