Fri05242024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Dr Dragan Ilić: Obrati pažnju na reči koje koristiš i poruke koje upućuješ drugima

  • PDF

            Dr Dragan Ilić, redovni profesor Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment (FIMEK) Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, konsultant u oblasti komunikacija i marketinga, povodom angažovanja u takmičenju „FIMEK nagrađuje znanje“, konkretno u dopunskoj aktivnosti neverbalne komunikacije govori o novim okvirima edukacije budućih studenata i važnosti komunikacije, verbalne i neverbalne, spoznaji uticaj reči i poruka koje se šalju. O tome koliko treba voditi računa i koliko je važno da uspostavimo jednu kvalitetnu komunikaciju i dijalog u društvu dr Ilić je pokušao da prenese maturantima, učesnicima jedinstvenog „kviza“ znanja iz opšte kulture i informisanosti, preduzetničkih veština i kompetencija „FIMEK nagrađuje znanje“.

            - Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu na sve načine pokušava da razvije segment obrazovanja koji se odnosi na komunikaciju, razmenu informacija između dva ili više učesnika. To je upravo ono što nedostaje našem društvu, pre svega školi. Ovo je još jedan dodatan vid, pored svih akcija, a zaista ih je ogroman broj, kojima se svi na Univerzitetu Privredna akademija trudimo da kroz sport i edukaciju, neku vrstu soft veštinu učimo kako sadašnje tako i buduće studente, da shvate koliko je važna i komunikacija koju, kao i razne druge veštine, razvijamo na kursevima tokom studija - rekao je dr Ilić, koji je tom prilikom priznao neravnopravnu borbu sa  društvenim mrežama, koje imaju snažan uticaj na ponašanje i svest mladih, i brzinom protoka poruka i kratkim atraktivnim sadržajima, koje ne daju šansu „tromom“ školskom sistemu da reaguje na određene situacije koje nam se, kao društvu, dešavaju. Po njegovim rečima obrazovanje, kultura u širem smislu, jedina su prava barijere svemu lošem što se dešava u društvu i okruženju.
            Mišljenja je da su razvoj tehnologije i razvoj društva u ogromnom disbalansu. Tehnologija ide ispred razvoja društva, nasuprot tome što ovi procesi moraju da budu usaglašeni, da teku paralelno, da daje jednake rezultate i efekte.
            - Kada to izjednačimo i kada se društvo bude jednako razvijalo kao tehnologija čiji je tok  razvoja ekstremno brz, mislim da ćemo većinu problema rešiti. Pitanje je da li je dovoljno da fakultet na tome insistira? Naravno da nije. Od čoveka koji vozi autobus do bolničarke, profesora, svi smo akteri u tom javnom diskursu, dijalogu, i svi smo jednako važni i pred nama je veliki posao da kreiramo društvo u kojem će se i mladi, i oni srednjih, i oni stariji osećati prijatno stvarajući jedan ugodan ambijent u kojem ćemo svi imati šanse za život - obrazložio je dr Ilić.
            Kako bi se ovaj proces zakotrljao, postignut je konsenzus, gde je profesura ispoljila dobru volju da se u okviru neformalnog obrazovanja organizuju kursevi, a vrlo brzo preduzmu mere „prebacivanja“ na polje digitalnih komunikacija, u cilju obrazovanja studenata u skladu sa vremenom.
            Govor je još uvek najbitniji oblik komunikacije. Ljudi razgovaraju na gotovo 6.000 različitih jezika, ali i kada govore istim, svi ga koriste na sebi svojstven način.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com