Fri03012024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Mlekara Farmer - radionica u kojoj nastaju kvalitetni, ukusni sirevi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Čuruška radionica za izradu sira „Farmer“ nudi ukusne sireve od prvoklasnog mleka: gauda, parmezan, mocarela, halumi, rolovani sir, meke sireve, sitan sir... Ovo ugledno poljoprivredno gazdinstvo primer je kako ulaganje u sopstveno znanje, radom i trudom može započeti ili nadograditi postojeći biznis i ostvariti vrednost i otvoriti novu perspektivu.

            Da je Čurug glavno oslonac turističke privrede opštine Žabalj govore kulturno-istorijski spomenici Vetrenjača, Srpska pravoslavna crvka Vazneselja Gospodnjeg (sa čuvenim zvonom „Velikim kontra G”, teškim 4.775 kg), arheološko nalazište Stari vinogradi, vodeno carstvo Stare Tise, sa Bisernim ostrvom i imanjem grofa Rohoncija, mestu na kojem se uzgaja čuvena sorta vinove loze Muscat Krokan.... O tome govore i dva originalna programa TOO Žabalj zasnovana na povezivanju privrednih i turističkih tema, upakovanih u atraktivne turističke ture: Čuruški špacirung - ili šetnja kroz najveće i jedno od najstarijih vojvođanskih sela; i „Put sira i meda“, koji se proteže celom opštinom, ali se najčešće zaustavlja u PG „Radišić“, kod Zorice i Petra Radišića, koji se na svom gazdinstvu bave ratarstvom, stočarstvom i proizvodnjom sira.
            U tako povoljnom ambijentu, za razvoj malih i srednjih firmi stasala je i Mlekara „Farmer“, svetao primer kako se iz jedne porodične manufakture, koja se duže od veka bavi proizvodnjom sira, dolaskom novih snaga sa svežim idejama i posebnom energijom preobrazila u uspešnu firmu velikih ambicija.
            Zorica sa ponosom ističe da je četvrta snajka u porodici, i posebna (prim, aut.), jer su pre nje, Jela, Mara i Kata, sir proizvodile same i prodavale na lokalu. Zorica Radišić se, nakon 17 godina rada kao farmaceutski tehničar u apoteci, odlučila da se u potpunosti posveti porodici i porodičnoj tradiciji uz obavezu da to što radi radi dobro, kao i njene prethodnice, i sve to „malo“ pogura.
            Naporan posao deli bračni par Radišić, uz pomoć dvojice sinova, tako da svako zna svoje mesto. Suprug se oko 100 ha bavi ratarskom proizvodnjom (pšenica, kukuruz, krmno bilje) i pomaže oko 30 muznih krava koje daju oko 1.000 litara mleka dnevno, od kojeg u mlekari Zorica pravi 13 vrsta sireva: mlad, sitan, kriška sir, rolovane sireve od parenog testa, obične i sa dodacima (origano, bosiljak, ljuta paprika, vlašac, prženi susam), kačkavalj, gauda, mocarela, parmezan... Posebno mesto zauzima „Ambasador“, polutvrdi sir na koji je i sama izuzetno ponosna, rađen po njenoj recepturi. „Ambasador“ je dobitnik priznanja „Najbolje iz Vojvodine“, kao i zlatne medalje Novosadskog sajma 2023., zajedno sa rolovanim sirom. Sir za grilovanje i prženje - halumi je najnoviji proizvod Mlekare „Farmer“ koji se nametnuo tržištu.
            Svi ovi sirevi plasiraju se u restorane i hotele u Novom Sadu, Beogradu i Subotici, a mogu se naći i u prodavnicima zdrave hrane u ovim gradovima. Radišići sami vrše isporuku.
            Novopodignuta mlekara sa degustacionom salom, koja može da primi 20 - 30 gostiju, uključili su gazdinstvo u turističku ponudu opštine Žabalj. Zorica Radišić i mlađi sin Milenko, rado dočekuju svakog gosta, i puni strpljenja objašnjavaju koncept funkcionisanja domaćinstva i proizvodnje sireva uz degustaciju, smatrajući ovu turističku aktivnost kao iskorak i pravo osveženje u njihovom radu.
            Zaokružen proces proizvodnje od njive do trpeze, definisanje finalnog proizvoda - sira različitih vrsta visokog kvaliteta, zastupljenost na tržištu, sve je to što porodicu Radišić svrstava u uspešne produktere koji zauzimaju značajno mesto na tržištu. Za sada domaćem, ali sa planom daljeg širenja.
            - Za sada se sve mleko koristimo od krava sa naše farme. U nekom narednom periodu možda bi pristali na saradnju sa „sestra“ farmom, ali za proizvodnju sireva koje su u našem asortimanu mora biti prva klasa mleka i stogo kontrolisana ishrana kravica (sa ograničenom silažom, bez uljane repice, ništa što bi dovelo do nadutosti životinja), uz stalnu konsultaciju sa nutricionistom, a sve da bismo dobili željeni kvalitet mleka - rekla je Zorica Radišić, koja razmišlja i o mogućnosti priduživanja većoj asocijaciji proizvođača mleka i sira, pošto se ona bavi proizvodnjom sira, neko bi drugi mogao da preuzme plasman istog.
            Nije lako napraviti brend, a jedan takav je napravila mlada žena, u zemlji u kojoj je do pre dve decenije, osim sitnog i kriške, sir bio isključivo uvozna kategorija. Možda je tome doprineo trend razvoja vinskog sektora, gde je vino generisalo potrebu za pratećim zalogajima, u kojima sir ima dominaciju. Ali samo onaj najbolji.
            - Osluškujući potrošače sa našeg prostora stekli smo okvirnu sliku potreba i tražnje, pa su tako u Vojvodini najtraženiji blaži sirevi ravnih ukusa, dok je već u Beogradu i južnije veća potražnja za zrelijim sirevima intenzivnijeg karaktera. Potrebno je još dosta rada i ulaganja, posebno energije da prepoznatljivost na tržištu, koju smo stekli kvalitetom kroz prisustvo na brojnim događajima, manifestacijama, proširimo na zemlje regiona. Razmišljamo u tom pravcu i smatramo realnim i mogućim da u dogledno vreme odgovorimo i tom izazovu - kaže Zorica Radišić i poručuje, naročito mladim ženama na selu, da se ničega ne treba bojati ako se radi ono što se voli na domaćinski, pošten način. Samo takvo razmišljanje je ispravno.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com